A legtöbb Oscar-díjat nyert filmek listája
Ben Hur, Titanic, Az angol beteg - és a többi sok oscaros alkotás.

Dia

 	Ben-Hur  	Az 1959-ben készüt Ben-Hur összesen 11 Oscar-díjat nyert. A főszerepet Charlton Heston játszotta, a film elkészítésében ötvenezer közreműködő és nyolcezer statiszta vett részt. A nagyjelenet arénáját egy éven át építették, és több mint kétszáz óriásszobrot faragtak ki hozzá. Egyszóval minden igazán grandiózus volt a mozitörténet talán legnagyob filmjében.

Ben-Hur

Az 1959-ben készüt Ben-Hur összesen 11 Oscar-díjat nyert. A főszerepet Charlton Heston játszotta, a film elkészítésében ötvenezer közreműködő és nyolcezer statiszta vett részt. A nagyjelenet arénáját egy éven át építették, és több mint kétszáz óriásszobrot faragtak ki hozzá. Egyszóval minden igazán grandiózus volt a mozitörténet talán legnagyob filmjében.

Dia

 	Titanic  	Jack és Rose szerelmét millióan könnyezték meg 1997-ben. De nem csak a nézők, a szakma is imádta a Titanicot: összesen 11 Oscarral jutalmazták az alkotást - többek között a renedezést, a filmzenét, jelmeztervezést és a vizuális effektusokat díjazták.

Titanic

Jack és Rose szerelmét millióan könnyezték meg 1997-ben. De nem csak a nézők, a szakma is imádta a Titanicot: összesen 11 Oscarral jutalmazták az alkotást - többek között a renedezést, a filmzenét, jelmeztervezést és a vizuális effektusokat díjazták.

Dia

 	A Gyűrűk Ura: A király visszatér  	A 2003-as alkotás ugyancsak 11 Oscart zsebelt be. Hasonlóan a Titanichoz, az amerikai-új-zélandi-német koprodukcióban készült kalandfilmben sem a színészi alakításokat díjazták. Megkapta viszont a legjobb filmnek járó díjat, valamint a rendező, Peter Jackson is hazavihette az arany szobrocskát.

A Gyűrűk Ura: A király visszatér

A 2003-as alkotás ugyancsak 11 Oscart zsebelt be. Hasonlóan a Titanichoz, az amerikai-új-zélandi-német koprodukcióban készült kalandfilmben sem a színészi alakításokat díjazták. Megkapta viszont a legjobb filmnek járó díjat, valamint a rendező, Peter Jackson is hazavihette az arany szobrocskát.

Dia

 	West Side Story  	A történet New York West Side negyedében játszódik, ahol két egymással rivalizáló banda szeretné megszerezni a környék feletti egyeduralmat. Az 1961-ben készült zenés dráma a Rómeó és Júlia remake-je, pontosan 10 Oscar-díjat ért és ennek a filmnek köszönheti világhírét Natalie Wood.

West Side Story

A történet New York West Side negyedében játszódik, ahol két egymással rivalizáló banda szeretné megszerezni a környék feletti egyeduralmat. Az 1961-ben készült zenés dráma a Rómeó és Júlia remake-je, pontosan 10 Oscar-díjat ért és ennek a filmnek köszönheti világhírét Natalie Wood.

Dia

 	Elfújta a szél  	Az 1939-es alkotás 9 Oscar-díjat nyert. Az amerikai polgárháború idején játszódó romantikus dráma főhőse egy georgiai ültetvényes gyönyörű lánya, Scarlett O'Hara - Vivien Leigh. A lány azonban hiába szerelmes a szomszéd birtokos legidősebb fiába, Ashley-be - Leslie Howard -, a fiatalember mégsem őt veszi el.

Elfújta a szél

Az 1939-es alkotás 9 Oscar-díjat nyert. Az amerikai polgárháború idején játszódó romantikus dráma főhőse egy georgiai ültetvényes gyönyörű lánya, Scarlett O'Hara - Vivien Leigh. A lány azonban hiába szerelmes a szomszéd birtokos legidősebb fiába, Ashley-be - Leslie Howard -, a fiatalember mégsem őt veszi el.

Dia

 	Gigi  	9 Oscar-díjat ért a Gigi című akotás Az 1958-as film a századforduló Párizsának nyüzsgő, nagyvilági életébe kalauzol. Gigi, a fiatal, ártatlan, csinos lány sorsa már születésekor megpecsételődött. Nagyanyja kurtizánnak neveli, hogy biztos megélhetést biztosítson a lánynak, mint a gazdag Gaston Lachaille szeretője.

Gigi

9 Oscar-díjat ért a Gigi című akotás Az 1958-as film a századforduló Párizsának nyüzsgő, nagyvilági életébe kalauzol. Gigi, a fiatal, ártatlan, csinos lány sorsa már születésekor megpecsételődött. Nagyanyja kurtizánnak neveli, hogy biztos megélhetést biztosítson a lánynak, mint a gazdag Gaston Lachaille szeretője.

Dia

 	Az utolsó császár  	A francia-olasz-angol koprodukcióban készült filmdráma 9 Oscart kapott. Az 1987-es film az '50-es évekbe kalauzol: a helyszín a kínai-szovjet határállomás. Háborús bűnösöket szállítanak haza. Ott van közöttük Pu Ji, az utolsó kínai császár, aki uralkodói pályáját a japán bábállam, Mandzsuko névleges uraként fejezte be.

Az utolsó császár

A francia-olasz-angol koprodukcióban készült filmdráma 9 Oscart kapott. Az 1987-es film az '50-es évekbe kalauzol: a helyszín a kínai-szovjet határállomás. Háborús bűnösöket szállítanak haza. Ott van közöttük Pu Ji, az utolsó kínai császár, aki uralkodói pályáját a japán bábállam, Mandzsuko névleges uraként fejezte be.

Dia

 	Az angol beteg  	Az amerikai romantikus dráma ugyancsak a 9 Oscar-díjas kategóriát gazdagítja. A történet második világháború vége felé játszódik. Főbb szerepekben: Ralph Fiennes - Almásy László gróf -, Kristin Scott Thomas - Katharine Clifton - Juliette Binoche - Hana.

Az angol beteg

Az amerikai romantikus dráma ugyancsak a 9 Oscar-díjas kategóriát gazdagítja. A történet második világháború vége felé játszódik. Főbb szerepekben: Ralph Fiennes - Almásy László gróf -, Kristin Scott Thomas - Katharine Clifton - Juliette Binoche - Hana.

Dia

 	Kabaré  	A világhíres amerikai táncos-színész-koreográfus Bob Fosse viszonylag kevés filmet készített, de művei, köztük a Kabaré, a modern musical határkövei. Az 1972-es Kabaré nem csak óriási kassza- és közönségsiker lett, de új stílust is teremtett és nem mellékesen bezsebelt 8 Oscat.

Kabaré

A világhíres amerikai táncos-színész-koreográfus Bob Fosse viszonylag kevés filmet készített, de művei, köztük a Kabaré, a modern musical határkövei. Az 1972-es Kabaré nem csak óriási kassza- és közönségsiker lett, de új stílust is teremtett és nem mellékesen bezsebelt 8 Oscat.

Dia

 	Gettómilliomos  	A 2008-as filmet ugyancsak 8 Oscarral jutalmazta a szakma. A film középpontjában a gettóból származó 18 éves Jamal Malik áll, aki megnyeri a Legyen Ön is milliomos! indiai változatának fődíját. A műsor után azonban csalássan gyanúsítják, a kihallgatáson kérdésről kérdésre faggatják. Jamal elbeszéléséből kibontakozik az élettörténete.

Gettómilliomos

A 2008-as filmet ugyancsak 8 Oscarral jutalmazta a szakma. A film középpontjában a gettóból származó 18 éves Jamal Malik áll, aki megnyeri a Legyen Ön is milliomos! indiai változatának fődíját. A műsor után azonban csalássan gyanúsítják, a kihallgatáson kérdésről kérdésre faggatják. Jamal elbeszéléséből kibontakozik az élettörténete.

Ezt is szeretjük
Szerző: Horváth Eszter
Fotó: