Csodagyerekek a történelemben
Magyar is van köztük
Van, aki már gyerekkorában különleges képességekkel bír.

Dia

 	Leonardo da Vinci (1452-1519) 	Leonardo da Vinci zsenialitását nem kell külön magyaráznunk. A reneszánsz első számú polihisztorának, vagyis festőjének, tudósának, matematikusának, hadmérnökének, feltalálójának, szobrászának, építészének és írójának tehetsége a művészetek iránt már gyermekkorában megmutatkozott, és arra is csak 26 éves koráig kellett várnia, hogy rábízzák a firenzei Signoria San Bernardo-kápolna oltárképének megfestését. 	Kapcsolódó cikk: 	Újabb Leonardo-munkát fedeztek fel »

Leonardo da Vinci (1452-1519)

Leonardo da Vinci zsenialitását nem kell külön magyaráznunk. A reneszánsz első számú polihisztorának, vagyis festőjének, tudósának, matematikusának, hadmérnökének, feltalálójának, szobrászának, építészének és írójának tehetsége a művészetek iránt már gyermekkorában megmutatkozott, és arra is csak 26 éves koráig kellett várnia, hogy rábízzák a firenzei Signoria San Bernardo-kápolna oltárképének megfestését.

Kapcsolódó cikk:
Újabb Leonardo-munkát fedeztek fel »

Dia

 	Alexis Clairaut (1713–1765) 	Kiemelkedő francia matematikus, csillagász, geofizikus és gondolkodó, akit már gyerekként zseninek tartottak. Már 12 éves korában a geometriai görbéket tanulmányozta, felfedezéseiből írt tanulmányából pedig már 13 évesen előadást tartott a Francia Akadémián.

Alexis Clairaut (1713–1765)

Kiemelkedő francia matematikus, csillagász, geofizikus és gondolkodó, akit már gyerekként zseninek tartottak. Már 12 éves korában a geometriai görbéket tanulmányozta, felfedezéseiből írt tanulmányából pedig már 13 évesen előadást tartott a Francia Akadémián.

Dia

 	Maria Gaetana Agnesi (1718-1799) 	Olasz nyelvész, matematikus, filozófus, a Bolognai Egyetem tiszteletbeli tagja. Ő volt az, aki elsőként könyvet írt a differenciál- és az integrálszámításról. Mariát csodagyereknek tartották: ötévesen az olasz mellett franciául is beszélt. Kilencévesen egyórás beszédet tartott egy akadémiai gyűlésen - a latin nyelvű beszédet saját maga írta, témája a nők joga volt a tanuláshoz. 13 évesen már görögül, héberül, spanyolul, németül és latinul is beszélt. 	Kapcsolódó kvíz: 	Híres nők a történelemben »

Maria Gaetana Agnesi (1718-1799)

Olasz nyelvész, matematikus, filozófus, a Bolognai Egyetem tiszteletbeli tagja. Ő volt az, aki elsőként könyvet írt a differenciál- és az integrálszámításról. Mariát csodagyereknek tartották: ötévesen az olasz mellett franciául is beszélt. Kilencévesen egyórás beszédet tartott egy akadémiai gyűlésen - a latin nyelvű beszédet saját maga írta, témája a nők joga volt a tanuláshoz. 13 évesen már görögül, héberül, spanyolul, németül és latinul is beszélt.

Kapcsolódó kvíz:
Híres nők a történelemben »

Dia

 	Carl Friedrich Gauss (1777-1855) 	Német matematikus és természettudós kiváló tehetséggel megáldva, aki nagyban hozzájárult többek között a számelmélet, az analízis, a differenciálgeometria, az asztronómia és az optika fejlődéséhez. Érdeklődése a tudományok iránt korán megmutatkozott: kisgyermekkori koraérettségéről anekdoták keringtek. Még csak tinédzser volt, amikor első áttörő matematikai felfedezéseit elérte, és mindössze 21, amikor fő művét, a ma is a számelmélet alapművének számító Disquisitiones Arithmeticae-t befejezte.

Carl Friedrich Gauss (1777-1855)

Német matematikus és természettudós kiváló tehetséggel megáldva, aki nagyban hozzájárult többek között a számelmélet, az analízis, a differenciálgeometria, az asztronómia és az optika fejlődéséhez. Érdeklődése a tudományok iránt korán megmutatkozott: kisgyermekkori koraérettségéről anekdoták keringtek. Még csak tinédzser volt, amikor első áttörő matematikai felfedezéseit elérte, és mindössze 21, amikor fő művét, a ma is a számelmélet alapművének számító Disquisitiones Arithmeticae-t befejezte.

Dia

 	Felix Mendelssohn (1809-1847) 	Hamburgban született német zsidó családban. Zongoristaként már kilencévesen nyilvános szerepléseket vállalt, komponálni pedig 11 éves korában kezdett. Operák, oratóriumok, egyházi zenék, kórus- és zenekari művek tucatjai fűződnek a nevéhez.

Felix Mendelssohn (1809-1847)

Hamburgban született német zsidó családban. Zongoristaként már kilencévesen nyilvános szerepléseket vállalt, komponálni pedig 11 éves korában kezdett. Operák, oratóriumok, egyházi zenék, kórus- és zenekari művek tucatjai fűződnek a nevéhez.

Dia

 	Karl Benz (1844-1929) 	A benzinüzemű személygépkocsi feltalálójaként világhírre szert tett német mérnök, Karl Benz tehetsége is korán megmutatkozott. A mozdonyvezető családban született Benz kilencévesen kezdte a líceumot, mely után a német Műszaki Egyetemen, majd a karlsruhe-i egyetemen folytatta tanulmányait. Utóbbira 15 évesen nyert felvételt.

Karl Benz (1844-1929)

A benzinüzemű személygépkocsi feltalálójaként világhírre szert tett német mérnök, Karl Benz tehetsége is korán megmutatkozott. A mozdonyvezető családban született Benz kilencévesen kezdte a líceumot, mely után a német Műszaki Egyetemen, majd a karlsruhe-i egyetemen folytatta tanulmányait. Utóbbira 15 évesen nyert felvételt.

Dia

 	Pablo Picasso (1881-1973) 	A spanyol festőművész a festészet történetének kiemelkedő személye, az avantgárd művészet úttörője. Képeit világszerte ismerik, azt azonban kevesen tudják, hogy csodagyerek volt. Picador című képét nyolcévesen festette, és rajztanár apja mellett azelőtt elsajátította a festészetet, hogy elvégezte volna az akadémiát.

Pablo Picasso (1881-1973)

A spanyol festőművész a festészet történetének kiemelkedő személye, az avantgárd művészet úttörője. Képeit világszerte ismerik, azt azonban kevesen tudják, hogy csodagyerek volt. Picador című képét nyolcévesen festette, és rajztanár apja mellett azelőtt elsajátította a festészetet, hogy elvégezte volna az akadémiát.

Dia

 	Jean Piaget (1896-1980) 	A svájci pszichológus és teoretikus még csak 11 éves volt, amikor első tudományos értekezését publikálta az albínó verebekről. A neuchatel-i egyetemen szerzett doktori címet, majd Franciaországban dolgozott, ahol a gyermekek kognitív képességeinek fejlődését vizsgálta. 1921-től a svájci Rousseau Intézet igazgatójaként, 1929-től az International Bureau of Education igazgatójaként dolgozott. Munkássága jelentős hatással volt a pszichológia fejlődésére.

Jean Piaget (1896-1980)

A svájci pszichológus és teoretikus még csak 11 éves volt, amikor első tudományos értekezését publikálta az albínó verebekről. A neuchatel-i egyetemen szerzett doktori címet, majd Franciaországban dolgozott, ahol a gyermekek kognitív képességeinek fejlődését vizsgálta. 1921-től a svájci Rousseau Intézet igazgatójaként, 1929-től az International Bureau of Education igazgatójaként dolgozott. Munkássága jelentős hatással volt a pszichológia fejlődésére.

Dia

 	Neumann János (1903–1957) 	Magyar származású matematikus, a számítógép atyja. Kortársait meghaladó képességei és tehetsége a matematika és a nyelvek iránt hamar megmutatkozott: a magyar mellett már gyerekként beszélt franciául és németül, és ezek mellé megtanulta a latint és az ógörögöt. Emellett rendkívül jól számolt: állítólag fejben ellenőrizte azonos sebességgel a korai elektronikus számológépek számításait. 	Kapcsolódó képgaléria: 	A számítógép karbantartása »

Neumann János (1903–1957)

Magyar származású matematikus, a számítógép atyja. Kortársait meghaladó képességei és tehetsége a matematika és a nyelvek iránt hamar megmutatkozott: a magyar mellett már gyerekként beszélt franciául és németül, és ezek mellé megtanulta a latint és az ógörögöt. Emellett rendkívül jól számolt: állítólag fejben ellenőrizte azonos sebességgel a korai elektronikus számológépek számításait.
Kapcsolódó képgaléria:
A számítógép karbantartása »

Dia

 	Johana Harris (1912-1995) 	Kanadai zongorista és zeneszerző, aki mindössze hatéves volt, amikor már zenét szerzett. Zongorista karrierjét nyolcévesen kezdte: több mint 100 szólólemezt készített életében, és szinte az összes nagyobb szimfonikus zenekarnak tagja volt Amerikában.

Johana Harris (1912-1995)

Kanadai zongorista és zeneszerző, aki mindössze hatéves volt, amikor már zenét szerzett. Zongorista karrierjét nyolcévesen kezdte: több mint 100 szólólemezt készített életében, és szinte az összes nagyobb szimfonikus zenekarnak tagja volt Amerikában.

Dia

 	Erdős Pál (1913-1996) 	Erdős Pál a 20. század egyik legkiemelkedőbb matematikusa volt, tehetsége és érzéke a számok iránt már hároméves korában megmutatkozott, amikor segítség nélkül felfedezte, hogy léteznek negatív számok is a pozitívak mellett. Publikációinak száma szinte rekordméretű.

Erdős Pál (1913-1996)

Erdős Pál a 20. század egyik legkiemelkedőbb matematikusa volt, tehetsége és érzéke a számok iránt már hároméves korában megmutatkozott, amikor segítség nélkül felfedezte, hogy léteznek negatív számok is a pozitívak mellett. Publikációinak száma szinte rekordméretű.

Dia

 	Harold Bloom (1930- ) 	Az amerikai Harold Bloom irodalmár az irodalom egyik legkiemelkedőbb alakja. Már gyerekkorában falta T. S. Eliot, Shakespeare és William Blake műveit, és még csak 11 éves volt, amikor már kedvenc elfoglaltságává vált az irodalmi művek elemzése. A gyerekként is zseninek tartott Bloom jelenleg a Yale Egyetem professzora.

Harold Bloom (1930- )

Az amerikai Harold Bloom irodalmár az irodalom egyik legkiemelkedőbb alakja. Már gyerekkorában falta T. S. Eliot, Shakespeare és William Blake műveit, és még csak 11 éves volt, amikor már kedvenc elfoglaltságává vált az irodalmi művek elemzése. A gyerekként is zseninek tartott Bloom jelenleg a Yale Egyetem professzora.

Dia

 	Björk (1965- ) 	Bár az izlandi születésű Björk Guðmundsdóttir zenei stílusa megosztja a hallgatókat, kétségkívül korának egyik legtehetségesebb énekesnője. Már kétévesen kívülről tudta a Muzsika hangja című musicalt, és mindössze ötéves volt, amikor zeneiskolába kezdett járni. Első szólólemeze, mely platinalemez lett, 12 éves korában jelent meg.

Björk (1965- )

Bár az izlandi születésű Björk Guðmundsdóttir zenei stílusa megosztja a hallgatókat, kétségkívül korának egyik legtehetségesebb énekesnője. Már kétévesen kívülről tudta a Muzsika hangja című musicalt, és mindössze ötéves volt, amikor zeneiskolába kezdett járni. Első szólólemeze, mely platinalemez lett, 12 éves korában jelent meg.

Dia

 	Song Yoo-geun (1997- ) 	Nyolcévesen lett a Koreai Egyetem hallgatója, ezzel ő a valaha volt legfiatalabb hallgatója Koreának. Az egyetem elvégzése után 2005-ben felvételt nyert az Inha Egyetemre - nem sokkal a felvételi után már azt nyilatkozta, teljes mértékben érti a kvantummechanika egyik legfontosabb elméletét. Két éve diplomázott le tökéletes eredménnyel, és vette kézhez azt az oklevelet, melyet normál esetben képzett mérnökök kapnak meg 20-30 évesen.

Song Yoo-geun (1997- )

Nyolcévesen lett a Koreai Egyetem hallgatója, ezzel ő a valaha volt legfiatalabb hallgatója Koreának. Az egyetem elvégzése után 2005-ben felvételt nyert az Inha Egyetemre - nem sokkal a felvételi után már azt nyilatkozta, teljes mértékben érti a kvantummechanika egyik legfontosabb elméletét. Két éve diplomázott le tökéletes eredménnyel, és vette kézhez azt az oklevelet, melyet normál esetben képzett mérnökök kapnak meg 20-30 évesen.

Dia

 	March Tian Boedihardjo (1998- ) 	A csupán 15 éves hongkongi March Tian Boedihardjo jelenleg a valaha volt legfiatalabb hallgatója a hongkongi egyetemnek. A csodafiú kilencéves volt, amikor Angliában kitűnő eredménnyel végezte el a középiskolát, és már az első napokban túl könnyűnek érezte az egyetemet. Tanulmányaiban elképesztő léptékben halad.

March Tian Boedihardjo (1998- )

A csupán 15 éves hongkongi March Tian Boedihardjo jelenleg a valaha volt legfiatalabb hallgatója a hongkongi egyetemnek. A csodafiú kilencéves volt, amikor Angliában kitűnő eredménnyel végezte el a középiskolát, és már az első napokban túl könnyűnek érezte az egyetemet. Tanulmányaiban elképesztő léptékben halad.

Blog.hu ajánló
Szerző: Mondovics Pálma
Fotó: