4 botrányos királyi szerelem, amiről nem hallottál a történelemórán
Feleségekről igen, a titkos szeretőkről azonban kevésbé hallani a történelemórákon.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A világtörténelemben az uralkodónak megválasztott pár kívülről szent és sérthetetlen volt, de a színfalak mögött ők is csak gyarló emberek voltak a maguk hibáival, bűneivel és gyengeségeivel. A korabeli történetírásoknak köszönhetően ma már tudjuk, hogy az aranyba-ezüstbe öltöztetett királyi sarjak közül csak kevés volt valóban feddhetetlen erkölcsű, legtöbbjük titkos és kevésbé titkos szeretők sorát fogyasztotta el uralkodása alatt.

Ha azt hiszed, hogy a királyi kegyben részesült hölgyemények kivétel nélkül világraszóló szépségek voltak, ki kell, hogy ábrándítsunk: a szeretők egyike-másika még a korabeli nőideált tekintve is csúnyának számított. A szemfüles történészeknek köszönhetően mára mégis nyílt titok minden apró trükkjük, mellyel a megközelíthetetlen uralkodókat az ujjuk köré csavarták.

I. György híresen ronda ágyasai: Elefánt és Babkaró úrhölgyek

Ami a nőket illeti, az 1717 és 1727 között uralkodó I. Györgynek volt a legpocsékabb ízlése az összes angol király közül. A hannoveri választófejedelemségből származó uralkodó két olyan különleges szeretővel felszerelkezve érkezett meg új királyságába, akikhez hasonlót még nem látott a szigetország. Nem elég, hogy csúnyák voltak, de még gőgösek és mohók is. Nem kellett hozzá sok idő, hogy a csípős nyelvű londoniak elkereszteljék a két jövevényt: az alacsony, tömzsi Sophia von Kielmansegg bárónő az Elefánt, míg a magas, csontos Melusine von der Schulenburg kisasszony a Babkaró gúnynevet kapta. A király szeretői úgy tekintettek új otthonukra, mint meghódított területre, ahol gazdag zsákmány vár rájuk. Egy pillanat alatt elfelejtették Hannover spártai körülményeit, belevetették magukat a luxusba, és óriási mennyiségű bútorra, ezüstre, porcelánra, szőnyegre, exkluzív ételre és borra adtak megrendelést.

Kielmanseggnek például gyengéje lett a jófajta brit sör - melyből évi 16 hordót fogyasztott -, a bor és a sherry, melyet a jó lady kizárólag teste és lelke harmóniájának megőrzése miatt fogyasztott. A kincstár emellett még mindkettőjüknek évi 3000 font konyhajáradékot utalt ki különleges csemegékre és konyhai felszerelésekre. A bőség mellé Györgytől megkapták az angol honpolgárságot és a nemesi címeket is: Elefánt Darlington grófnéja lett, Babkaró pedig Dundalk bárónője, Dungannon grófnője és Munster hercegnője egy személyben. A címekhez ékszer is dukált: a két szerető csakhamar az elhunyt Anna királynő lakosztályait is kifosztotta.

A szeretők közül csak Babkaró élte túl az 1727-ben elhunyt királyt, a trónörökös, II. György pedig még kegyes is volt vele: megengedte, hogy visszavonuljon angliai birtokaira, és csendben eltűnjön a színről.

A legvérmesebb szépség: Szemérmes Mary

Az elhunyt király fiának, II. Györgynek egy fokkal jobb ízlése volt a nők terén, modora viszont messze alulmúlta apjáét. Semmi finomság és illem nem szorult belé, a bumfordi nőcsábász hamar el is híresült a gyönyörű, szemérmes és tisztelettudó Mary Bellendennel történt esetéről.

Az elragadó lady egyike volt Karolina királyné legerényesebb udvarhölgyeinek, benne egyesültek mindazok a tulajdonságok, melyek bizton elcsábítják, és magukhoz láncolják a férfiszívet. Egy gond volt csupán, Mary Belledennek esze ágában sem volt közelebbi ismeretséget kötni a trónon ülő vén bolonddal. Egy udvari ünnepség alkalmával Györgynek mégis sikerült elérnie, hogy kettesben maradjanak. Maga mellé hívta, de Mary visszautasította a szíves invitálást. A király erre elővette pénzes erszényét, és fitogtatva számolni kezdte a fényes érmeket sejtelmesen mosolyogva a tartózkodó udvarhölgyre. A szépség egy ideig tűrte a sértést, majd egy erőteljes láblendítéssel kirúgta királya kezéből az erszényt. A merész tettre II. György ez egyszer nemesen reagált: megengedte a bátor Marynek, hogy szabadon válasszon jövendőbelit magának. A gyönyörű lady később jól is döntött, amikor hozzáment John Campbell ezredeshez, Argyll későbbi hercegéhez.

Aki miatt a király lemondott a trónról: Mrs. Simpson

A zűrös életű VIII. Edward V. György király fia volt, egyben az egyetlen brit uralkodó, aki szeretője miatt önként lemondott a trónról. Ifjúként rendkívül gondos nevelést kapott, és a haditengerészetnél is szolgált. Nagyvilági életstílusa izgalmas és vonzó figurává tette, de míg hollywoodi csillagként parádézott, elhanyagolta trónörökösi kötelességeit.

Számtalan botrányos kapcsolatba keveredett férjezett nőkkel. Szeretője volt többek között Freda Dudley Ward és Lady Furness is, épp ez utóbbi hölgyemény partiján ismerkedett meg végül élete szerelmével és minden bajának okozójával. A titokzatos, többször férjhez ment és elvált amerikai Mrs. Wallis Simpson igazi talány volt: egyrészt kifinomult, gazdag és okos hölgy, másrészt a hongkongi luxusbordélyokat is megjárt, feslett nőszemély.

A család természetesen nem nézte jó szemmel a románcot, Wallis-t számító és pénzéhes némbernek bélyegezték. Mária királyné ki is jelentette, hogy megtiltja Simpson királynévé koronázását. A herceg körül szorult a hurok, a viszony miatt a közvélemény is ellene fordult. Nagy botrány közepette 1936. december 10-én Edward végül aláírta a lemondásáról szóló okmányt, rá fél évre pedig, amikor kimondták Wallis válását, elvette szeretőjét.

A rossz nyelvek szerint a bukott trónörökös rabszolgája volt a nőnek, és a női elnyomásban élte ki infantilis érzéseit. A megbocsátóbb ítéletmondók szerint azonban Edward jól döntött, amikor a szerelmet választotta a kötelesség helyett. A hírhedt pár az esküvő után külföldre távozott, Angliába csak ritkán tértek haza. Wallis-t soha senki nem fogadta hivatalosan a királyi család tagjai közül, de testét a windsori kastély parkjában temették el, az 1972-ben elhunyt Edward mellé.

Cikkünk megírásában Geoffry Reagen Királyi baklövések című könyve segített.

Ezt is szeretjük