Ezen a térségen lesznek a legdurvább záporok, zivatarok ma: akár 90 km/órás széllökések is kísérhetik

Tovább folytatódik ma is a záporos, zivataros időjárás.

2024 június 1. időjárás
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Tegnap késő délután az országba egy zivatarrendszer lépett be, számos helyen okozva heves viharokat, esőzéseket. Az ítéletidő tovább folytatódik Magyarországon, az ország többségén elsőfokú riasztást adtak ki.

Folytatódnak a záporok, zivatarok

A mai napon délnyugat felől újabb záporok és zivatarok érkezhetnek, melyek a délelőtt folyamán főként a Dunántúlon, a Duna-Tisza közén - beleértve Budapest környékét is -, valamint a Tisza mentén lesznek jellemzők. A zivatarokat erős, viharos széllökések (50-80 km/h), intenzív, felhőszakadásszerű csapadék (~ 15-30 mm, helyenként akár több mint 30 mm), illetve kis eséllyel jégeső (kevesebb mint 1 cm) is kísérheti - áll a HungaroMet oldalán. Balatonon látványos felvétel készült arról, hogyan haladt át a Gust front a tó fölött a tegnapi nap folyamán. 

A késő délelőtti, déli óráktól az ország északkeleti részén és északnyugaton nagyobb számban várhatók zivatarok, amelyek északkeleti, keleti irányba mozognak. A déli és délutáni órákban az Északi-középhegység és az Észak-Alföld területén helyenként heves zivatarok is kialakulhatnak, melyeket erős széllökések (több mint 90 km/h) és jégeső (több mint 2 cm jégdarabokkal) is kísérhetnek. Ide kattintva megtudhatod, hogyan nézett ki a golflabdaméretű jégeső Ausztráliában. 

Késő délutánra északkeleten a zivatarok száma csökken, ám az Észak-Dunántúlon, Budapest környékén és az Északi-középhegység nyugati részén egyre több helyen fordulhatnak elő - viszont az esti és késő esti órákban fokozatosan megszűnnek az egész országban.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Vasárnap napközben alapvetően nem várható viharos időjárási jelenség. Délután az északnyugati országrészben nyugat felől egy-egy záporos tömb sodródhat be, melyben kis eséllyel villámlás is előfordulhat.

Sokak számára nehezebb napok következnek: így hat szervezetünkre az időjárás

Az egynapos tavasz nagyon megviselheti a frontérzékenyeket.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük