Több száz zenész gyűlt össze a temetésen: amire utána vállalkoztak, világhírűvé tette őket

Azóta minden magyar cigányzenész hozzájuk akar csatlakozni.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek
Azóta minden magyar cigányzenész hozzájuk akar csatlakozni.

A magyar cigányzenészek képesek a világ bármely slágerét, a Beatles-től Madonnáig eljátszani, de valójában mindegyikük arról álmodik, hogy a 100 Tagú Cigányzenekar tagja legyen, és klasszikus műveket játszhasson.

Az együttes a világon egyedülálló zenei formáció, mely hagyományápoló művészeti tevékenységével felbecsülhetetlen értéket teremtett. Megalakulásukat azonban egy igen szomorú esemény előzte meg.

Megihlette őket a temetés

A zenekar létrejöttét 1985 áprilisában szomorú esemény ihlette. Id. Jároka Sándor, akkori prímáskirály temetésén a hagyományok szerint több száz zenész gyűlt össze az ország több városából, és muzsikával kísérték végső útjára a felejthetetlen zenészt. A jelenlévők közül sokan úgy gondolták, hogy nemcsak egy ilyen fájdalmas történésnek kellene összehoznia a kiváló muzsikusokat.

Több hónap előkészület után Berki László, Mészáros Tivadar és Boross Lajos megalakították az egyesületet, mely csak később vette fel a muzsikusok által megálmodott 100 Tagú Cigányzenekar nevet. A 32 éve született világhírű társulat egy évtized elteltével most először lép újra színpadra az Arénában. A kétrészes, közel kétórás koncerten tőlük megszokottan komolyzenei művek mellett tradicionális magyar cigánymuzsikát, magyar nótát és népdalt is játszanak majd.

Világhírűek lettek

A zenekar a megalakulása óta több mint ezer koncertet adott az ország legkisebb településének kultúrházától a világ számos híres koncertterméig. Nem véletlenül tüntették ki 2014-ben Hungarikum címmel a művészi és hagyományőrző gyakorlatért őket: a különleges és egyedi hangszerelésben megszólaltatott repertoárjukkal megpróbálják minél egyszerűbbé és érthetőbbé tenni az általuk tolmácsolt műveket.  

A zenekar ma 138 taggal büszkélkedhet, minden fellépésükön ugyanaz a lelkesedés árad belőlük. A siker számukra üzenet, mely minden muzsikusnak újabb inspirációt ad. Kiemelkedő feladatként tekintenek az utánpótlás oktatására, a magyar cigányzene, a magyar nóta és a népzene ápolására, népszerűsítésére is.

A 100 Tagú Cigányzenekar fennállása óta 21 CD-t, 5 DVD-lemezt jelentetett meg, ebből nyolc platina, 14 aranylemez lett. 

Következő koncertjük február 25-én, 19 órakor lesz az Arénában, jegyek itt kaphatók.
Ezt is szeretjük