10 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz

A filmek terén van miből válogatni, igazán maradandó alkotást találni azonban annál nehezebb. A következő 10 biztosan nem okoz majd csalódást.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Filmek százai születnek évente, nem meglepő hát, hogy a kínálat már-már zavarbaejtő.

A szereposztás és a különböző szakmai díjak segíthetnek a választásban, ám egyik sem garancia arra, hogy a film - forgatókönyvénél vagy rendezésénél fogva - valóban olyan nagyszerű alkotás, mint amilyennek tűnik.

Ha biztosra akarsz menni, a reklámok, óriásplakátok, hangzatos nevek és díjak helyett hallgass a filmkritikusokra: szerintük a következő tíz nemcsak jó, de legalább egyszer az életben mindenkinek látnia kell!

Tokiói találkozások: Az elveszett jelentés

Ha már érezted magad elszigeteltnek és magányosnak egy idegen országban, kapcsolódási pontot találhatsz Sofia Coppola második rendezéséhez. Két magányos, elveszett amerikai találkozik egy lélektelen tokiói luxusszállóban: Bob - Bill Murray -, az ötven éves filmsztár, akinek félresiklott a karrierje, és Charlotte - Scarlett Johansson -, egy bájos, de elhanyagolt 22 éves nő, akit fotós férje hurcol magával az utazásaira. Mindketten az időeltolódástól és az álmatlanságtól szenvednek, és méltatlannak érzik a helyzetüket. Bobnak japán whisky-t kell hirdetnie rengeteg pénzért, míg Charlotte-nak végig kell néznie, hogyan illan el a szerelem a házasságukból, mivel a férjének nincs ideje számára. A furcsa pár száraz öngúnnyal reflektál önmagára, illetve mélységes zavarral a hatalmas neonreklámokra, amiket nem tud elolvasni, az idegen szokásokra, amiket nem ért, és vigaszra, melegségre lel egymás társaságában.
Egy kevésbé érzékeny rendező elmehetett volna a könnyű megoldás irányába - Bob és Charlotte ágyba bújik, és a szabadidős románc elfújja minden gondjukat -, Coppola viszont közhelyek helyett a keserédes komédiát választja, melyben a humor mélyén ott lappang a mélabú.

Ravasz és bonyolult: A John Malkovich-menet

Az elismert videoklip-rendező, Spike Jonze - ő készítette a Fatboy Slim Weapon of Choise és a Beastie Boys Sabotage című számainak videóját - egy furcsa tervből - Charlie Kaufman író ötletéből - forgatta az elmúlt évek egyik leginnovatívabb hollywoodi filmjét.
Craig Schwartz - John Cusack -, a kócos bábjátékos alig tud megélni sötét, a gyerekek számára elég nyomasztó bábelőadásaiból. Rosszul öltözött felesége, Lotte - a majdnem felismerhetetlen Cameron Diaz - a házi állatsereglet növelésére költi kevéske pénzüket. Hogy plusz pénzt keressen, Craig irodai munkát vállal egy fura cégnél, amely egy nagy manhattani irodaépületben található. A hetedik és a nyolcadik emelet közötti iroda legendája már önmagában elég lenne egy egész filmhez, de a rafinált cselekményt egy szekrény mögött elrejtett ajtó indítja el. Amikor Craig bemászik, rájön, hogy ez tulajdonképpen metafizikai kapu, melyen át John Malkovich - aki saját magát alakítja - agyába juthat. Itt 15 percig azt éli át, amit Malkovich csinál, aztán hirtelen kint találja magát a New Jersey-i autópálya szélén.
Kaufman ravaszul sző bonyolult történetet a ragyogó ötlet köré: Craig megosztja felfedezését kolléganőjével, Maxine-nel, aki meggyőzi, pénzért kellene mutogatni: próbálja ki mindenki az őrült utazást.

Egy rendhagyó szerelmes történet: Túl a barátságon

Ang Lee filmje jelentős figyelmet kapott, mint az első meleg western, amely eljutott a mainstream moziba. Valójában Andy Warhol volt az úttörő, több mint három évtizeddel ezelőtti filmjével - Lonesome Cowboys -, amelyet az ld Tucson Studios területén forgattak Arizonában. De míg Warhol műfaji paródiát rendezett, Ang Lee műve halálosan komoly, és olyan fokú precizitással és műgonddal készült, akár a régi westernek.
A Larry McMurtry és Diana Ossana forgatókönyvéből dolgozó film Ennis Del Mar - Heath Ledger - és Jack Twist - Jake Gyllenhaal - történetét mondja el, akik, miközben 1963 nyarán birkákat őriznek a wyomingi préri nagy magányában, találkoznak, és egymásba szeretnek. Gyllenhaal remek alakítást nyújt a szerepében, az azóta tragikus módon elhunyt Ledger pedig igazi felfedezés: hallgatag, félénk, öntörvényű és durva, macsó külső mögé rejti az érzelmeit.

A Túl a barátságon instant amerikai klasszikus. Követi a western hagyományait, de kitérítve őket olyan meggyőző szerelmi történetet hoz létre, amelynek hatása még jóval azután is kitart, hogy az utolsó kép eltűnt a vászonról.

További filmek, amiket nem hagyhatsz ki:
  • A tégla
  • Traffic
  • A királynő
  • United 93
  • Memento
  • A tökéletes trükk
  • Fahrenheit 9/11
Cikkünk az 1001 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz című könyv alapján készült.

Minden, amit tudni akarsz a filmekről, amelyeket feltétlenül látni kell - mind az 1001-et. Ha kedvenc mozidról szeretnél többet megtudni, vagy azt eldönteni, mit nézz meg ma este, az 1001 filmhez bátran fordulhatsz. Itt mindent megtalálsz: az alapműveket, amelyeket talán kihagytál, éppúgy, mint a klasszikusokat, amiket nem lehet elégszer megnézni.
Bárhol is ütöd fel a könyvet, egy nagyszerű filmről olvashatsz, a legfontosabb adatokkal és néhány meglepő ténnyel együtt. Ha DVD- vagy videogyűjteményt állítasz össze, itt megtalálod a nélkülözhetetlen segítséget, de még az alkalmi mozinéző is élvezetét lelheti a szórakoztató kötetben.

Kiadja a Gabo Kiadó.
Ára 9999 forint.
Ezt is szeretjük