Nem épült fel a balesetből! Kórházban érte a halál a népszerű énekesnőt

Alys Robi énekesnőnek egy baleset törte ketté a karrierjét és az életét.

A kanadi születésű Alys Robi május 28-án hunyt el a montreali Maisonneuve-Rosemont kórházban, a tehetséges énekesnő 88 évet élt.

Alys Robi eredetileg Alice Robitaille néven született a kanadai Quebecben, de az USA-ban és Angliában is szép hírnévre tett szert. Karrierjét egy baleset törte ketté.

Kivételes tehetség volt

A kislány tehetségét nagyon korán felfedezték, hétévesen már a Capitol Theater színpadán énekelt. Alig volt 13 éves, amikor Montrealba került, hogy éneket és színészetet tanuljon.

Az elbűvölő és különleges hangú fiatal szépség karrierje a negyvenes években indult be igazán, sorra születtek dalai, rádiófelvételre, kabaré-előadásra, tévéműsorba hívták.

Kanadában megjelent lemezeinek híre eljutott az USA-ba is, Alys Robi hamarosan New York-ban találta magát.

Itt elsősorban klasszikus latin slágerekkel - mint a Besame Mucho, a Tico Tico vagy az Amor, Amor - aratott nagy sikert. Sikerei csúcsán Angliában is vendégszerepelt, a BBC meghívására.

A baleset kettétörte az életét

A sikeres énekesnő 1948-ban, Hollywoodban autózva balesetet szenvedett, és súlyosan megsérült. Az akkor 25 éves előadó ezután nem épült fel teljesen, depresszióba esett, szerelmi kapcsolata kisiklott. Több idegösszeroppanás és súlyosbodó mentális zavar után orvosai a lobotómia mellett döntöttek.

A mára betiltott műtéti beavatkozás akár végzetes is lehetett volna, de Alys Robi azon ritka kivételek közé tartozott, akinek enyhültek a mentális tünetei a veszélyes műtét után. Az énekesnő 1952-ben tért vissza az énekléshez, a Casa Loma és a Montmartre színpadára.

#at=48

Az idő és a betegség különleges hangszínén is nyomott hagytak, nem tudta többé elérni balesete előtti népszerűségét. Az idősödő dívának a kilencvenes években volt még egy nagy visszatérése, a Laissez-moi encore chanter című dal, két életrajzi könyve pedig ismét felkeltette iránta az érdeklődést. Mindemellett azonban magányos maradt, az énekesnő nem ment férjhez, és gyermeket se szült.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A Tico Tico című  régi felvétele reklámzeneként köszönt vissza, 2005-ben pedig kiadták legszebb dalainak exkluzív válogatását. Bár az énekesnő még időskorában is fellépett, sokat betegeskedett, fizikai és mentális problémái a korral kiújultak. Alys Robit kórházban érte a halál, a tehetséges kanadai énekesnő 88 évet élt.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük