A történelem 3 legizgalmasabb uralkodónője
Ismerj meg három uralkodónőt, aki olyan erővel irányította országát, hogy azt a férfiak is megirigyelnék.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A politikai hatalom még néhány évtizeddel ezelőtt is szinte mindenütt és magától értetődően a férfiak kiváltsága volt. Egy-egy nek olykor mégis sikerült bejárnia azt az utat, melynek végén az állam első emberének mondhatta magát.

A következő három uralkodónő azonban nem csak azzal írta be magát a történelemkönyvekbe, hogy ként lehetett állama vezetője. Egyikük túlzott hatalomimádata nem ismert határokat, másikuk pedig saját férjét is kicselezte, hogy uralkodhasson.

A Bizánci Birodalom félelmetes uralkodónője: Eiréné

A Bizánci Birodalomban többször is töltöttek be k meghatározó politikai szerepet. Az időszámításunk szerint 752-ben született Eiréné elsőként fia, VI. Konsztantinosz gyámjaként kormányzott, ezalatt kitartóan harcolt a vallásos tartalmú képek rombolása ellen, mely abban az időszakban nagy problémának számított. Ez idő alatt azonban a hatalmat is megszerette, fiát pedig egyre kevésbé tudta irányítani. Így aztán az a politikai szerveződés, mely Konsztantinosz köré alakult - támogatva őt anyjával szemben -, éppen kapóra jött számára.

Amikor leleplezte a szervezkedést, egyeduralmat követelt önmagának, ezt azonban nem mindenki szavazta meg. Elmenekült, az udvar őt támogató részének nyomására azonban fia kénytelen volt visszahívni.

Konsztantinoszról addigra már kiderült, hogy gyenge kezű uralkodó, így Eiréné végül elérhette a célját. Fiát gondolkodás nélkül megvakíttatta, majd egészen addig egyedül irányította a birodalmat, amíg meg nem buktatták. Leszbosz szigetére száműzték, ahol élete végéig szövésből tartotta fenn magát.

A spanyolok végzete: I. Erzsébet

A brit szigeteken a 16. században több is beírta nevét véglegesen a történelemkönyvekbe, de kettő közülük kiemelkedik: Stuart Mária skót és Erzsébet angol király. Erzsébet, Henrik kisebbik leánya 1558-ban féltestvére, Mária halála után került angol trónra - annak ellenére, hogy születésekor fattyúnak nyilvánították. A feszültség közte és V. Jakab lánya, a már csecsemőként Skócia királyjévé koronázott Stuart Mária között mégis leginkább a katolikusok és a protestánsok ellenségeskedéséből adódott. Amikor a skót protestáns lordok megfosztották trónjától, Mária Angliába menekült, ahol Erzsébet - attól félve, hogy katolikus ellenzéke uralkodójelöltté tenné - 18 éven át fogságban tartotta, majd 1587-ben felségárulás vádjával kivégeztette.

I. Erzsébet kitű uralkodónak bizonyult. A spanyol Armada 1588. évi legyőzésével nemcsak hatalmas sikert aratott, hanem rátermettségét is bizonyította. A győzelemmel lerakta a brit gyarmatbirodalom alapkövét, és bebiztosította a britek uralmát a tengereken. Erzsébet rendkívül erőskezű és népszerű uralkodó volt - a magánélete azonban már kevésbé alakult ennyire szerencsésen. A politikai szándékú házassági ajánlatokat mindig elutasította, de a házasságnak egyébként sem látta túl sok értelmét. Szűz királynek neveztette magát, bár több szeretője is volt. Sosem ment férjhez, és élete végéig egyedül irányította a birodalmat. Birodalmát Stuart Mária fiára hagyta.

Aki kicselezte a férjét: II. Nagy Katalin

Az 1729-ben született II. Nagy Katalin nemcsak igen felvilágosult uralkodó volt, aki reformok sorát vezette be Oroszországban, és aki bebiztosította országa helyét az európai nagyhatalmak sorában, de magánélete sem volt mindennapi. Ennek oka elsősorban férje, III. Péter volt, aki szinte tökéletesen alkalmatlan volt a házasságra.

Nagy Katalin, fotó: internetstones.com

Nászéjszakájukon ahelyett, hogy férfiúi kötelességét teljesítette volna, rávette Katalint, hogy az katonásdit játsszon vele - csizmában és uniformisban. Számtalan éjszakát töltöttek ilyen és ehhez hasonló gyerekes játékokkal, valamint azzal, hogy bonyolult tervrajzokat kellett rajzolgatnia Péterrel. Hamar meggyűlölte a visszataszító és gyengeelméjű Pétert, aki egyébként is impotensnek bizonyult.

Nagy Katalin azonban nem volt elveszett . 23 évesen, nyolcévnyi szüzességben töltött házasság után szeretőt szerzett magának Szergej Szaltikov személyében - nem sokkal később teherbe is esett tőle. Bár Katalin később elhitette mindenkivel, hogy a gyermek Pétertől származik, ezzel tulajdonképpen megszakadt a híres Romanov-dinasztia vérvonala. Katalin később államcsínnyel teljes egészében megszerezte a trónt Pétertől, aki nem mellesleg hat hónappal Katalin trónra kerülése után egy véletlen verekedés során - éppen Katalin szeretőjének öccse által - életét vesztette.

Cikkünk megírásában az Akik megváltoztatták a világot című könyv segített.

Az emberiség történetét mindig is egyes emberek története alakította. Múltunk egyhangú folyamat lett volna egyéniségek nélkül. A könyvben találkozhatsz ismert és elfeledett kutatók, felfedezők, kalandorok, úttörők, államalapítók, reformerek és szabadságharcosok, merénylők és szentek, művészek és sportolók életével és tetteivel. Ismerd meg a legérdekesebb tényeket, illetve mindazt, amivel híres és hírhedt személyiségek életükben és haláluk után is befolyásolták a világot.

Kiadja a Reader's Digest.
Ára 9990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg. »
Ezt is szeretjük