Reggel vagy este jobb zuhanyozni? A bőrgyógyász szerint az egészséges bőr miatt egyáltalán nem mindegy
A szakértő szerint negatív hatással van a bőrre, ha nem a megfelelő időben zuhanyozol.

zuhanyzo no cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hétköznapi szokások és a napi rutin nemcsak a közérzetedre és az egészségedre, hanem a külsődre is hatással van. A napi kétszeri arctisztítás például szinte kötelező, ha makulátlan és feszes bőrt szeretnél, de az sem mindegy, milyen vízben mosod meg az arcodat: a forró öblítéstől kitágulhatnak és megrepedhetnek a hajszálerek, míg a hideg nemcsak felfrissít, de a pórusokat is összehúzza.

A szakértők szerint ráadásul mindezek mellett az sem mindegy, hogy mikor szoktál zuhanyozni - legalábbis abban az esetben, ha puha, selymes és tiszta bőrre vágysz.

Reggel vagy este jobb tusolni?

A reggeli zuhanyzás felfrissíti a testet és a lelket, energiát ad, segít felébredni, és akkor mindenképpen elmaradhatatlan, ha edzéssel vagy tornával indítod a napot. A bőrgyógyászok szerint azonban, ha egy nap csak egyszer tusolsz, ami bőven elég, akkor a bőröd érdekében jobb az esti tisztálkodást választanod. 

Dr. Simon Zokai szerint, hogy ha nem így teszel, akkor a baktériumok, a szennyeződések, a felesleges olajok és a méreganyagok alvás közben is a testfelszínen maradnak. Így a bőr nem tud kellőképp regenerálódni, a pórusok pedig könnyen eltömődnek, ami hosszú távon korai bőröregedést és pattanásokat, illetve egyéb problémákat is okozhat. 

Az esti tusolás a krémek hatékonyságát is fokozza, ráadásul megelőzheted vele azt, hogy a nap során lerakódott szennyeződések az ágyneműhuzatra kerüljenek, és hosszabb távon a bőrrel érintkezve pattanásokat, irritációt, zsírosodást vagy pirosságot okozzanak. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Így tusolj, ha szép bőrre vágysz

A ragyogó, makulátlan külső érdekében érdemes néhány apróságra is odafigyelned tisztálkodás közben. Először is a legfontosabb, hogy bármilyen jól is esik, kerüld a forró vizet: Lauren Polch bőrgyógyász szerint ez kiszárítja a bőrt, és kitágítja a hajszálereket, ami miatt könnyen láthatóvá válnak, vagy akár meg is repednek. A legjobb, ha langyos zuhannyal öblíted át magad, de a hideg-meleg váltózuhany is jót tesz a bőrnek, ugyanis stimulálja a vérkeringést.

Érdemes ügyelned arra is, hogy a tusolás ne tartson 2-3 percnél tovább, és ha még puhább bőrre vágysz, vess be enyhe testradírokat: egy kávézaccból vagy cukorból és kókuszolajból készült házi keverék például remekül feszesít és ápol. A babapuha, táplált hatás érdekében pedig rögtön tusolás után kend be magad testápolóval: ha akkor viszed fel, amikor még egy picit nedves a tested és az arcod, sokkal eredményesebbek lesznek majd a krémek.

Több bőrgyógyász szerint elég, ha sima vízzel zuhanyzunk, és csak az intim részeket, illetve a lábat és a hónaljat tusfürdőzzük. Az állandó túltisztítás ugyanis tönkreteszi a bőr lipidrétegét, ami miatt a bőr egyre szárazabb lesz. Sőt, egyes szakértők szerint elég lenne 2-3 naponta zuhanyozni.

Képeken az ásványvizes arcmosás hatása

Az ásványvíz állítólag feltölti nedvességgel az arcot, és még a pattanások ellen is hatásos megoldás. Egy lány elhatározta, hogy a saját bőrén teszteli le, valóban ennyire szuper-e, ezért egy héten keresztül mindennap ezzel mosta az arcát. Rendszeresen készített fotókat is magáról, és a neten osztotta meg tapasztalatait a kísérletről.

Ezt is szeretjük