Hányszor zuhanyozol egy héten? Nézd meg, mi lenne az egészséges a bőrgyógyász szerint
A túl sok zuhanyozás az egészséged kárára mehet.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A legtöbb ember naponta legalább egyszer lezuhanyozik, de van aki többször is a tus alá áll, akár szükséges, akár nem.

A bőrnek azonban rosszat is tehet, ha valaki túl sokat tisztálkodik. Eláruljuk, hogy miért kell vigyázni vele!

Mit mond a bőrgyógyász?

Egyre több bőrgyógyász képviseli azt az álláspontot, hogy a túl sok zuhanyzás károsíthatja a bőrt. Stephen Shumack professzor, az Australasian College of Dermatologists - ACD - elnöke szerint a gyakori tisztálkodással a bőrsejteket védő természetes olajokat is lemoshatjuk, így a baktériumok, vírusok könnyebben átjuthatnak a test védőrétegén. Következésképpen a bőr kiszáradhat, viszkethet, de az ekcémás tünetek is romolhatnak. A másik probléma, hogy a felszínén természetes módon élnek a test számára hasznos baktériumok, ám a túlzott mosakodás felboríthatja azok egyensúlyát, ami révén a bőr hajlamossá válhat a hámlásra.

Milyen gyakran és hogyan zuhanyozzunk?

A professzor azt javasolja, hogy csakis akkor vegyen zuhanyt az ember, amikor az tényleg szükséges. Abban az esetben, ha napközben zömmel ül valaki, elég hetente mindössze egy-három alkalommal zuhanyozni. Hogy milyen gyakran lehet szükség rá, függ attól is, hogy milyen a bőrtípusa valakinek, az érzékeny bőrűeknek ugyanis kevesebb ideig ajánlott tusolni.

Shumack szerint naponta egy-két perc langyos vizes mosakodás elegendő, ami alatt a hónaljra, valamint az intim területre kell fókuszálni, illetve a piszkos területekre, például a lábfejre. A szappanos, forró vizes zuhanyt szerinte azonban kerülni kell.

A test D-vitamin-szintje is csökkenhet

Dr. John Cannell, az amerikai D-vitamin Tanács alapítója azt feltételezi, hogy a naponta végzett zuhanyzás hozzájárulhat a szervezet D-vitamin-szintjének csökkenéséhez. A napfény hatására D3 vitamin képződik a bőr felületén, ám mielőtt az felszívódhatna, lemossuk.

A kozmetikai eszközök tisztítása

Vajon milyen gyakran érdemes megtisztítanod a kozmetikai eszközeidet? Mutatjuk, hogyan tartsd tisztán őket!

Ezt is szeretjük