7 nappal halála előtt! Marilyn Monroe utolsó fotói

Boldognak tűnik

Több, mint 40 év után előkerültek azok a felvételek, melyek az elhunyt színésznő utolsó napjaiban készültek.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

1962. július  29. – Marilyn Monroe egy kisebb csapat hírességgel múlatja az időt a nevadai Tahoe tó mellett, a Cal Neva kúriában. Beszélgetnek az élet kis és nagy dolgairól, nevetgélnek, és nem is nagyon foglalkoznak azzal a figurával, aki mindeközben szorgalmasan kattintgatja masináját.

Marilyn Monroe és Buddy Greco

Akkor még senki sem sejtette, hogy a 36 éves színésznőre nem egészen hét nappal később, a rákövetkező vasárnap holtan találnak ágyában, így a partin készült felvételek hirtelen felbecsülhetetlen értékű kegytárgyakká nemesednek.

Mégis, a képeken szereplő egyik úriember, bizonyos Buddy Greco jazz-zongorista – az ő menedzsere készítette a fotókat -, csak a napokban lépett elő a birtokában lévő relikviákkal, hogy árverésre bocsássa azokat.

Gyilkosság vagy baleset?

Bár eredetileg 36 kép készült, ezekből már csak hat van meg, a többit ugyanis az azóta a szeptember 11-i terroristatámadásban megsemmisült World Trade Center egyik széfjében őrizték. A fotókon Marilyn Monroe mellett a szintén jelen levő Frank Sinatra és Peter Lawford látható.

Lawford jelenléte azért különös, mivel – ha hihetünk az összeesküvés-elméleteknek – ő volt az, aki valamilyen úton-módon rávette Monroe-t a bogyók beszedésére, amibe végül belehalt. A férfi ugyanis nemcsak a színésznő barátja volt, hanem egyben Bobby Kennedy sógora is.

És mivel a Kennedy-fivéreknek érdekükben állt, hogy a sztár ne rontsa a hírnevüket – John és Bobby Kennedy is megfordultak Marilyn ágyában -, úgy gondolták, jobb lesz elhallgattatni. Ezt pedig a legkönnyebben öngyilkosságnak álcázva tehették meg, ami egyébként is bevett módszer volt a CIA-nál.

Hogy szerencsétlen baleset történt-e az idegileg labilis színésznővel vagy valóban Kennedy-család keze volt a dologban, talán sosem fog kiderülni. Mindenesetre a ma már 82 éves Greco emlékei szerint a partin még jól érezte magát a legendás sztár.

- Emlékszem, varázslatos volt az egész. Marilyn zöld sált, zöld cipőt, zöld szoknyát és hozzá zöld blúzt viselt, és lenyűgözően nézett ki. Egy limuzin hozta a tóhoz, és nagyon boldog voltam, amikor átkarolt. Szerencsére a menedzserem le tudott minket fotózni.

Ennyit változott a szexideál az évszázadok alatt

Nézegess képeket!

Elolvasom

A hat kép iránt egyébként máris hatalmas az érdeklődés. Bár a kikiáltási áruk 7500 dollár – körülbelül 1,5 millió forint -, a remények szerint sokkal többért kelnek majd el.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mellettük pedig egyéb különleges tárgyakat és világhírű művészeket ábrázoló fotókat - The Beatles, Fred Astaire, Louis Armstrong, Frank Sinatra – is árverésre bocsát az idős sztár, aki elsősorban azt szeretné, hogy mások is élvezhessék páratlan gyűjteményének darabjait.

Ezt is szeretjük