Féltve őrzött titkok 1956-ból: ma nyilvánosságra hozták őket

Történeteket tett közzé a Nemzeti Emlékezet Bizottsága.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az 1956-os forradalom után tevékenykedő karhatalmi vezetők történeteit teszi közzé hétfőtől a honlapján a Nemzeti Emlékezet Bizottság (NEB) - közölte Ötvös István, a bizottság tagja az M1 aktuális csatornán hétfőn. Ötvös István elmondta, több mint hatvan vezető történetét lehet elolvasni mától ezen a linken.

A részletekről szólva azt mondta, a forradalom alatt az államrendőrség és a hadsereg nem állt ugyan a forradalom mellé, de a hatalmat sem szolgálta ki, ezért már valószínűleg akkor felmerült a gondolat, hogy létre kellene hozni egy, a párt uralmát szolgáló fegyveres testületet.

Végül november 4. után kezdték el szervezni az úgynevezett Honvéd Forradalmi Ezredeket, amelyek a fegyverrel bevonuló szovjetek mellett szolgálták az újonnan felépülő rendszert. Ezek a karhatalmi ezredek együtt járőröztek a szovjetekkel, valamint felderítő csoportokat hoztak létre, amelyek beépültek a forradalmárok közé, a munkahelyekre, és onnan jelentettek.

A Kádár-rendszer megszilárdulása után, 1957 tavaszán már elkezdték felszámolni a karhatalmi ezredeket, de a személyi aktákban maradt nyoma a tevékenységüknek, sőt, maguk a karhatalmisták is megírták, mi tettek. Ezért tudják nyilvánosságra hozni a történeteket - fűzte hozzá Ötvös István.

Kép: Fortepan.

Ezt is szeretjük