A 3 legkínosabb illemtani kérdés, amit eddig senkinek nem mertél feltenni
A protokoll sem álszent, a kényes biológiai kérdésekre is ad választ.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az illemtanról számos könyv értekezik, előadásokat tartanak arról, milyen helyzetben hogyan tanácsos viselkedned, és az interneten keresgélve is rengeteg információt találsz arról, hogy mit illik, és mit nem.

Vannak azonban olyan kérdések, amelyekről senki nem beszél szívesen, pedig ezek is az életünk részei. Fontos tudnod, hogy az illemtan sem prűd, és nem is álszent: ezekre a helyzetekre is létezik protokoll.

Fogas kérdés

Kevés kellemetlenebb dolog van, mint amikor evés után a fogaid közé akad egy kis maradék. A legtöbb étteremben találsz fogpiszkálót az asztalon, és ilyenkor nagy a kísértés, hogy használni is kezdd a kis eszközt - de vajon mit mond erről a protokoll?

Az illemtan szerint a fogpiszkáló használata teljesen magánügy, egy nívósabb étteremben éppen ezért nem is találsz pálcikát az asztalon. Még a szád eltakarásával sem illik a fogaidat vájni mások előtt - ha semmiképpen nem bírod ki, akkor vonulj ki a mosdóba, és ott intézd el a dolgot.

Orrfúvás: csak diszkréten

Az orrfolyást sajnos nem lehet befolyásolni, és a szipogásnál még mindig jobb, ha kifújod az orrodat.

Étteremben, amikor, mondjuk, a csípős leves után érzed a késztetést a fenti műveletre, vegyél elő egy tiszta, vasalt pamut zsebkendőt, hajtsd le a fejed, és óvatosan nyomkodd meg az orrodat - nem is kell igazán kifújni.

Ha pedig ez utóbbira van szükség, mert például náthás vagy, lehetőleg távolodj el az emberektől, és a legkisebb hanghatással fújd ki az orrodat egy papír zsebkendőbe, amit aztán azonnal dobj is ki.

Szellentés

Talán a legkínosabb kérdés mind közül, mégis létező biológiai funkció, ami mindenkit érint, ezért muszáj róla beszélni. A szellentést bizonyos mértékig lehet szabályozni, de visszatartása káros lehet a belekre. Próbáld addig visszatartani, amíg el tudsz távolodni az emberektől, vagy ki tudsz menni egy mosdóba.

Ha mégis megtörténik a baj, a legjobb, ha nem teszel semmit - természetesen a legnagyobb otrombaság felhívni rá a figyelmet, vagy tréfálkozni vele, és ha mástól jött a hang, szintén nem ildomos tudomást venni a kínos szituációról: a legkisebb mértékben se reagálj a modortalanságra.

Cikkünk megírásában Görög Ibolya Protokoll az életem című könyve segített, mely az Athenaeum Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük