4 kitűnő film, ami nem nyert Oscar-díjat
Pedig megérdemelte volna
Az Oscar-díj zsűrije kiszámíthatatlan: néha a legesélyesebb filmek kapják a legkevesebb elismerést.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Hogy mitől függ, egy film hogyan teljesít az Oscar-díj elbírálásáért felelős zsűri szemében? Fogós kérdés. Az esélyeseket természetesen minden évben sejteni lehet, biztosat azonban csak akkor tudni, amikor felnyílik az a bizonyos boríték, és elhangzik a győztes név. Így aztán az Oscar-díjátadókon nem ritka az sem, amikor éppen egy, a nézők és a kritikusok által is esélyesnek tartott film alkotói távoznak üres kézzel. A következő négy film nagy klasszikusnak számít. Bemutatásuk óta milliók látták világszerte, a legmagasabb filmes kitüntetésben azonban mégsem részesültek. Pedig talán megérdemelték volna.

Halál Velencében
Az utolsó tangó Párizsban
Psycho
Berlin felett az ég

Egy örök érvényű klasszikus: Halál Velencében

Aschenbach neves zeneszerző, aki megromlott egészsége miatt utazik Velencébe. Művészileg és lelkileg egyaránt kiégett, reményvesztetten vágyik a zenei tökéletességre. A szálloda éttermében figyel fel egy 15 év körüli fiúra, akinek titokzatos szépsége egészen a hatalmába keríti.

Tadzióban, egy lengyel arisztokrata család gyermekében rátalál arra a tökéletességre, melyet egy egész életen át hiába kutatott. A felső tízezer szertelen világában, pompás köntösök és kalapköltemények között, a dekadencia és a romlottság légkörében a komponista még egyszer utoljára megtapasztalja a lángoló szerelmet, mely a halál utáni titkos vágyakozással párosul. Aschenbach menekülni próbál a veszedelmes helyzetből, és nekivág a hazaútnak, ám amikor a poggyásza elveszik, visszatér a szállóba, holott jól tudja, hogy Velencében addigra már kitört a kolerajárvány.

Luchino Visconti filmjének alapja Thomas Mann Halál Velencében című novellája, mely 1912-ben jelent meg. Bár a filmet a filmművészet örök érvényű remekeként tartják számon, és jelölték is Oscarra, a díjat nem nyerte el.

Az utolsó tangó Párizsban

A film főszereplője Paul, a Párizsban élő 45 éves amerikai, aki egy lerobbant kis szállót üzemeltet, melyhez házassága révén jutott. Felesége, Rosa megcsalta őt egy másik férfival, végül pedig felvágta az ereit. Miután nincs se búcsúlevél, se egyértelmű magyarázat, Paul anyósa Párizsba utazik, hogy választ kapjon a lánya öngyilkosságával kapcsolatos kérdésekre.

Ezzel egy időben Tom, az amatőr rendező dokumentumfilmet forgat húszéves barátnőjéről, Jeanne-ról, akit néhány hét múlva feleségül akar venni. Jeanne-t láthatóan felzaklatja, hogy minden lépését egy filmes stáb kíséri, és, hogy barátja másra sem tud gondolni, csak a forgatásra. Jeanne lakáskeresés közben véletlenül találkozik össze Paullal - és keveredik vele vad szexuális kapcsolatba.

Az érintkezések azonban egy idő után szenvedély nélkülivé és egyre vadabbá válnak, a néző előtt pedig fokozatosan kibontakozik a tragikus végkifejlet. Az utolsó tangó Párizsban az amerikai szerző, Robert Alley azonos című regényéből, Bernardo Bertolucci rendezésében készült. Olaszországban kezdetben nagy sikert ért el, később azonban a kritikusok pornográfként értékelték. Két kategóriában is Oscar-díjra jelölték.

Psycho

Marion Crane, az arizonai Phoenixben dolgozó titkárnő szerelmes Sambe, ám ahhoz egyiküknek sincs elég pénze, hogy összeházasodjanak, és új életet kezdjenek. Amikor bútorkereskedő főnöke 40 ezer dollárt bíz rá, hogy tegye a bankszámlájára, Marion ellopja a pénzt. Az éjszaka egy távoli, félreeső motelnél éri. A tulajdonos, Norman Bates előzékeny és igen félénk fiatalember.

Elbeszélget a nővel, és megemlíti, hogy anyjával együtt a szomszédos, igencsak kísérteties házban lakik. Marion bejelentkezik, és úgy tervezi, hogy zuhanyozás után lefekszik. Miközben azonban a zuhany alatt áll, hirtelen feltűnik Bates anyja, aki brutálisan, számos késszúrással végez vele. Amikor Norman felfedezi a holttestet, halálra borzad, azután nekilát, hogy eltüntesse a gyilkosság nyomait. Marion holttestét, a poggyászait, a ruháit, de még lopott pénzét is a kocsija csomagtartójába rejti, majd az egészet elsüllyeszti a mocsárban.

Nem kell sokat várni azonban arra, hogy Marion után kezdjen kutatni annak főnöke, barátja és a nővére, akik nem is sejtik, hogy Marion meghalt - ráadásul egy skizofrén gyilkos ölte meg. A filmre megjelenésekor a kritikusok össztüzet zúdítottak, a nagyközönség azonban jól fogadta. Fenomenális sikert aratott, és máig a műfaj legnagyobb klasszikusa - négy Oscar-jelölés mellett, melyből egyet sem váltott díjra.

Berlin felett az ég

A Berlin felett az ég című film egyik főszereplője Damiel, a másik egy artistalány, akibe beleszeret. Damielt egy, a háborúban elpusztult templom tornyán ismerik meg a nézők - eleinte még a szárnya is látszik, amíg gyorsan el nem rejti. Ezáltal felfedi különleges lényét: angyal, aki máskülönben viharkabátot visel, és igencsak emberinek tűnik. Damiel bejárja Nyugat-Berlint. Földalattival utazik, megáll egy gyorsbüfénél, szemtanúja egy öngyilkosságnak.

A film kétharmada lepörög, mire színesre váltanak a képek - Damiel ekkor dönt úgy, hogy a szerelem kedvéért emberi lénnyé változik. Wim Wenders tündérmeséje világszerte nagy sikert aratott. 1998-ban Hollywood is feldolgozta - ebből született az Angyalok városa -, de díjjal nem jutalmazták, és nem is jelölték Oscarra.

Cikkünk megírásában A 100 legjobb film című könyv segített.

A Lumiere fivérek találmányának, a cinématographnak köszönhetően 1895-ben megkezdődött a mozi diadalútja a tömegkultúrában. Ebben a gazdagon illusztrált kötetben a filmtörténet legnagyobb rendezőinek erőteljes, emlékezetes képsorokkal teli alkotásaiból találhatsz válogatást. Száz maradandó filmalkotás születését mutatja be az album az alapötlettől a forgatás részletein át az utómunkálatokig. Megemlékezik a Most és mindörökké feledhetetlen tengerparti csókjelenetéről, valamint Bergman és Bogart utánozhatatlan kettőséről a Casablancában - sosem látott képekkel.

Kiadja az Alexandra Kiadó.
Ára 3999 forint.
A könyvet itt rendelheted meg. »
Ezt is szeretjük