Ahol a nemi erőszakot nem büntetik, az abortuszt igen
Nők tízezrei élnek rettegésben
Az abortusz állandó vita tárgya. Van, ahol nemi erőszak esetén is tilos.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hippokratészi eskü szövege a következőképpen szól: „senkinek sem adok halálos mérget, akkor sem, ha kérik, és erre vonatkozólag tanácsot sem adok. Hasonlóképpen nem segítek hozzá egyetlen asszonyt sem magzata elhajtásához.” A görög filozófusok közül azonban Platón és Arisztotelész is másképp gondolkodott az abortuszról, és a legkorábbi római törvénykódex, a Tizenkét táblás törvények is megengedte a szülőknek például a fogyatékosan született gyermek megölését.

Az abortusz kérdése tehát a kezdetektől foglalkoztatta az emberiséget, és hasonlóan eltérő véleménnyel voltak elődeink, mint ahogy ma számos ország törvényalkotói. A világ nagy részén ma már engedélyezik a terhesség művi úton történő megszakítását.

A legtöbb országban a nemi erőszak útján történt fogantatás esetén is lehetősége van az anyának az abortusz mellett dönteni, ám még akadnak olyan helyek, ahol a jogszabályok még ekkor is tiltják a terhességmegszakítást: az abortuszra súlyos szankciók vonatkoznak, miközben a nemi erőszakot kevésbé szigorúan büntetik.

A nők helyzete a mélyen vallásos Brazíliában

A katolikus egyház a kezdetektől fogva a magzat védelmében állt, és ellenezte a terhesség megszakítását, az abortuszt gyilkosságként tartotta számon. Véleménye szerint az élet a fogantatás pillanatától kezdődik, így az abortuszt a terhesség bármely időszakában elítéli. Az olyan mélyen vallásos országokban tehát, mint például Brazília, szigorúan tiltott a terhesség művi úton történő megszakítása.

Míg sok országban figyelembe vesznek egészségügyi és szociális szempontokat is, és kivételt tesznek azokkal a nőkkel, akiknek gyermeke vélhetően súlyos fogyatékkal jönne világra, vagy az anya szociális helyzete nem teszi lehetővé a gyermek eltartását, addig Brazíliában erre semmi esély. A nők csak nagyon ritkán szakíttathatják meg a terhességet abban az esetben is, ha a fogantatás nemi erőszak következménye, de az abortusz az egyház szerint ekkor is illegális - volt eset, amikor az abortusz kiátkozást vont maga után. A nőnek ekkor is vállalnia kell a gyermekét, míg az erőszakot elkövető férfira semmilyen retorzió nem vár az egyház részéről.

Máltán a válás és az abortusz is tilos

Málta egyike az Európai Unió azon országainak, melyeknek lakosai a leginkább elkötelezettek a vallás mellett. Míg átlagosan Európában közel 3000 hívőre jut egy pap, addig Máltán ez a szám 500 körül alakul.

A több száz templommal rendelkező Málta lakosságának 4%-a apáca, pap vagy szerzetes - és törvényileg nem ismert fogalom a válás, az eutanázia, az egyneműek együttélése, nem utolsósorban pedig az abortusz. Málta emellett abban is élen jár, hogy itt valósul meg a legkevésbé a nők és a férfiak közötti esélyegyenlőség. A férfiak a kenyérkeresők, a nők alig dolgoznak: a nők foglalkoztatottsága is csupán 12%-os volt néhány évvel ezelőtt.

A konzervatív szabályok a házaséletbe is begyűrűznek, ám a törvény inkább csak kötelez, mint jogokat biztosít. A családon belüli erőszak Máltán is megoldatlan probléma, ezzel szemben az abortusz tiltására és büntetésére vonatkozóan részletes törvényi háttérrel rendelkezik az ország. Málta egyike azoknak a helyeknek, ahol a nőknek akkor sincs lehetőségük a terhesség megszakítására, ha nemi erőszak áldozataként estek teherbe: az abortusz - ahogy a válás is - bűncselekménynek számít, míg például a férjre semmilyen büntetés nem vár, ha ő követte el az erőszakot.

Akik segítettek
A nők jogaiért az 1800-as évek végén indult meg a valódi harc. Szakszervezetek és nőegyletek alakultak azzal a céllal, hogy elérjék: a nőket is ugyanolyan jogok illessék meg, mint a férfiakat. Ismerj meg három asszonyt, aki a legtöbbet tette a nőkért!

Az erőszak mindennapos, az abortusz illegális Afrikában

A természeti kincsekben és csodákban rendkívül gazdag, színes kultúrával és mélyen gyökeredző hagyományokkal rendelkező Afrika a legszegényebb és a legelmaradottabb kontinens. A fejlődést a pénzhiány mellett elsősorban az elmaradott hiedelmekhez való ragaszkodás hátráltatja, valamint az, hogy hiányzik az egységes társadalmi berendezkedés.

Afrikában ugyanis az ősközösségtől a demokráciáig szinte minden társadalmi forma megtalálható. Ennek következménye az is, hogy nincs egységes jogrendszer. A nők a legtöbb országban nem rendelkeznek jogokkal, kötelezettségekkel viszont igen, melyeket az adott hit vagy vallás ró rájuk.

A nemi erőszak Afrikában mindennapos, amiért nem jár büntetés, ám ezzel szemben az abortuszt elítélik és tiltják. A terhesség művi megszakítására sem erőszak, sem más olyan körülmény fennállása esetén nincs lehetőség többek között Algériában, a Közép-afrikai Köztársaságban, Kongóban, Kenyában vagy Gambiában, amelyek kapcsán a világ más részein kivételt tesznek.

Ezt is szeretjük