Zsíros, kevert vagy száraz a bőröd?
Így állapítsd meg pontosan!
Az arcápolás alapja a bőrtípusod ismerete, amit te is meghatározhatsz, ha figyelemmel követed a tüneteit.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A bőr szerkezeti felépítése minden embernél egyforma, ám a tulajdonságai mégis eltérőek lehetnek. Eredetileg mindenki normál bőrrel jön a világra, mely ideális adottságokkal rendelkezik: a pórusok ekkor még zártak, valamint a felszín alatt raktározott zsír- és víztartalom tökéletes egyensúlyban van.

Ám idővel a különféle belső és külső hatásoknak köszönhetően ez az egyensúly felborulhat, és megváltozik a bőrtípus. Ennek bekövetkezéséért leginkább a hormonális változások, a táplálkozási szokások, valamint a környezeti tényezők felelősek.

Vannak azonban időszakos bőrállapotok, melyek nem összekeverendők a meghatározó bőrtípusoddal, hiszen az utóbbiba örökölt gének is beleszólhatnak. A megfelelő ápoláshoz elengedhetetlen a bőrtípus meghatározása, mert a rosszul megválasztott kenceficékkel még ronthatsz is a tünetein. Ám az is fontos, hogy amikor épp megváltozik a bőröd állapota, ismerd fel és kövesd az új igényeit.

Zsíros bőr

A pubertáskorban a lázadozó hormonok miatt mindenkinél megszaporodik a faggyútermelődés, ám ha alapvetően zsíros bőrt örököltél, akkor ez a probléma valószínűleg súlyosabban jelentkezett nálad.

A fokozott zsírosodás sajnos a továbbiakban is felléphet, melynek tüneteit felerősítheti a stressz, a dohányzás, a fűszeres, cukros, zsíros ételek fogyasztása, vagy éppen a nem megfelelő kozmetikumok használata.

Ez a bőrtípus jó vízmegkötő képességgel rendelkezik, így a nedvességtartalma ideális, azonban a faggyúmirigyek nagyobb mértékű termelése miatt kitágult pórusok, mitesszerek és pattanások tehetik egyenetlenné a felszínét.

Ha azt tapasztalod, hogy már reggel, ébredés után fénylik az arcod - különösen a középvonalon-, és a színe gyakran fakó vagy sárgásan faggyús árnyalatú, akkor bizonyára te is a zsíros bőrűek táborába tartozol.

Ám, nézd a jó oldalát, ugyanis ez a bőrtípus öregszik a leglassabban, ráadásul a kor előrehaladtával a faggyú túltermelése is megcsappan. Addig viszont, rendszeres arctisztítással - mely nem a kiszárítást jelenti -, testmozgással, antioxidánsok és vitaminok fogyasztásával, illetve friss levegőn tartózkodással enyhítheted a tüneteket.

Továbbá használj natúrkozmetikumokat, valamint arcradírozó készítményeket, melyek eltüntetik az elszarusodott réteget. Sokat segíthetnek a zsírtalanító, és faggyúmirigy-termelést szabályozó termékek, esetleg a vérkeringést fokozó és fertőtlenítő hatású gyógynövények.

Kevert bőr

Ez a bőrtípus undok, nehezen kezelhető fajta, mely sokszor megvicceli azokat, akik diagnosztizálni akarják, hiszen külső behatásokra gyakrabban váltogatja tüneteit.

Legfőbb jellemzője mégis az, hogy az arc egyes területei - a homlok alsó része, az orr és az áll - zsírosak, míg a többi rész akár kiszáradásra is hajlamos lehet. Ebből adódóan a két tartomány eltérő gondoskodást igényel, hiszen a T-vonalban megszaporodhatnak a mitesszerek és pattanások, míg körülötte a bőr érzékennyé válhat.

Így tisztítsd!

Egyáltalán nem elhanyagolható lépés az arctisztítás a bőr épsége és szépsége szempontjából. Tudd meg, hogyan szabadulhatsz meg a szennyeződésektől!

Ez az érzékenység azonban csak állapot, mely vörös, hámló foltokban nyilvánulhat meg. Tehát, fontos a speciális bőrápolás, vagyis a zsíros foltok tonizálása, illetve a szárazabb részek hidratálása. Az is lényeges, hogy olyan készítményeket használj, melyek kifejezetten kevert bőrre lettek kifejlesztve. A kéntartalmú arcpakolások és bőrradírok kimondottan jótékonyak számodra, mert hatóanyagai csökkentik a gyulladásokat, valamint gátolják a faggyúmirigyek fokozott működését, viszont a kén keratolitikus hatása folytán nem szárítja ki a felső hámréteget, hanem puhán tartja.

Száraz bőr

A száraz bőrtípust gyakran összekeverik a vízhiányos bőrrel, pedig az utóbbi csak a belső dehidratáltság következménye, amit megszüntethetsz folyadékpótlással. A száraz bőr viszont azt jelenti, hogy a hámrétegek nem tudják kellő mértékben visszatartani a nedvességet, mert a bőr csak nagyon kevés zsírt termel, melynek feladata az, hogy megóvja a belső rétegeket a külső káros hatásoktól.

Így a száraz arcbőr felülete viszonylag hamar roncsolódik, könnyebben leég a napon, hajlamosabb a kipirosodásra és az érzékenységre is. A legjobb, amit tehetsz vele, hogy pótolod a hiányzó zsírt. Az ásványi olajak nem alkalmasak erre, mert csupán a felszínen képeznek réteget, amivel megakadályozzák a bőrlégzést.

Használj inkább kollagén tartalmú készítményeket, illetőleg kíméletes, alkoholmentes arclemosókat, melyek hidratálnak is egyben. Fontos számodra a nappali kozmetikumok fényvédő hatása is, valamint, hogy vitaminokkal és gyümölcsolajakkal felvértezd bőröd védelmét.

Ezt is szeretjük