4 ok, miért a Kicsi gesztenyét dúdolod folyton
Miért dúdolod mindig ugyanazt a dalt, és mit tehetsz, hogy megszabadulj a bosszantó jelenségtől?

beauty and style
Top olvasott cikkek

Biztos ismered az érzést, amikor meghallasz egy dalt a rádióban, vagy kávéfőzés közben a kollégád dúdol egy ütemet, esetleg csak valamiről eszedbe jut egy ezeréves sláger egyetlen sora - és a nap hátralévő részében már azt a dalt dúdolod. És éjszaka. És még másnap is.

Ráadásul ezek a dalok nem is feltétlenül a kedvenceink, sokszor már a saját idegeinkre megy, amikor fejben huszadszor kell végighallgatni a Kicsi gesztenyét vagy a Coco Jumbót.

Úgy tűnik, néhány dalszerző pontosan tudja, mi kell ahhoz, hogy egy sláger megragadjon a fülben, mostanra azonban a tudósok is megtalálták a választ.

Az agy különös játéka

Az angol nyelvben nagyon találóan earwormnak, vagyis fülféregnek nevezik ezeket a dalokat, amelyek újra és újra, végtelenített lemezként duruzsolnak a fejünkben. A Psychology of Music című lapban nemrég megjelent tanulmányban egy csapat brit tudós azt igyekezett megfejteni, mi az oka a bosszantó jelenségnek.

A kutatók 604 embertől gyűjtöttek adatokat, és arra jutottak, hogy az emberek 90%-a szenved a "beragadt" dallamoktól hetente legalább egy alkalommal. Miután elemezték a begyűjtött információkat, arra jutottak, hogy a bosszantó jelenséget alapvetően négy dolog okozhatja.

A legáltalánosabb ok, ami miatt megragadhat egy dal a füledben, ha sokszor hallod: a számok, amiket reggeltől estig játszik a rádió, menthetetlenül folytatódnak a fülünkben is. A második ok, ha a dalhoz egy emléket kapcsol az agyad: ez lehet egy személy, egy zaj, egy érzés, egy illat, vagy akár csak egyetlen szó vagy kifejezés, amit az agyad összekötött a zenével. Ha ezek bármelyike eszedbe jut, azonnal felidéződik a dal is.

A harmadik ok hátterében az érzelmek állnak: ha egy dal örömöt, bánatot, nyugalmat vagy éppen stresszt váltott ki belőled, akkor is megjegyzi az agyad, és újra és újra lejátssza neked. A negyedik ok az lehet, ha félig tudattalanul hallasz egy számot: éjszaka, alvás közben, vagy napközben, amikor éppen elkalandozol, esetleg nemes egyszerűséggel csak bambulsz a monitor előtt, és közben egy dal szól a rádióból, szinte biztos, hogy még napokig nem fogsz szabadulni tőle.

Hogyan szabadulhatsz meg tőle?

Victoria Williamson, a Londoni Egyetem pszichológusa és a tanulmány szerzője szerint, bár a dalok "beragadásának" folyamata nagyjából mindenkinél azonos, az, hogy milyen slágereket rögzít az agyunk, éppen olyan különböző lehet, mint azt, hogy milyen a zenei ízlésünk.

És hogy hogyan szabadulhatsz meg a bosszantó dallamoktól? Williamson ígéri, hogy a következő kutatása már erre a kérdésre fog irányulni, addig pedig a saját módszerét javasolja: próbáld meg lekötni valami mással az agyadat, így nem lesz ideje a beragadt dallamot ismételgetni. Olvass egy könyvet, beszélgess egy baráttal, vagy rakj ki egy puzzle-t.

Ezt is szeretjük