A családoktól elvett milliárdokat így költötték a MOL-ra
Kik jártak a legrosszabbul?
A MOL 21,2%-át vette meg a magyar állam. De mi az, amire nem jut pénz?

beauty and style
Top olvasott cikkek

A kormány alig néhány hete 1467 milliárd forintos megszorító csomagot jelentett be, a konvergenciaprogramtól a kormány idén 15, jövőre 550, 2013-ban pedig 902 milliárd forintos megtakarítást vár.

A spórolás jegyében visszamenőleg elveszik a korengedményes nyugdíjakat a rendvédelmi szervek tagjaitól, nem emelik sem a családi pótlékot, sem a gyest, pénzeket vonnak el az egészségügyből, az álláskeresési segélyt megszüntetik, az álláskeresési járadék folyósítását pedig kilencről három hónapra csökkentik.

134 milliárdot kerestek az üzleten az oroszok

Ám alighogy kiderült a közel 1500 milliárdos megszorítás, Orbán Viktor bejelentette: a kormány 500 milliárd forintot költött el a MOL 21,2%-os tulajdonhányadának megvásárlására, ami egyébként Szanyi Tibor szocialista politikus szerint a volt tulajdonos oroszoknak még arra se volt elég, hogy részt vegyenek a MOL közgyűlésén. Az orosz Surgutneftegas egyébként mintegy 134 milliárd forintnyi eurót keresett az üzleten.

Mivel az 500 milliárd forintos vételár eléggé megfoghatatlan, lapunk összegyűjtött néhány területet, ami a megszorítások áldozata lesz, feltüntetve az összeget arról, mennyit spórol a változtatásokkal a kormány.

Rendvédelmisek nyugdíja - 50 milliárd forint

Lázár János és Balsai István alkotmánymódosítási javaslatot nyújtott be annak érdekében, hogy a rendvédelmi szervek dolgozóitól elvegyék a korengedményes nyugdíjakat. A frakcióvezetők közölte: Magyarország nem engedheti meg magának, hogy évente több mint 50 milliárd forintot fordítson az idő előtt nyugdíjba vonuló harmincezer életerős, munkaképes ember ellátására. Ez tehát évi 50 milliárd forintjába kerül az államnak, épp a tizedébe, mint amit elköltöttünk a MOL-ra.

Orvosok bére - 100 milliárd forint

Jövő év elején várhatóan több ezer orvos nyújtja be felmondását, ha a kormány nem változtat a helyzetükön. Egy kezdő orvos nettó bére 80 ezer forint. Papp Magor, a Rezidens Szövetség elnöke az ATV Egyenes Beszéd című műsorában közölte: számításaik szerint 100 milliárd forint kellene ahhoz, hogy a kormány megoldja a problémát.

Alacsonyabb nyugdíjemelés - 9 milliárd forint

A konvergenciaprogramból kiderül az is, hogy a kormány a nyugdíjemeléseket csak az inflációhoz kötné. Ennek eredményeként jövőre három-, 2013-ban pedig hatmilliárd forintot spórolna a kormány.

Családtámogatások befagyasztása - 54 milliárd forint

Hasonlóan kényes terület a családtámogatások befagyasztása. A kormány tervei között szerepel a gyes, a családi pótlék "nominális szinten tartása" amivel 2012-ben 18 milliárdot, 2013-ban 36 milliárdot spórolnának meg. Ez tehát két év alatt összesen 54 milliárd forint.

Munkanélküli ellátások - 70,1 milliárd forint

A kormány tervei között szerepel az álláskeresési segély megszüntetése, továbbá az álláskeresési járadék kilencről három hónapra csökkentése úgy, hogy az átlagos álláskeresési idő hazánkban több mint 18 hónap. Az álláskeresési segély megszüntetésével évente 27,2 milliárd forintot spórol meg, a járadék folyósítási idejének csökkentésével pedig évi 42,9 milliárd forintot.

Államilag támogatott férőhelyek csökkentése – 20,9 milliárd forint

A konvergenciaprogramban szerepel az államilag támogatott férőhelyek csökkentése is a felsőoktatásban. Ez 2012-ben 5,4 milliárdos spórolást jelent, 2013-ben pedig 15,5 milliárdot nyer vele a kormány.

Fellegi szerint nem volt pénzkidobás

- A MOL 21,2 százalékának megvásárlására fordított pénzt a kormány nem szórta, nem pazarolta el, nem elégette, nem felélte, hanem visszaszerzett vele egy nagyon komoly vagyonelemet – mondta az MTI beszámolója szerint Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, aki a MOL-részvények megvásárlása miatti kritikákra válaszolt.

Fellegi szerint nem csak politikailag, pénzügyileg, nemzetgazdaságilag is pozitív hatása lesz a vételnek már középtávon is, mert jelentős szinergiákat teremthet más, az állam tulajdonában lévő vállalatokkal, mint például a Magyar Villamos Művek Csoporttal.

A miniszter elmondta: energiapolitikai, vagyongazdálkodási lépés is történt a vétellel, ami a komoly szakértők szerint már középtávon megtérülő befektetés.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője az MTV reggeli műsorában közölte: a vásárlás megnyitja az utat ahhoz is, hogy valóban XXI. századihoz méltó partnerség jöjjön létre Oroszország és Magyarország között.

A szóvivő hozzátette: ha megnyílik annak lehetősége, hogy egy ország újraélessze a sajnos korábban elherdált és esztelen privatizációval eltékozolt nemzeti vagyonát, növelni, gyarapítani tudja a nemzeti vagyont, akkor azt meg kell tennie.

- Ezt a tulajdon visszaszerzést egy önmagán jelentősen túlmutató jelentőségű dolognak tartom, hiszen itt egy olyan stratégiai vállalatról van szó, amelyik nemcsak nemzetgazdasági, hanem nemzetbiztonsági szempontból is rendkívül fontos - jelentette ki a miniszterelnök szóvivője.

Ezt is szeretjük