Minden idők legrémisztőbb régészeti leletei: hátborzongató múlt
Bizarr fotókkal
Íme, a történelem egyik legsötétebb oldala.

Dia

 	A lefejezett vikingek 	A Dorset brit grófság területén felfedezett tömegsírban 54 lefejezett viking holttestét találták meg a régészek 2009 júliusában. Az i.sz. 910 és 1030 között elhantolt áldozatok valószínűleg nem csatában estek el, hanem módszeresen kivégezték őket. 	Kapcsolódó cikk: 	Híres emberek halála »

A lefejezett vikingek

A Dorset brit grófság területén felfedezett tömegsírban 54 lefejezett viking holttestét találták meg a régészek 2009 júliusában. Az i.sz. 910 és 1030 között elhantolt áldozatok valószínűleg nem csatában estek el, hanem módszeresen kivégezték őket.

Kapcsolódó cikk:
Híres emberek halála »

Fotó: glamboy69.wordpress.com

Dia

	Karóba húzott koponyák	Svédországban, Montala község egy régen kiszáradt tavának mélyén világviszonylatban is egyedi, nyolcezer éves maradványokra bukkantak. A 11, különböző korú vikingtől származó tetem azonban nem békésen hevert a mélyben: a koponyákat levágták, és karóba húzva temették a testek mellé. Az okokat még a régészek is csak találgatják.

Karóba húzott koponyák

Svédországban, Montala község egy régen kiszáradt tavának mélyén világviszonylatban is egyedi, nyolcezer éves maradványokra bukkantak. A 11, különböző korú vikingtől származó tetem azonban nem békésen hevert a mélyben: a koponyákat levágták, és karóba húzva temették a testek mellé. Az okokat még a régészek is csak találgatják.

Fotó: archeoog-home.com

Dia

 	Sikoltó múmiák 	1886-ban Gaston Maspero régész minden bizonnyal halálra vált, amikor felnyitotta egy múmia koporsóját, és egy időtlen sikolyba merevedett arc bámult vissza rá. A lehetséges magyarázatok között szerepelt, hogy a múmiát élve temették el - később azonban sok hasonló lelet is előkerült, és világossá vált, hogy a rémisztő arc oka a bomlási folyamat és a hátraeső koponya. 	Kapcsolódó szavazás: 	Melyik szellemfotó ijesztőbb? »

Sikoltó múmiák

1886-ban Gaston Maspero régész minden bizonnyal halálra vált, amikor felnyitotta egy múmia koporsóját, és egy időtlen sikolyba merevedett arc bámult vissza rá. A lehetséges magyarázatok között szerepelt, hogy a múmiát élve temették el - később azonban sok hasonló lelet is előkerült, és világossá vált, hogy a rémisztő arc oka a bomlási folyamat és a hátraeső koponya.

Kapcsolódó szavazás:
Melyik szellemfotó ijesztőbb? »

Fotó: metalonmetal.blogspot.com

Dia

	Új-Zéland óriás karma	1986-ban Új-Zélandon, egy barlang mélyén találták ezt a hatalmas, madárszerű lábat, mely ijesztő karmokban végződött. A riadalmat az okozta, hogy a maradványt frissnek hitték - pedig csak egy rég kihalt óriásmadár, a moa jó állapotban fennmaradt maradványa volt. A struccalakúak rendjébe tartozó moák három méter magasra is megnőttek, súlyuk pedig a 230 kilogrammot is elérte.

Új-Zéland óriás karma

1986-ban Új-Zélandon, egy barlang mélyén találták ezt a hatalmas, madárszerű lábat, mely ijesztő karmokban végződött. A riadalmat az okozta, hogy a maradványt frissnek hitték - pedig csak egy rég kihalt óriásmadár, a moa jó állapotban fennmaradt maradványa volt. A struccalakúak rendjébe tartozó moák három méter magasra is megnőttek, súlyuk pedig a 230 kilogrammot is elérte.

Fotó: en.wikipedia.org

Dia

	A borzalmak alagútja	1933-ban Robert du Mesnil du Buisson régész 19 légiós kővé meredt holttestét találta meg egy alagútban, akiknek arcára örökké odafagyott a félelem. Láthatóan mind egyszerre, néhány pillanat alatt haltak meg. A régészek úgy vélik, i. sz. 256-ban az Eufrátesz folyó partján fekvő Dura-Európoszban 19 római legionárius ereszkedett le a szűk, föld alatti járatba, hogy meggátolja a szászánida katonák bejutását a városba az alagúton keresztül, az ellenség kardjai helyett azonban mérgező füst végzett velük.

A borzalmak alagútja

1933-ban Robert du Mesnil du Buisson régész 19 légiós kővé meredt holttestét találta meg egy alagútban, akiknek arcára örökké odafagyott a félelem. Láthatóan mind egyszerre, néhány pillanat alatt haltak meg. A régészek úgy vélik, i. sz. 256-ban az Eufrátesz folyó partján fekvő Dura-Európoszban 19 római legionárius ereszkedett le a szűk, föld alatti járatba, hogy meggátolja a szászánida katonák bejutását a városba az alagúton keresztül, az ellenség kardjai helyett azonban mérgező füst végzett velük.

Fotó: xfilesmisterioso.blogspot.com

Dia

 	A mocsári múmia 	A tollundi ember az egyik leghíresebb mocsári múmia, ám nem az egyetlen. Ezek a holttestek általában a lápvidékeken kerülnek elő. Az erőszakos halált halt egykori emberek földi maradványait a tőzeg tartósítja, még arcuk legfinomabb vonásait is megőrzi. 	Kapcsolódó szavazás: 	Különös lények »

A mocsári múmia

A tollundi ember az egyik leghíresebb mocsári múmia, ám nem az egyetlen. Ezek a holttestek általában a lápvidékeken kerülnek elő. Az erőszakos halált halt egykori emberek földi maradványait a tőzeg tartósítja, még arcuk legfinomabb vonásait is megőrzi.

Kapcsolódó szavazás:
Különös lények »

Fotó: love-of-history.tumblr.com

Dia


            	Csecsemők tömegsírja
            	Az izraeli Ashkelon ma leginkább üdülőparadicsomként ismert, és a régészek sem számítottak semmi megdöbbentőre, amikor egy római kori fürdőház alagsorát tárták fel. Hamarosan azonban apró csontok ezreire bukkantak - mind egytől egyig csecsemőktől származtak. A halott babák között fiúk és lányok is akadtak - a régészek elképzelhetőnek tartják, hogy a szívfacsaró tömegsír talán római kori örömlányok nemkívánatos gyermekeinek lett végső nyughelye.

Csecsemők tömegsírja

Az izraeli Ashkelon ma leginkább üdülőparadicsomként ismert, és a régészek sem számítottak semmi megdöbbentőre, amikor egy római kori fürdőház alagsorát tárták fel. Hamarosan azonban apró csontok ezreire bukkantak - mind egytől egyig csecsemőktől származtak. A halott babák között fiúk és lányok is akadtak - a régészek elképzelhetőnek tartják, hogy a szívfacsaró tömegsír talán római kori örömlányok nemkívánatos gyermekeinek lett végső nyughelye.

Fotó: commons.wikimedia.org
Ezt is szeretjük
Szerző: Zabolai Margit E.
Fotó: