4 szó, amit ne írj bele az önéletrajzodba, ha meg akarod kapni az állást
Sokszor elég egy rosszul megválasztott szó az önéletrajzban ahhoz, hogy a kukába dobják.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Léteznek kötelező formai és tartalmi elemek az önéletrajzban, melyek megadják az alapot a sikeres álláspályázathoz, ám a sorvezetőt alkalmazni sokszor nem is olyan könnyű: másodpercek alatt elbukhatod az interjú esélyét, ha a munkaügyis szembesül a cv-sablonokból szűrt, szerencsétlenül összeválogatott szavakkal és kifejezésekkel.

Te talán frappáns önmenedzsmentnek szántad, de a maníros fordulatok, felkapott klisék vagy a radikálisan kreatív szókapcsolatok miatt akár az egész munkalehetőséget elbukhatod. A következő szavakat azonnal töröld a pályázatodból!

Divatszavak csapdája: csapatjátékos

Vannak olyan általános készségek és kompetenciák, melyek szinte minden területen, bármilyen szakmában ellőhetők az álláspályázatokban. Ugyan a személyes képességek lényeges szempontot jelentenek a felvételnél, egy sokat látott HR-es élből átugorja a jellemzésben használt sablonokat.

A kiváló kommunikációs készség vagy a jól dolgozom csapatban olyan elkoptatott klisék, melyek már egyáltalán nem tűnnek hiteles megállapításnak, hiszen tízből kilencen biztosan használják őket. Hogy a tiéd ne kerüljön a közhelyes cv-k kupacába, tucatszavak helyett írd le konkrétan, milyen körülmények között és hányan dolgoztatok egy feladaton, amiből kiderülhet, profi vagy a csapatmunkában.

Nem elég konkrét: sikerorientált

Az eredményorientált személyiségtípus igazi főnyeremény lehet a cégnek, hiszen ő az, aki elég szemfüles ahhoz, hogy megtalálja a legjobb lehetőségeket.

Mégsem szerencsés ezt az önéletrajzba építeni. Egyrészt önmagában nem elég meggyőző, muszáj kifejtened, mire alapozod, különben másolt hatása lesz a dolognak, másrészt egy fejvadász a személyes beszélgetés alkalmával úgyis kiszűri, mennyire vagy talpraesett karrierépítő. Helyette fogalmazd meg konkrétan a karriercéljaidat, és mindenképp fejtsd ki részletesen, az egyes munkahelyi projektekben milyen szerepet játszottál, és hogyan valósítottad meg a kitűzött célokat.

Így lesz tökéletes az önéletrajz

Az önéletrajz a sikeres álláskeresés kulcsa, hiszen csak ez alapján nyílik alkalmad arra, hogy személyes varázsoddal is lenyűgözd a munkáltatót. Nézd meg videónkat, és tudd meg, hogy lesz tökéletes!

Ha szótár kell az olvasáshoz: szignifikáns

Ha esetleg úgy akarnál kitűnni a sablonéletrajzok tömegéből, hogy szakmaiságod és műveltséged bizonyítására idegen szavakkal bástyázod körbe a cv-det, könnyen pórul járhatsz. Nem az ötletesség vagy az intelligencia lesz, ami elsőként eszébe jut majd a felvételiztető HR-esnek, sőt, lehet, hogy inkább okoskodónak vagy idegesítőnek tűnsz a szemében. Ha olyan pozícióra jelentkezel, ahol egyébként nem mindennapos a szofisztikált szóhasználat, még meg is mosolyognak. Ha a fölturbózott szónak akad magyar megfelelője is, inkább felejtsd el az idegen változatot, ha esetleg külföldön dolgoztál, akkor is inkább fordítsd le pontosan a munkakörödet.

Túl laza stílus: meló

Az alternatív önéletrajzok népszerű kelléke a laza, merevségtől mentes stílus, ami ebben az esetben mégis veszélyes lehet. A slendriánul összerakott mondatok, rövidítések és a szlenghasználat ugyanis komolytalanná teszi a cv íróját a HR-es szemében, főleg egy konzervatívabb cégnél.

A saját személyiségedet úgy is remekül érvényre juttathatod, ha megmaradsz a hivatalos stílusnál, elvégre ez nem egy magánlevél. Ha pedig szinonimákra vadászol, maradj a szolidabb, kevésbé informális változatoknál. Ha szeretnél különleges önéletrajzot írni, gerilla-cv-t is küldhetsz. Kattints ide, és tudj meg róla többet!

Ezt is szeretjük