Ez a világ legidegesítőbb hangja: rosszabb az ébresztőóránál és a gyereksírásnál
A te arcod is görcsbe rándul, ha meghallod ezt.

no-ful-zaj
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hungarocell táblák összedörzsölése? A fogorvosi fúró hangja? A darázs-zümmögés? Bár rendszerint ezek a hangok is felkerülnek a kellemetlen zajok listájára, de nyomába sem érnek a győztesnek.

A Cirrus értékesítési és marketing iroda közvélemény-kutatása szerint a világ legkellemetlenebb hangja a körömcsikorgás a palatáblán.

A világ legidegesítőbb hangja

A körömcsikorgás olyan fülsértő zajokat utasított maga mögé, mint az ébresztőóra, a csecsemősírás vagy a fogorvosi fúró hangja. A válaszadók több mint fele- 53% - voksolt a táblán csikorgó körmökre, a második helyen - 21%-kal - az ébresztőóra végzett, és még dobogós lett a csecsemősírás - a megkérdezettek 11%-a szavazott erre.

Egy 2012-es tudományos kutatás is hasonló eredményre jutott. A vizsgálat tanúsága szerint az emberi fül számára legkellemetlenebb hangok a 2000 és 5000 Hz közötti tartományba esnek.

- Ez az a frekvenciatartomány, ahol fülünk a legérzékenyebb - mondta a kutatást végző Sukhbinder Kumar, a Newcastle Egyetem tudományos munkatársa.

A kutatás során a résztvevőknek 74 hangot kellett meghallgatniuk miközben funkcionális MRI-vel vizsgálták, agyuk miként reagál a különböző hangokra. Amikor nagyon kellemetlen hangot hallottak, erős kölcsönhatást mutattak ki a hangot feldolgozó hallókéreg és a negatív érzelmeket feldolgozó amygdala között.

A cikk az ajánló után folytatódik

A szakértők úgy vélik, hogy bár az érzékenység oka nem teljesen tisztázott, de a fent említett frekvenciatartomány magában foglalja az emberi sikolyokat is, tehát vélhetően evolúciós okokra vezethető vissza, hogy ilyen rosszul viseljük a 2000-5000 Hz-es frekvenciatartomány és benne a körömcsikorgást a táblán.

Idegesítő dolgok az életünkben

Az emberi agy könnyebben feldolgozza a szimmetriát, mint a rendezetlenséget. Az alábbiakban bemutatott fotók többek között éppen ezért olyan bosszantóak.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük