5 romantikus film, amit újra kell nézned!

Egy szép és tartalmas filmet nem elég egyszer látni, a remekművek megérdemlik, hogy újra és újra elővedd őket.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy vicces, megindító és tartalmas film sok mindenre jó. Segíthet előhívni és átélni bizonyos érzelmeket, megnevettet, elérzékenyít, erőt ad, gondolatokat ébreszt.

Az elvarázsolt, különleges világok, a főhősök botlásai, szívszorító történetei másfél-két órára kiszakítanak a valóságból, a napi robotból.

Egy szép film egy nehéz élethelyzetben is reményt ad, és segít hinni abban, hogy létezik örök szerelem, hogy a jó elnyeri jutalmát, és, hogy igenis vannak még tiszta, nyíltszívű és őszinte emberek.

Amélie csodálatos élete

Az Amélie csodálatos élete fantasztikus, félig ismerős világba kalauzol. A mesterien megmunkált képsorok segítségével a rendező a mai Párizsból egy meseszerű, gyönyörű és szürreális tükörképet hozott létre, melyben a kerek szemű és idealista címszereplő szeretetet és boldogságot áraszt környezete morcos figuráira.

Amélie - akit a huncut manóra hasonlító Audrey Tautou alakít - egyszer csak úgy dönt, hogy kiterjesztve elképesztő energiáit, megtalálja az igaz szerelmet. A főhős ravasz mosollyal az arcán viszi véghez csintalanságait, de egy pillanatra sem veszíti el jóindulatát. Miközben elmerülsz Amélie csodálatos életében, észre sem veszed, hogy a film másról is szól, mint egy hatalmas metropolisz két végében dobogó szívekről, melyek végül megtalálják az egymáshoz vezető utat.

Annie Hall

Woody Allen és forgatókönyvíró társa, Marshall Brickman komédiájában visszatekintések sorozatán keresztül ismerheted meg a főhős korábbi házasságait, gyerekkori szerelmeit. A cselekmény Alvy, a neurotikus, szexmániás humorista és a címszereplő Diane Keaton románca körül forog. Ha ezt a filmet választod, akkor egy igazi agyament komédiára számíts, ami tele van bizonytalansággal és egy rakás divatos pszichológusdumával.

A film öt jelöléséből négy Oscart kapott, közöttük a legjobb film díját, kivívta a kritikusok elismerését, és a közönség is imádta. Népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy egyes mondatai szállóigévé lettek.

Az élet csodaszép

Az élet csodaszép című filmet 1946-ban mutatták be, ennek ellenére a mai napig nagy népszerűségnek örvend. A történet főhőse, a nyakigláb, csupaszív George Bailey egy Bedford Falls nevű kisvárosban nő fel. Egész idő alatt arról álmodik, hogy egyszer bejárja a nagyvilágot. A kötelesség azonban újra és újra akadályokat gördít álmai megvalósítása elé. Mozgásterét és szabadságát tovább korlátozza házassága, majd gyarapodó családja és emberbaráti tevékenysége.

Végső elkeseredésében, eladósodva és egy kapzsi bankár zálogkövetelései elől menekülve úgy dönt, hogy véget vet életének, és vízbe ugrik egy hídról. És ekkor megtörténik a csoda. Clarence, az angyal azzal a küldetéssel érkezik a mennyországból, hogy megmutassa George-nak, mivé lett volna a kisváros nélküle. Ha Clarence-nek sikerül elhitetnie George-dzsal, hogy az élet valóban csodaszép, akkor érvénytelenítik az öngyilkosságot, és a szokatlan külsejű angyal talán a szárnyait is visszakaphatja.

Casablanca

A legjobb romantikus filmek közül természetesen nem hiányozhat a Casablanca, minden idők legnépszerűbb romantikus-háborús melodrámája sem. Ki ne tudná maga elé idézni a képsorokat, amint a fehér szmokingos Humphrey Bogart Rickje és Ingrid Bergman Ilsája elmerülten nézik egymást a kávéházban, miközben a háttérből az As Time Goes By fülbemászó dallama visszaröpíti őket egy egyszerűbb életbe, melyet még nem keserített meg a háború.

A film egyik legnagyobb alakítása Claude Rains nevéhez fűződik. A cinikus, de érző szívű rendőrfőnök, Renault tulajdonképpen a film legromantikusabb alakja, aki fanyarul figyeli az élet abszurditásait. Nem véletlen, hogy a filmtörténet egyik leghíresebb zárómondata is neki jutott: lehet ez egy csodálatos barátság kezdete.

Forrest Gump

Nem akármilyen történet, amit a szeretetreméltó, csökkent értelmi képességű Forrest Gump megoszt a mellé telepedő emberekkel egy buszmegállóban. Ha nem ismered ezt a történetet, akkor okvetlenül látnod kell, ha ismered, akkor érdemes újra megnézned! A fiú, aki a lehetetlent nem ismerő mamája oldalán férfivé cseperedik, gyermeki őszinteséggel vág neki a 20. századi Amerika legnevezetesebb eseményeinek.

Kiderül, hogy gyors, mint a villám, és tehetségét kihasználva futballsztár lesz. A következő három évtized alatt találkozik John F. Kennedyvel, Lyndon B. Johnsonnal és Richard Nixonnal, majd hőssé válik a vietnami háborúban, ahol megmenti örökké morgó felettesét, Dan hadnagyot.

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Nem mellesleg a rákhalászat mágnása lesz, de van, hogy évekig csak fut. Járjon bárhol, a mindössze 75-ös IQ-val rendelkező Forrest mindig csak Jennyre gondol, és lehet, hogy "nem egy okos ember, de azt tudja, hogy mi a szerelem"!

Cikkünk megírásában az 1001 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz című könyv segített.

Ezt is szeretjük