4 sikerhozó módszer, hogy te legyél a főnök kedvence
Minél fejlettebb a problémamegoldó képességed, annál könnyebben haladhatsz előre a karrieredben.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Veled is megesik olykor, hogy azt sem tudod, hol áll a fejed? Ha igen, legfőbb ideje, hogy hatékony megoldási stratégiákat fejlessz ki, és a gyökerüknél ragadd meg a problémákat.

Ha ki sem látszol a munkából, mégis szeretnéd, ha jutna idő egy kis pihenésre is, mindeközben pedig a lehető legjobb teljesítményt nyújtanád, akkor a feladataidat jól átgondoltan, idegeskedés és kapkodás nélkül, a legcélravezetőbben és leghatékonyabb úton kell elvégezned.

Így a teljesítményed is jobb lesz, aminek pozitív következményeit már rövidtávon érezheted. A következőkben megismerhetsz néhány hétköznapinak vélt, mégis igen hatékony módszert!

Használd a tapasztalataidat!

Agyunk teljesen automatikusan különféle stratégiákat dolgoz ki arra, hogy megbirkózzon egy helyzettel, illetve kidolgozza a lehetséges alternatívákat. Ilyenkor rendszerint azokból a tapasztalatokból indulunk ki, melyek a jelenlegivel összevethető szituációkban egyszer már beváltak. Ezek a gondolkodási folyamatok igen gyakran nem is tudatosulnak. Ha pedig aktívan felidézed az emlékezetedben, hogy hogyan cselekedtél korábban, sokkal inkább tisztában leszel azzal, hogy az adott helyzetben mi a teendő. Ily módon kihívások egész sorának leszel képes megfelelni.

A kulcs a jó tervezés és az időzítés

Korántsem biztos, hogy az összes feladatot, mellyel egy nap során meg kellene birkóznod, valóban el is tudod végezni. Épp azokat a tevékenységeket, melyek nagy odafigyelést és pontosságot követelnek, nem lehet mindig olyan gyorsan és kielégítően elvégezni, ahogyan szeretnéd.

Újra és újra közbejön valami, és olykor még az az érzésed is támadhat, hogy valaki keresztbe akar tenni neked. A jó tervezéshez ennélfogva az is hozzátartozik, hogy az előre nem látható eseményekre is gondolsz. Ehhez arra van szükség, hogy előre átgondold a rád váró helyzeteket, és készülj fel arra, hogy a megfelelő eszközökkel reagálj rájuk. Döntő az is, hogy az időbeosztás tervezésekor számolj tartalékidőket is a nem várt helyzetek kivédésére.

A legrövidebb út a kerülő

Ha egy feladat megoldásakor leblokkol az agyad, a hagyományos gondolkodásmód nem segít.

A megoldás ráadásul általában az orrod előtt hever, csakhogy az isteni szikra rendszerint nem akkor jön, amikor a legnagyobb szükség lenne rá. A megoldandó problémák kulcsát jelentő ötleteknek mindössze 4%-a születik meg az íróasztal mellett, a munkahelyen. Sokkal inkább zuhanyzás, reggeli, kirándulás közben jut az ember eszébe, netán a későesti dugóban araszolva.

Semmi csoda nincs ebben: az isteni szikra nem más, mint annak jele, hogy a gondolataid végre rendszerbe rendeződtek. Persze az új ötlet születése még nem jelenti azt, hogy egy problémának minden részletét azonnal tisztán látod, de mégis közelebb kerülsz a megoldáshoz.

Notesz, kötelezően a zsebben!
Jól teszed, ha mindig tartasz magadnál egy kis noteszt, a hirtelen jött ötleteknek ugyanis a tapasztalatok szerint 90%-a visszahozhatatlanul elvész.

Engedd szabadon a gondolataidat!

Egy probléma megoldására csak akkor bukkanhatsz rá, ha utat engedsz a szokatlan gondolatoknak is. Ez úgy valósítható meg, ha amellett, hogy összpontosítod a figyelmedet a megoldandó problémára, egyúttal nyitott is tudsz maradni, figyelve mind értelmed, mind érzékeid jelzéseire. Gyakran hasznos lehet, ha a megoldandó helyzeteddel összevethető mintákat keresel. Mintául szolgálhat egy korábbi tapasztalatod, illetve az, ahogyan mások boldogulnak egy adott szituációban.

Ha pedig egy kérdés megoldásában elakadtál, aludj rá egyet, és szakítsd meg szokásos gondolatmenetedet.

Ezzel időt adsz kreatív gondolataidnak, és könnyen lehet, hogy arra ébredsz, hogy már meg is van a megoldás, melyet napokon át kerestél.

Cikkünk megírásában a Használja ki elméjét 100%-ig! című könyv segített.

Az emberi agy csodákra képes - ha szeretnél eligazodni egyre bonyolultabbá váló világunkban, bizony ki is kell használnod az adottságaidat. Azt viszont csak kevesen tudják, milyen lenyűgöző kölcsönhatások zajlanak az elme és környezet között. E könyv lebilincselő és tanulságos kalandtúrára invitál szellemi képességeid sűrű dzsungelébe. A tudomány legfrissebb felméréseit bemutató fejezeteket érdekes beszámolók, informatív ábrák, képességfejlesztő gyakorlatok és fejtörők színesítik.

Kiadja a Reader's Digest.
Ára 7990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg. »
Ezt is szeretjük