Híres nők a történelemben

Dia

Madame de Pompadour (1721-1764)Az első stílusteremtő hölgyek egyike XV. Lajos francia király ágyasa, Madame de Pompadour volt. A csábító asszony terjesztette el a pipereszerek és az illatosítók tartására szolgáló erszényszerű kézitáskát, amelyet a nők kiegészítőként máig szívesen használnak. A ridikül szó a nevetségesen kis méretre utal.

Madame de Pompadour (1721-1764)

Az első stílusteremtő hölgyek egyike XV. Lajos francia király ágyasa, Madame de Pompadour volt. A csábító asszony terjesztette el a pipereszerek és az illatosítók tartására szolgáló erszényszerű kézitáskát, amelyet a k kiegészítőként máig szívesen használnak. A ridikül szó a nevetségesen kis méretre utal.

Dia

Bertha von Suttner (1843-1914)Az osztrák író, újságíró és nevelőnő a 19. században szokatlanul emancipált életet élt. Pacifista regényei világszerte elismerést hoztak számára. Lev Tolsztoj egyenesen azt remélte, hogy egyik műve hatására megszűnik a háború intézménye. Az első világháború előtti fellépése a békéért ösztönözte arra Alfred Nobelt, hogy békedíjat is alapítson.

Bertha von Suttner (1843-1914)

Az osztrák író, újságíró és nevelő a 19. században szokatlanul emancipált életet élt. Pacifista regényei világszerte elismerést hoztak számára. Lev Tolsztoj egyenesen azt remélte, hogy egyik műve hatására megszűnik a háború intézménye. Az első világháború előtti fellépése a békéért ösztönözte arra Alfred Nobelt, hogy békedíjat is alapítson.

Dia

Emmeline Pankhurst (1858-1928)Ő volt az első asszony Nagy-Britanniában, aki nem csupán irodalmi, hanem politikai eszközökkel is felvette a harcot a nők jogaiért. Az 1903-ban általa alapított szervezet élén a nők választójogának elismerését követelte. Nyolc alkalommal került börtönbe, mielőtt a parlament tagja lett.

Emmeline Pankhurst (1858-1928)

Ő volt az első asszony Nagy-Britanniában, aki nem csupán irodalmi, hanem politikai eszközökkel is felvette a harcot a k jogaiért. Az 1903-ban általa alapított szervezet élén a k választójogának elismerését követelte. Nyolc alkalommal került börtönbe, mielőtt a parlament tagja lett.

Dia

Marie Curie (1867-1934)A Curie-házaspár örökre bevéste magát a történelemkönyvekbe azáltal, hogy 1898-ban felfedeztek két új, radioaktív sugárzást kibocsátó elemet, a polóniumot és a rádiumot. Marie Curie-t minden idők legjelentékenyebb női tudósaként tartják számon.Kapcsolódó cikk:3 világhírű tudós pikáns hálószobatitkai »

Marie Curie (1867-1934)

A Curie-házaspár örökre bevéste magát a történelemkönyvekbe azáltal, hogy 1898-ban felfedeztek két új, radioaktív sugárzást kibocsátó elemet, a polóniumot és a rádiumot. Marie Curie-t minden idők legjelentékenyebb i tudósaként tartják számon.

Kapcsolódó cikk:
3 világhírű tudós pikáns hálószobatitkai »

Dia

Mata Hari (1876-1917)Az egzotikus nevű Mata Hari 1876-ban Margaretha Gertruida Zelle néven született Hollandiában. 29 évesen költözött Párizsba, ahol táncosnőként dolgozott, majd az első világháború idején német-francia kettős ügynökként tevékenykedett - egy francia hadbíróság halálra ítélte.

Mata Hari (1876-1917)

Az egzotikus nevű Mata Hari 1876-ban Margaretha Gertruida Zelle néven született Hollandiában. 29 évesen költözött Párizsba, ahol táncosnőként dolgozott, majd az első világháború idején német-francia kettős ügynökként tevékenykedett - egy francia hadbíróság halálra ítélte.

Dia

Asta Nielsen (1881-1972)A dán Asta Nielsent a filmtörténet egyik úttörő sztárjaként tartják számon. Még a némafilmek korában német produkciókban nyújtott mélyen átélt játékával drámai teljesítményt. A dán színésznőt tartják a művészi igényű filmes színjátszás megteremtőjének.Kapcsolódó címke:Film »

Asta Nielsen (1881-1972)

A dán Asta Nielsent a filmtörténet egyik úttörő sztárjaként tartják számon. Még a némafilmek korában német produkciókban nyújtott mélyen átélt játékával drámai teljesítményt. A dán színészt tartják a művészi igényű filmes színjátszás megteremtőjének.

Kapcsolódó címke:
Film »

Dia

Amelia Earhart (1897-1937)A 20. század elején már semmi akadálya nem volt annak, hogy az ember a birtokába vegye az eget - és annak, hogy a nők is a fellegekbe emelkedhessenek. Közülük Amelia Earhart volt az első, aki 1932-ben átrepülte az Atlanti-óceánt.Kapcsolódó cikk:A történelem 3 legrejtélyesebb eltűnése »

Amelia Earhart (1897-1937)

A 20. század elején már semmi akadálya nem volt annak, hogy az ember a birtokába vegye az eget - és annak, hogy a k is a fellegekbe emelkedhessenek. Közülük Amelia Earhart volt az első, aki 1932-ben átrepülte az Atlanti-óceánt.

Kapcsolódó cikk:
A történelem 3 legrejtélyesebb eltűnése »

Dia

Marlene Dietrich (1901-1992)A mozi, majd később a televízió diadalmenetével egyre több színésznő vált divatikonná, és hatott a szélesebb tömegek öltözködésmódjára. Marlene Dietrich például rendszeresen mutatkozott férfiruhában a nyilvánosság előtt, amivel valóságos öltözködési forradalmat robbantott ki.

Marlene Dietrich (1901-1992)

A mozi, majd később a televízió diadalmenetével egyre több színésznő vált divatikonná, és hatott a szélesebb tömegek öltözködésmódjára. Marlene Dietrich például rendszeresen mutatkozott férfiruhában a nyilvánosság előtt, amivel valóságos öltözködési forradalmat robbantott ki.

Dia

Greta Garbo (1905-1990)A filmek múló, mégis felejthetetlen pillanatai hallhatatlanná teszik a színészóriások nevét. A svéd Greta Garbo azonban vitán felül több volt egyszerű filmcsillagnál: személye körül valóságos legendák szövődtek. Színészi képességeit leginkább tragikus szerepekben csillogtatta meg, kisugárzása világsztárrá avatta. Visszavonulása után, 1955-ben életmű Oscar-díjjal tüntették ki.

Greta Garbo (1905-1990)

A filmek múló, mégis felejthetetlen pillanatai hallhatatlanná teszik a színészóriások nevét. A svéd Greta Garbo azonban vitán felül több volt egyszerű filmcsillagnál: személye körül valóságos legendák szövődtek. Színészi képességeit leginkább tragikus szerepekben csillogtatta meg, kisugárzása világsztárrá avatta. Visszavonulása után, 1955-ben életmű Oscar-díjjal tüntették ki.

Dia

Teréz anya (1910-1997)Az albán származású Agnes Gonxha Bojaxhiu a 20. század legendás alakja. A szerzetesnő 1950-ben Kalkuttában megalapított a Szeretet Misszionáriusai nevű szerzetesrendet, árvaházakat, ingyenes beteggondozókat és szabadtéri iskolákat szervezett. A szegényekért és a betegekért végzett munkáját 1979-ben Nobel-békedíjjal tüntették ki.

Teréz anya (1910-1997)

Az albán származású Agnes Gonxha Bojaxhiu a 20. század legendás alakja. A szerzetesnő 1950-ben Kalkuttában megalapított a Szeretet Misszionáriusai nevű szerzetesrendet, árvaházakat, ingyenes beteggondozókat és szabadtéri iskolákat szervezett. A szegényekért és a betegekért végzett munkáját 1979-ben Nobel-békedíjjal tüntették ki.

Dia

Csiang Csing (1914-1991)A kínai Csiang Csing Mao Cetung feleségeként került reflektorfénybe. Az úgynevezett négyek bandája vezetőjeként súlyos felelősség terheli a kulturális forradalom utolsó szakaszában elkövetett törvénytelenségekért, fanatizálásért és az ebből eredő gyilkosságokért. Férje halála után be is börtönözték.

Csiang Csing (1914-1991)

A kínai Csiang Csing Mao Cetung feleségeként került reflektorfénybe. Az úgynevezett négyek bandája vezetőjeként súlyos felelősség terheli a kulturális forradalom utolsó szakaszában elkövetett törvénytelenségekért, fanatizálásért és az ebből eredő gyilkosságokért. Férje halála után be is börtönözték.

Dia

Eva Perón (1919-1952)Eva Perón, leánykori nevén Duarte, ismert énekes- és színésznőnek számított, mielőtt 1945-ben Juan Perón argentin tábornok felesége lett. Férjét 1946-ban államfővé választották. Mellette a rendkívül népszerű Evita irányította a perónista szociálpolitikát, továbbá fellépett a nők jogaiért is.

Eva Perón (1919-1952)

Eva Perón, leánykori nevén Duarte, ismert énekes- és színésznek számított, mielőtt 1945-ben Juan Perón argentin tábornok felesége lett. Férjét 1946-ban államfővé választották. Mellette a rendkívül népszerű Evita irányította a perónista szociálpolitikát, továbbá fellépett a k jogaiért is.

Dia

Margaret Thatcher (1925- ) Nagy-Britanniában 1979 és 1990 között, Európa első női miniszterelnökeként a Vaslady kormányzott - ezt a nevet a konzervatív párti Margaret Thatcher szigorú pénzügypolitikájával érdemelte ki. A Konzervatív Párt vezéreként különösen öntudatos politikát folytatott. Csak akkor mondott le, amikor pártján belül 1990-ben a gazdasági problémák és az új adók miatt egyre több támadás érte.

Margaret Thatcher (1925- )

Nagy-Britanniában 1979 és 1990 között, Európa első i miniszterelnökeként a Vaslady kormányzott - ezt a nevet a konzervatív párti Margaret Thatcher szigorú pénzügypolitikájával érdemelte ki. A Konzervatív Párt vezéreként különösen öntudatos politikát folytatott. Csak akkor mondott le, amikor pártján belül 1990-ben a gazdasági problémák és az új adók miatt egyre több támadás érte.

Dia

Marilyn Monroe (1926-1962)A legendás Marilyn Monroe sokkal inkább páratlan szexepiljével hódított, mint színészi játékával. Bár a kamerák előtt csillogott igazán, legendássá mégis házasságai, számtalan botrányos viszonya, valamint titokzatos halála tette.

Marilyn Monroe (1926-1962)

A legendás Marilyn Monroe sokkal inkább páratlan szexepiljével hódított, mint színészi játékával. Bár a kamerák előtt csillogott igazán, legendássá mégis házasságai, számtalan botrányos viszonya, valamint titokzatos halála tette.

Dia

Indira Gandhi (1917-1984)Indiában 1966-ban az első miniszterelnök, Dzsaváharlál Nehru lánya, Indira Gandhi került a gazdasági problémákkal és a robbanásszerű népességnövekedéssel küszködő ország élére. 11 év múlva, 1977-ben leváltották ugyan, de 1980-ban ismét megválasztották. 1984-ben egy szikh merénylet áldozata lett.

Indira Gandhi (1917-1984)

Indiában 1966-ban az első miniszterelnök, Dzsaváharlál Nehru lánya, Indira Gandhi került a gazdasági problémákkal és a robbanásszerű népességnövekedéssel küszködő ország élére. 11 év múlva, 1977-ben leváltották ugyan, de 1980-ban ismét megválasztották. 1984-ben egy szikh merénylet áldozata lett.
Blog.hu ajánló
Szerző: Mondovics Pálma
Fotó: