Igéző fotók! Így néz ki most a 81 éves Gina Lollobrigida

Az ötvenes és hatvanas évek olasz bombázóját, Gina Lollobrigidát nemrég tüntették ki filmes munkásságáért.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az 1927-es születésű Gina Lollobrigida korán felismerte, hogy szépségével akár pénzt is kereshet, így már tinédzserkorában belevágott a modellkedésbe.


Emellett egy ideig szobrászatot tanult, ám az 1947-es olasz szépségversenyen elért harmadik helyezése merőben más irányba vitte el karrierjét.

Miss Italy címével a zsebében természetesen a filmes ajánlatok sem maradtak el, és ő örömmel tett eleget a felkéréseknek. Az olyan filmek, mint az 1952-es Királylány a feleségem és Az éjszaka szépe – mindkettőben Gerald Philipe volt a partnere – ünnepelt sztárrá tették hazájában, és hamarosan a világ legszebb asszonyaként kezdték emlegetni, egy hasonló című mozijának köszönhetően.

Szobrászat helyett színészet

A szépség Hollywood számára sem maradt észrevétlen, így az ötvenes évek végétől több amerikai alkotásban is szerepet kapott: a Sose kevesebbet-ben Frank Sinatra oldalán bukkant fel, a pikáns Salamon és Sába királynője pedig Yul Brynnerrel boronálta össze a vásznon. A közönséget azonban igazán a Mr. Szeptember című romantikus vígjátékkal hódította meg, melynek köszönhetően 1961-ben Golden Globe-bal jutalmazták, mint A világ kedvenc sztárja.

Színészi pályája mellett szerette volna kipróbálni, milyen is lehet a kamera mögött állni, ezért a hetvenes évektől fotóriporterkedésbe kezdett - egyebek közt Paul Newman és Salvador Dalí pózolt lencséje előtt, sőt, sikerült kiharcolnia egy exkluzív interjút Fidel Castróval.

A sztárvilág szexszimbólumai

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezután már sokkal kevesebbet forgatott, egy-két mozi és egy sorozatbéli felbukkanás, a Falcon Crest-béli Francesca Gioberthi eljátszása – a szerepet eredetileg Sophia Lorennek szánták, ám ő nem fogadta el - található a repertoárjában. Utoljára az 1997-es Nagydarab és Kicsiagy című francia vígjátékban láthatták a rajongók, Gerald Depardieu mellett.
Munkásságáért 2008 októberében a Római Filmfesztiválon a Marcus Aurelius Életműdíjjal tüntették ki.1999-ben a politikával is próbálkozott, amikor elindult szülővárosa, Subiato jelöltjeként a parlamenti választásokon, ám nem járt sikerrel.
Ami a magánéletét illeti, egy fia született volt férjétől, Milko Skofictól, és kétszer majdnem megházasodott ismét. Legutóbb 2006-ban tűnt úgy, hogy férjhez megy egy nálánál negyven évvel fiatalabb spanyol üzletemberhez, ám végül lefújták a mennyegzőt.

Cikkünk a Gabo kiadó gondozásában megjelent 501 filmsztár című kötet szócikkének felhasználásával készült.
 
Gina Lollobrigida filmjei januárban:
Sose kevesebbet
TCM:  2009. január 13. kedd, 19:00, illetve január 21. szerda, 7:50
Királylány a feleségem
Filmmúzeum: 2009. január 17. szombat, 9:05
Ezt is szeretjük