4 könyv, ami megváltoztatta az emberiség gondolkodását
Ha nem is olyan látványos változásokat hoztak, mint a politika, a következő művek igencsak jelentősek.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az irodalom történetében számos remek könyv született már: letehetetlenül izgalmas krimik sora, romantikus regények ezrei, megszámlálhatatlan sci-fi, önéletrajzi könyvek, és még sorolhatnánk.

Akad közöttük olyan, ami díjak sorát söpörte be, de olyan is, mely a feledés homályába veszett. És született nem egy olyan könyv is, mely akkora hatással bírt, hogy képes volt megváltoztatni az emberek gondolkodását.

Søren Kierkegaard: Vagy-vagy

Kierkegaard a 19. század egyik legnagyobb hatású gondolkodója volt. Számtalan könyvet publikált, közülük az egyik legismertebb a Vagy-vagy.

Ez volt a filozófus első, igazán érett könyve: ebben bontakozik ki az az egységes filozófiai koncepció, mely Kierkegaard gondolkodásmódjának egész életében kiindulópontja maradt.

Kérdései egyre inkább a megoldást keresik, és a kitalált rendszerek is ebben tökéletesednek ki. Bármilyen további filozófiai problémával is szembesült később a gondolkodó, a Vagy-vagy című könyvében leírtakhoz hasonlóan soha nem jut el olyan egyenesen a megoldásig, mint ebben.

Miért jelentős?

Kierkegaard ezen könyve volt az egzisztencializmus előfutára és válasz a szerinte akkor már idejétmúlt filozófiai irányzatokra. Kimondta továbbá, hogy az ember teljes mértékben felelősséggel tartozik a saját életéért, és saját maga alakítja a sorsát is. Nem más által válik emberré: azzá válik, amivé alakítja magát.

Geoffrey Chaucer: Canterbury mesék

A Canterbury mesék Geoffrey Chaucer angol szerző meséinek gyűjteménye, melyeket a 14. században írt. A könyv 24 verses elbeszélést tartalmaz Boccaccio Dekameronjának mintájára. Kerettörténete szerint 30 zarándok tart Canterbury-be, akik az út során a gyűjteményben szereplő történetekkel tervezik szórakoztatni egymást. A történeteket mindig más meséli, a zarándokok egymásnak adják a szót, az egyes mesék között azonban ezen kívül alig van kapcsolat.

Miért jelentős?

A sokak szerint befejezetlen könyv - melynek írását Chaucer 1390-ben, tíz év munka után egyszerűen csak abbahagyta - jelentősége abban rejlik, hogy az angol nyelvnek az úgynevezett vernakuláris használatával, azaz alapnyelven íródott - latin helyett. Ezáltal Chaucer nagymértékben hozzájárult az angol irodalom fejlődéséhez és az angol nyelv népszerűsítéséhez.

Charles Darwin: A fajok eredete

Darwin monumentális műve, az 1859-ben megjelent A fajok eredete a természettudományos műveltség fontos része. Mind ismeretközlő funkcióját tekintve túlmutatott korán, mind pedig abban a tekintetben, hogy Darwin már 1859-ben felmutatta - vagy számos esetben csak előrejelezte - azokat a gondolati fordulópontokat, melyek az evolúció kérdését a mai napig olyan izgalmassá teszik.

Világos logikájú, ma is helytálló szemléletű, átfogó munka, mely tökéletes érvelés mellett mutatja meg azokat az okokat, melyek alapján a tudomány a fajok leszármazással való keletkezésére következtetett.

Miért jelentős?

Egyrészt azért, mert az evolúcióelmélet iránt érdeklődők ma is e Darwin által felállított fejlődési lánc elemeit vizsgálják. Másrészt azért, mert a könyvben felállított lánc földrajzi, geológiai, ásványtani, őslénytani, rendszertani, örökléstani, embriológiai és még sok más részlet tökéletes egésze. Többek között a pszichológia, a filozófia, a szociológia és a nyelvészet is hasznosítja a mai napig Darwin örökségét.

Chinua Achebe: Széthulló világ

Chinua Achebe 1958-ban megjelent, Széthulló világ című könyve a fehérek és a feketék küzdelmét mutatja be, és a gyarmatosítás könyörtelen, lélektelen folyamatának történetét mondja el - egy kis nigériai falu széthullásának tükrében. A regény főszereplője Okonkwo, aki a hagyományok, az elődök és az istenek tisztelője, és aki elbukik a civilizációval és a gyarmatosítókkal folytatott harcban.
A tragikus sorsú Okonkwo története azonban, aki a lehető legtovább igyekszik kitartani, nemcsak egy egyszerű történet, hanem figyelemfelhívás is az emberi életet nem kímélő, pusztító erőkre.

Miért jelentős?

Chinua Achebe volt az első afrikai, aki azért választotta az írást, hogy általa megmutathassa a világnak, milyen elképesztő mértékű szenvedést okozott a gyarmatosítás Afrika népeinek. Milliók helyett ragadott szót, és ez volt az első alkalom, hogy a világ felfigyelt Afrikára.

A könyv mérföldkőnek számít az afrikai irodalom történetében - több mint nyolcmillió példányban kelt el világszerte. A Time Magazine az 1923 és 2005 között megjelent 100 legjobb angol nyelvű regény egyikeként tartja számon a könyvet.

Ezt is szeretjük