A házasok tényleg többet érnek, mint az élettársak?

Milliós bukta lehet a papír hiánya

Több területen is hátrányban vannak az élettársak.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amint azt megírtuk, a gyermekeiket közösen nevelő nagycsaládos élettársak akár évi közel 900 ezer forinttal kevesebbet tehetnek zsebre, mint a házasságra lépő nagycsaládos szülők. A papír nemcsak ezen a területen jelent anyagi előnyt, a szocpol igénybevételénél, az öröklésnél és a tartásdíjak megállapításánál is hátrányban vannak, akik élettársként nevelnek gyermeket.

Az együttéléssel kapcsolatban jogilag négy kategóriát lehet említeni. Az egyik a házasság, a másik a melegeknek kialakított élettársi kapcsolat, a harmadik a nem melegeknek fenntartott élettársi kapcsolat, ahol születik hivatalos irat az együttélésről, illetve a papírok nélküli élettársi kapcsolat. A bírói gyakorlat szerint a közös háztartásban élő, érzelmi és gazdasági közösséget alkotó párok tartoznak ide. Cikkünkben a házasság és a papírok nélküli élettársi kapcsolat különbségeit vesszük górcső alá.

Tartásdíj

A két együttélési forma között több területen jelentkeznek jelentős különbségek, az egyik ilyen az úgynevezett a házastársi tartás: míg a házastársaknál válás esetén a feleség is kap pénzt önmaga fenntartására, addig az élettársaknál csak a gyerek után kell fizetni gyerektartást.

Ez korábban nem volt akkora probléma, hiszen a bíróságok olyan magas gyerektartásokat ítéltek meg, hogy abból az anya ellátása is biztosított volt. Ez ma már nincs így, családjogi ügyvédek szerint a milliós fizetést bezsebelő apákat is maximum 50-70 ezer forint gyerektartásra kötelezik.

A nő ilyenkor patt helyzetbe kerül: ha kicsi a gyermek, elhelyezkedni nem, vagy csak nagy nehézségek árán tud, költségeit viszont nem fedezi a gyereknek megítélt összeg.

Lelépési díj, öröklés

A másik terület a lakáshasználat. Házastársak esetén a válás után vagy lakáshasználati jogot kap a nő, vagy lelépési díjat - függetlenül attól, hogy tulajdonosa-e az ingatlannak vagy sem. Az élettársat viszont gond nélkül ki lehet rakni az ingatlanból, és jogi lépéseket sem tehet ez ellen. Az apaság vélelménél is hátrányt szenved az élettárs, hiszen míg a házastársaknál automatikusan az apa nevére kerül a gyermek, addig az élettársaknál nincs ilyen.

Különbségek mutatkoznak az öröklésnél is: míg a házastárs automatikusan örökössé válik, az élettárs nem.

A gyakorlatban kevésbé jelent problémát, de különbség van a különvagyon által szerzett nyereség tekintetében is. Például, ha a férj kiadja saját lakását, akkor a bérleti díj közösen szerzett vagyonnak számít. Az élettársaknál viszont csak a férfit illeti meg a pénz.

Ahol előnyben az élettársak

Van azonban olyan terület is, ahol előnyt élvez az élettárs. Míg a házasoknak közösen kell felelősséget vállalniuk a felhalmozott tartozások miatt - például, ha a férj meghal, akkor a feleségnek ki kell fizetni a felhalmozott tartozásokat -, addig az élettársaknak nem kell emiatt aggódni.

Érdekesség, de nemcsak a családi adókedvezmény, a szocpol esetében is kizáró ok az élettársi viszony, a vissza nem térítendő támogatást csak a házasok kaphatják meg, az élettársak nem.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Lesz változás?

Hogy lesz-e változás, az kétséges. A KDNP által kidolgozott új családvédelmi törvény ugyanis szellemében a házasságot tartja az elsődlegesen támogatandó együttélési formának. A javaslat egyértelműen rögzíti, hogy a házasság és a család minden más együttélési formánál előnyösebb a társadalom és az állam számára, hiszen ezek stabilabb kapcsolatok, jobban szolgálják a felek személyiségének kiteljesedését és biztonságát, több gyermek vállalására ösztönöznek, illetve biztosabb testi, szellemi közeget jelentenek a felnövő gyerekeknek.


Ezt is szeretjük