30 koncert és 73 film tíz nap alatt Szombathelyen
Csütörtöktől Mediawave
A vasi megyeszékhelyen június 11-éig minden a kultúráról és a szórakozásról szól majd.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Mediawave – Fényírók Fesztiválja Nemzetközi Film- és Zenei Fesztivál idén 21. alkalommal kerül megrendezésre. A helyszín a tavalyi sikeres debütálás után ismét Szombathely, ám kis változás idén is lesz: a fesztivált két hétvégére összpontosítva június 2-11. között rendezik meg.

A Mediawave zenei programja

A fesztivál zenei programja a választékot és a minőséget tekintve mit sem változott, tíz nap alatt harminc különleges koncertet hallhatsz. A koncertek struktúrája viszont átalakult, elsősorban a két hétvégére koncentrálódik a zenei kínálat. Az első hétvégén főként szabadtéren, a második hétvégén a Weöres Sándor Színházban elvezheted majd a koncerteket.

A fesztivál ebben az évben is előnyben részesíti azokat a produkciókat, melyek egymással is rokonságban állnak, helyben születnek, vagy speciálisan csak a rendezvény alatt kerülnek bemutatásra. Ezek közül az isztambuli, kultikus oriental dub formáció, a BaBa ZuLa koncertje az egyik legfigyelemreméltóbb. A török zenészek magyar közreműködőkkel az Egri Csillagok filmváltozatára fognak szabadtéri nagykoncertet adni.

Ferenczi György és Both Miklós szintén műhelymunkában fog fiatalokkal együtt alkotni, ők saját zenekaraikkal a Rackajammel és a Naprával is színpadra állnak.

Londonból érkezik a fesztivál egyik kiemelt fellépője, Andreya Triana, a fiatal soul- downtempo énekesnő a Bonobo frontembereként vált ismerté a fiatalok körében. Saját zenekarával most először mutatkozik be hazánkban. A fesztivál zenei programjáról itt olvashatsz bővebben.

Andreya Triana

A Mediawave filmes programja

Az idei – Teremtő nő illetve Veszélyeztetett (mű)fajok tematikákkal tarkított - fesztiválra 1276 filmnevezés érkezett 85 országból, ebből az előzsűri 73 filmet válogatott a fesztivál rendkívül színes verseny-palettájába. Ebből 9 játékfilm, 17 kisjátékfilm, 24 animációs film, 9 kísérletifilm és 14 dokumentumfilm. A filmes program továbbra is az AGORA - Savaria Filmszínház felújított épületében kerül bemutatásra.

A nagyjátékfilmek között szerepel Isabelle Hupert legújabb filmje, a Különleges bánásmód, melyben a francia színésznő ismét a jellemábrázolások mesterének bizonyul. Ezúttal luxus prostituáltat alakít, és igazán különleges bánásmódban részesíti pácienseit.

A játék- és kisjátékfilmek többsége jól ábrázolja a Teremtő Nőt, azaz a nők sokszínű szerepét a társadalmi szférában. A legnagyobb filmszámmal jelen lévő animációs filmverseny a klasszikus meseformától a szürreális világmegformálásig 24 színt villant fel a jelenből.

A dokumentumfilmek idén is kihagyhatatlannak bizonyulnak. Sokak számára ismeretlen helyzetekbe, sorsokba, helyekre engednek bepillantást. Találkozhatsz száműzött szamaritánussal, roma zenészekből és DJ-ből álló drum&bass bandával, sztárból drogos prostituálttá vált énekessel, és megtudhatod a felrobbant 56-os gulyáságyú melléktermékeként, hogy mennyi hozzávalóból kell ételt készíteni egy második világháborús hadsereg számára. A teljes filmes programról itt olvashatsz bővebben.

Helyszín: Szombathely
Időpont: 2011. június 2-11-ig.
A fesztiválról további híreket itt tudhatsz meg!
Ezt is szeretjük