Hivatalos! Tényleg élhetetlenné válik a bolygónk
Mikor következik be?
A legújabb kutatás szerint veszélyben van a Föld védőpajzsa.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy európai műholdas kutatás megállapította, hogy az elmúlt időszakban gyengült a bolygónkat védő mágneses mező, amely elengedhetetlen a földi élethez.

Vajon továbbra is folytatódik ez a tendencia, és aggodalomra ad okot a változás? 

Gyengült a védőpajzs

Az Európai Űrügynökség - ESA - Swarm műholdcsaládjának mérései szerint az elmúlt fél évben gyengült a Föld mágneses mezeje, amely bolygónk egyik fő védőpajzsaként funkcionál a kozmikus sugárzás ellen.

A változás különösen a nyugati féltekét érinti, és bár elsőre aggasztónak tűnik, nem biztos, hogy komoly veszélyt jelent.

A Swarm műszerei tavaly november óta vizsgálják a mágneses teret, és június végén minden eddiginél pontosabb eredményekkel szolgáltak.

Eredetileg négy évesre tervezték a műholdraj küldetését, de a módszer hatásossága és a fontos változások miatt a vizsgálatot tíz évre hosszabbították.

Ez történne a Földdel a világvége után

Egy orosz művész úgy gondolja, lennének túlélők, és a pusztítás után sok helyen új élet sarjadna - ezt meg is jelenítette, nézd meg képeken!

Egyelőre nem tudni, hogy a mágneses mező gyengülése tartós és maradandó lesz-e, illetve, hogy extrém jelenségről van-e szó, vagy csak az - egyelőre rejtélyes körülmények között történő - folyamatos változásnak tudható be.

Van, ahol erősödést mutattak ki

A Föld bizonyos területein, többek közt az Indiai-óceán térségében a mező az elmúlt fél évben nem gyengült, hanem csekély mértékben ugyan, de erősödött. Az ESA közzétett egy videót, amelynek elején jól látszik, milyen változások mentek végbe a bolygó mágneses mezejének erősségében 2014 első felében. A kék szín a gyengülést, a piros az erősödést jelzi.

A Swarm kutatásainak folytatásával nemcsak a mágneses tér feltérképezésére lesz lehetőség, de a várakozások szerint a lemeztektonika működéséről is pontosabb képet kaphatnak a tudósok, valamint a földmag külső rétegeinek folyamatait és az űridőjárást is behatóbban vizsgálhatják.

Ezt is szeretjük