3 ezer végtaghiányos felnőtt vár a válaszra: veszélyes gyógyszer miatt születtek így?
A Thalidomide-botrányban újabb sokkoló fordulat állt elő.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az 1950-es évek végén a világ éppen éledezett egy pusztító világháború szörnyűségei után. A lassan helyreálló rendben az emberek ismét házasodtak és gyereket vállaltak, egy különös és nehezen magyarázható jelenség azonban egyre több család örömét árnyékolta be.

A látszólag teljesen egészséges szülőknek szokatlanul magas arányban született valamilyen fejlődési rendellenességgel sújtott babája. Az esetek kísértetiesen hasonlítottak: rövid végtagok, az ujjak hiánya, sérült vagy hiányzó ízületek. Az összefüggést azonban évekig nem találták meg.

Megpecsételődött a sorsuk

A sérülten született babák aránya 1958-ban ugrott meg, de a magyarázatra egészen 1961 novemberéig kellett várni, amikor egy német lap felröppentette a hírt: a Thalidomide nevű gyógyszer állhat a jelenség hátterében.

Az eset tragikus voltát fokozta, hogy a gyógyszert éppen várandós kismamáknak írták fel, a reggeli rosszullétek enyhítése érdekében. Az összefüggést azonban nehéz volt feltárni, mivel a születési rendellenességek teljesen esetlegesen jelentkeztek: míg a gyógyszer egyes magzatokat súlyosan károsított, másoknál hatástalannak bizonyult.

A közvélemény egyre nagyobb nyomására a gyógyszer forgalmazója, a Chemie Grünenthal még a hónap végén bevonta az összes ilyen készítményt Németországban, és hamarosan más országokban is tiltólistára került a tragédiákért felelős anyag.

Addigra azonban több ezer megszületett és meg nem született gyermek sorsa pecsételődött meg: a Thalidomide egy életre megnyomorította őket.

Háromezren ma is várják a választ

A Thalidomide-babák mára felnőttek, és csaknem háromezren élnek a világ közel 50 országában, köztük Németországban, Angliában, Japánban, Kanadában, Svédországban és Spanyolországban.

Bár állapotuk krónikus fájdalmakkal járhat, és sokan a munkára vagy akár az önellátásra is képtelenek, nem mindannyian kaptak kártérítést. Az Egyesült Királyságban nemrégiben ért véget egy per, aminek hatására a Thalidomide-ot az országban forgalmazó cég jogutódját a kompenzációs pénzek megemelésére kötelezték, de sok országban az áldozatok egyáltalán nem, vagy csak jelképes kártérítést kaptak.

Nemrégiben azonban újabb fordulat tette még hihetetlenebbé az egyébként is megdöbbentő történetet, ami azonban a Thalidomide-túlélőknek végső soron akár jó hír is lehet: ha a szörnyű gyanú beigazolódik, magasabb kártérítésre számíthatnak, amiből talán fedezhetik a megélhetésüket és orvosi kezelésüket is.

A nácik is kísérleteztek a gyógyszerrel?

Az elmúlt évek kutatásának eredményeképpen egyre valószínűbbnek látszik, hogy a Thalidomide-ot nem a Chemie Grünenthal fedezte fel, ahogy azt mindig is állították, hanem a náci rezsimnek dolgozó tudósok.

Bár a szert valóban a Grünenthal szabadalmaztatta az ötvenes évek közepén, a nyomozók rájöttek, hogy a német márkanév a negyvenes évek elejéig egy náci irányítás alatt álló francia gyógyszergyár tulajdona volt.

Thalidomide-áldozat
dr. Heinrich Mueckter

A Grünenthal a háború után is szívesen alkalmazott olyan tudósokat és üzletembereket, akik a náci tevékenységben aktív szerepet vállaltak. Azonnal vezető pozíciót kapott például az a dr. Heinrich Mückter, akit Lengyelországban háborús bűnök miatt kerestek, éppen azért, mert a börtönökben gyógyszerkísérleteket végzett embereken, több száz fogoly halálát okozva ezzel.

A Thalidomide-túlélők német szóvivője, Gernot Stracke szerint dr. Mücker kulcsszerepet játszhatott a gyógyszerbotrányban, ugyanakkor a BBC magazinnak azt is elmondta, a német kormány egyelőre semmilyen formában nem reagált a vádakra.

Martin Johnson, a Thalidomide-túlélők egyesült királyságbeli csoportjának vezetője és Ray Stokes, a Glasgow-i Egyetem professzora könyvet készülnek írni a szer lehetséges náci eredetéről. Johnson a BBC-nek elmondta, bár jelenleg nem tudják minden kétséget kizáróan bizonyítani, hogy ezzel a szerrel végeztek kísérleteket a náci táborokban, azt biztosan tudják, hogy a fasiszták ismerték és alkalmazták azt, többek között az ideggáz ellenszereként próbálták hasznosítani.

Képek forrása: confergannetzwerk.de, fxfazar.blogspot.com

Ezt is szeretjük