A világ 7 új csodája

2007. július 7-én Lisszabonban, ünnepélyes keretek között megnevezték a világ 7 új csodáját. Csodáld meg őket velünk!

Dia

A kínai nagy fal, Kína A világ egyik legnagyszerűbb ember építette csodája a kínai fal, amely közel 6700 kilométer hosszan hullámzik kelet-nyugati irányban. Építése a Jin-dinasztia idején, az időszámításunk előtti hetedik és nyolcadik század között kezdődött, és mintegy 1800 év múlva ért véget. A több mint kétezer éves kínai nagy fal az UNESCO Világörökség része.

A kínai nagy fal, Kína

A világ egyik legnagyszerűbb ember építette csodája a kínai fal, amely közel 6700 kilométer hosszan hullámzik kelet-nyugati irányban. Építése a Jin-dinasztia idején, az időszámításunk előtti hetedik és nyolcadik század között kezdődött, és mintegy 1800 év múlva ért véget. A több mint kétezer éves kínai nagy fal az UNESCO Világörökség része.

Dia

Machu Picchu, Peru  A perui Cuzco város közelében található, teljes egészében fennmaradt, 305 méteres magasságban elterülő inka romvárost 1911-ben fedezte fel Hiram Bingham amerikai régész. Az azóta az UNESCO Világörökségének részévé vált Machu Picchu egyike a világ leglátogatottabb turistalátványosságainak.Kapcsolódó cikk:A világ 3 hátborzongató, misztikus helye »

Machu Picchu, Peru

A perui Cuzco város közelében található, teljes egészében fennmaradt, 305 méteres magasságban elterülő inka romvárost 1911-ben fedezte fel Hiram Bingham amerikai régész. Az azóta az UNESCO Világörökségének részévé vált Machu Picchu egyike a világ leglátogatottabb turistalátványosságainak.

Kapcsolódó cikk:
A világ 3 hátborzongató, misztikus helye »

Dia

Colosseum, Róma, Olaszország A Colosseum, az ókori Róma hatalmas amfiteátruma Vespasianus császár uralkodásának ideje alatt épült, kapuit időszámításunk szerint 80-ban nyitotta meg. Az ellipszis alakú, 188 méter hosszú és 156 méter széles építmény egyszerre 50-80 ezer ember befogadására volt képes.Kapcsolódó cikk:3 csodás hely, amit muszáj látnod! »

Colosseum, Róma, Olaszország

A Colosseum, az ókori Róma hatalmas amfiteátruma Vespasianus császár uralkodásának ideje alatt épült, kapuit időszámításunk szerint 80-ban nyitotta meg. Az ellipszis alakú, 188 méter hosszú és 156 méter széles építmény egyszerre 50-80 ezer ember befogadására volt képes.

Kapcsolódó cikk:
3 csodás hely, amit muszáj látnod! »

Dia

Petra, Jordánia A rózsaszín városként is emlegetett Petra létezéséről 1812-es felfedezéséig kizárólag a helyi törzseknek volt tudomása. A Közel-Kelet egyik legnagyszerűbb látványossága a régészek szerint már a történelem előtti időkben lakott volt, erre pedig az egyik legjobb bizonyítéknak egy, a közelben feltárt kilencezer éves város tűnik, amely a Közel-Kelet egyik legkorábbi ismert települése.

Petra, Jordánia

A rózsaszín városként is emlegetett Petra létezéséről 1812-es felfedezéséig kizárólag a helyi törzseknek volt tudomása. A Közel-Kelet egyik legnagyszerűbb látványossága a régészek szerint már a történelem előtti időkben lakott volt, erre pedig az egyik legjobb bizonyítéknak egy, a közelben feltárt kilencezer éves város tűnik, amely a Közel-Kelet egyik legkorábbi ismert települése.

Dia

Taj Mahal, Észak-India  A világ egyik legismertebb épülete az észak-indiai Agra városa mellett található. A mogul uralkodó, Sáhdzsahán felesége, Ardzsuman Banu emlékére építtette a Taj Mahalt az 1600-as évek közepén, akit 14. gyermekük születésekor vesztett el 18 évnyi házasság után. Szerelme jeléül a világ legszebb mauzóleumát akarta felépíteni.Kapcsolódó cikk:3 hely, amit legalább egyszer látnod kell »

Taj Mahal, Észak-India

A világ egyik legismertebb épülete az észak-indiai Agra városa mellett található. A mogul uralkodó, Sáhdzsahán felesége, Ardzsuman Banu emlékére építtette a Taj Mahalt az 1600-as évek közepén, akit 14. gyermekük születésekor vesztett el 18 évnyi házasság után. Szerelme jeléül a világ legszebb mauzóleumát akarta felépíteni.

Kapcsolódó cikk:
3 hely, amit legalább egyszer látnod kell »

Dia

Chichén Itzá, Yukatán-félsziget, MexikóChichén Itzá - jelentése yukatáni maja nyelven "az itzai kút kávájánál" - az időszámításunk szerinti 5. században épült maja város, amely a 10. században a majákat elfoglaló toltékok fővárosa volt. A város egyedülálló romjait 1988 óta a Világörökség részeként tartják számon.

Chichén Itzá, Yukatán-félsziget, Mexikó

Chichén Itzá - jelentése yukatáni maja nyelven "az itzai kút kávájánál" - az időszámításunk szerinti 5. században épült maja város, amely a 10. században a majákat elfoglaló toltékok fővárosa volt. A város egyedülálló romjait 1988 óta a Világörökség részeként tartják számon.

Dia

A megváltó Jézus szobra, Rio de Janeiro, BrazíliaRio de Janeiro önmagában is különleges hely, világhírét azonban a Corcovado-hegyen magasodó Krisztus-szobornak - portugálul Cristo Redentor, a Megváltó Krisztus szobra - is köszönheti. A meredek gránitfalak fölött többméteres talapzaton álló szobor 30,5 méter magasságból, 1931. október 12-i ünnepélyes felavatása óta figyeli Brazília legnyüzsgőbb városának mindennapjait.

A megváltó Jézus szobra, Rio de Janeiro, Brazília

Rio de Janeiro önmagában is különleges hely, világhírét azonban a Corcovado-hegyen magasodó Krisztus-szobornak - portugálul Cristo Redentor, a Megváltó Krisztus szobra - is köszönheti. A meredek gránitfalak fölött többméteres talapzaton álló szobor 30,5 méter magasságból, 1931. október 12-i ünnepélyes felavatása óta figyeli Brazília legnyüzsgőbb városának mindennapjait.
Ezt is szeretjük
Szerző: Kovács Annamária
Fotó: