Mennyire vagy művelt?
4 kérdés, amivel tesztelheted magad
Elég tájékozott vagy? Akkor biztosan tudod, melyek voltak Nelson admirális utolsó szavai. Vagy mégsem?

beauty and style
Top olvasott cikkek

Néha a leghétköznapibb kérdések azok, melyek a legnagyobb fejtörést okozzák. Vajon a te eszed mennyire vág?

Biztos vagy a tudásodban? Íme, négy kérdés, melynek segítségével tesztelheted magad. De vigyázz, nem biztos, hogy olyan egyszerűek, mint amilyeneknek tűnnek!

Hány galaxis látható szabad szemmel?

Tucatnyi? Harminc? Esetleg még annál is több? Ha ilyen és hasonló számokban gondolkodsz, igen messze jársz az igazságtól.

A becslések szerint több mint százmilliárd galaxis létezhet a világegyetemben, mindegyikben tíz-száz millió csillaggal. Szabad szemmel az égbolton azonban csak négyet láthatsz, egy helyről pedig csak kettőt: az északi féltekéről felismerheted a Tejutat és az Andromédát, a déliről pedig a Kis és a Nagy Magellán-felhőt.
A sasszeműek azt állítják, hogy további három galaxist képesek észlelni, az M33-ast a Triangulumban, az M81-est a Nagy Medvében és a M83-ast a Hydrában, erre azonban nincs bizonyíték. Ha tehát kettőre vagy négyre tippeltél, nyertél.

Melyek voltak Nelson admirális utolsó szavai?

Egyes történészek szerint, amikor a győztes trafalgari csata után a távolodó hadihajón álló admirálist meglőtte egy francia lövész, utolsó szavaiban pontosan azt kérte a vezérhajó parancsnokától: csókoljon meg, Hardy!
A feltételezés onnan eredhet, hogy a szemtanúk szerint a parancsnok kétszer is megcsókolta a haldoklót - egyszer az arcán, egyszer a homlokán.

Más állítások alapján az angol Kiss me, Hardy! helyett a Kiszmet, Hardy! török kifejezésű mondat hagyta el utoljára az admirális a száját. Magyarul ez annyit jelent: a sors, Hardy.

Az igazság azonban egészen más: Nelson elsőként arra kérte Hardyt, hogy holttestét ne vessék a tengerbe, majd hangosan megnyugtatta magát, hogy megtette a kötelességét. Végül szenvedései közepette utoljára a következő szavakat mondta: vizet, vizet, legyezzen, legyezzen, dörzsöljön, dörzsöljön!

Tudtad?
Nelson admirális holttestét brandyben tartósították - a szóbeszéd szerint a matrózok makaróniszálak segítségével leszívták róla az italt. Az angol tengerészetnél ma is használják a kifejezést, hogy megcsapolja az admirálist, ha titokban meghúzza valaki a rumosüveget.

Hány lábujja van a kétujjú lajhárnak?

Mielőtt azonnal rávágnád, hogy kettő, eláruljuk, hogy a kérdés fogós. Mind a kétujjú, mind a háromujjú lajhárnak három-három lábujja van ugyanis a lábán.

A különbség közöttük annyi, hogy a kétujjú példánynak két ujja van mindkét kezén, a háromujjúnak pedig három.

A lajhárok a leglassúbb állatok a világon, maximális araszolásukkal kevesebb mint két métert tesznek meg egy perc alatt - a spanyol nevük, a perezoso egyben lustát is jelent. Ezek az állatok rengeteget alszanak, és többnyire fejjel lefelé élik az életüket. Komótos lassúságuk a szervezetükre is jellemző: egy hónapig emésztik a táplálékukat, és egy héten csak egyszer van anyacseréjük. Némely egyedek olyan keveset mozognak, hogy élősködők, algák és bogarak telepednek meg rajtuk.

Kit ábrázol a londoni Piccadillyn álló szobor?

A szerelem görög istenét? Esetleg Cupidót? Érlelgesd még a választ. Közben pedig eláruljuk, hogy a szobrot 1892-ben emelték, hogy megemlékezzenek az angol politikus, Lord Shaftesbury munkásságáról. Ezt azonban kevesen tudják, ahogy azt is, hogy kit ábrázol. Az emberek többsége, ha meglátja az emlékművet, a nyíl és a meztelenség miatt Erószra, a szerelem görög istenére vagy ennek római megfelelőjére, Cupidóra gondol. Valójában a szobor - melyet Sir Alfred Gilbert tervezett - Anteroszt, Erósz öccsét ábrázolja, aki a forrófejű szenvedély helyett a megfontolt, érett szerelmet képviseli.

Egyesek, hogy megvédjék Shaftesbury emlékét, azt állították a szoborról, hogy a keresztény irgalom angyala. Szó, mi szó, az emlékmű igazán különleges darab, mert a világ első szobra, melyet alumíniumból öntöttek.Cikkünk megírásában a Tévhitek a nagyvilágról - 200 dolog, amit biztosan rosszul tudsz című könyv segített.
Ezt is szeretjük