Visszafordítható az őszülés? 5 dolog, amit sokan nem tudnak a jelenségről

Előbb-utóbb mindenkit utolér, pár érdekesség mégis örökre rejtve marad az őszüléssel kapcsolatban.

osz
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Örökletes tényezők, betegségek, vitaminhiány, életmód. Pár alapvető dolog, ami közrejátszik a hajszálakban található melanin termelésénél. A melanociták nagy mennyiségű pigmentet tartalmaznak, így voltaképp ezek felelnek a hajszálak színéért.

Valaki évekig csak elvétve találkozik pár ezüstös szállal, míg másoknál a folyamat már a húszas éveik alatt elkezdődik. Onnantól kezdve pedig az ember mindent elkövet az őszülés leküzdésére, késleltetésére. De vajon visszafordítható? És milyen furcsaságok derültek ki róla mostanáig?

Visszafordítható az őszülés?

Ahogy az ember idősödik, úgy sérülnek, majd lassacskán elpusztulnak a már említett pigmenttermelésért felelős melanociták. Fiatalabb korban még rendszerint sikerül ezeket pótolni, de ötvenéves korra a haj fele már elveszti a színét, ez pedig nem visszafordítható. Az Iflscience korábbi cikkében tudományosan is igazolták a feltevést: a kísérletben részt vevő 45 és 65 év közöttiek 74 százalékának már volt ősz haja, a hajszálak negyede pedig teljesen kifehéredett.  

A kutatók arra is kitérnek a tanulmányban, hogy a melanociták, azaz a pigmentsejtek nemcsak a haj, de a szem színét is befolyásolják, valamint két csoportra oszthatók: a fekete és barna pigmentekért felelős eumelaninokra, illetve a vörös és sárga pigmentekért felelős feomelaninokra. Jelenlétük és arányuk dönti el, hogy kié milyen árnyalatú lesz. A szempillák például több eumelanint tartalmaznak, ezért sötétebbek, a fanszőrzet árnyalata pedig azért vöröses, mert több feomelanint tartalmaz.

Mégis megpróbálják visszafordítani?

Vállalkozó szellemű tudósok természetesen mindig akadnak, így páran tettek már kísérletet az őszülés visszafordítására: az egyik kísérletben felfedeztek egy WNT nevű fehérjét, amiről a New York Egyetem Langone Egészségügyi Központ dolgozói úgy gondolják, ha sikerülne samponokkal, gyógykészítményekkel visszaállítani az öregedési folyamatban a WNT termelését, az nemcsak a hajszín visszaállítását segítené, de a haj növekedését és egészségesebbé válását is. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Míg a Refinery29-en megjelent tanulmányban a texasi Orvosi Egyetem kutatói lényegében véletlenül fedezték fel az SCF-fehérjét, miközben egereken vizsgálták a rákos megbetegedések egy fajtáját. Dr. Lu Le, a tanulmány vezető szerzője szerint a fehérje a WNT-hez hasonlóan támogatja a hajszín visszaállítását, ezért a jövőben még nagy segítséget nyújthat az őszülés elleni harcban.

Emberek, akik egy éjszaka alatt megőszültek

Döntse el mindenki, hogy csupán mesék vagy sem, mindenesetre jó pár érdekes história született hirtelen megőszülő emberekről a történelem során. Egy 2013-ban megjelent tanulmány szerint például időszámításunk szerint 80-ban egy fiú a rengeteg tanulástól egyetlen éjszaka alatt megőszült. 

De legendák szólnak Marie Antoinette-ről, sőt, a legenda szerint Sáh Dzsahán haja is egy nap alatt őszre váltott szeretett felesége halála után. Később az ő tiszteletére építette a Tádzs Mahalt. De állítólag Annie Oakley mesterlövész 41 évesen szintén erre a sorsra jutott, miután balesetet szenvedett.

A Livescience korábbi cikkében kutatók megcáfolták, hogy egyetlen éjszaka alatt meg lehetne őszülni, mondván, nem létezik olyan mechanizmus a szervezetben, ami miatt a haj néhány órán belül elveszíthetné melanintartalmát, vagyis megőszüljön. 

Milyen gyorsan őszül a haj stressz hatására?

Robert Lefkowitz Nobel-díjas kémikus egérkísérletek során már bebizonyította, hogy a stressz DNS-károsító hatása gyors vagy korai őszülést is eredményezhet. Ennek vizsgálata azonban nem egyszerű, hiszen senki sem tudja megjósolni, kit és mikor ér majd nagyobb stressz. Az pedig etikátlan lenne a szakértők részéről, ha kísérleti jelleggel stresszhatásnak tennének ki embereket.

Rejtélyek persze mindig akadnak

Michael Nahm német származású biológus 2013-ban publikálta karrierjének talán legérdekesebb értekezését, amelyben több olyan esetről is beszámolt, amikor emberek testszőrzete egyik napról a másikra fehér lett. Bár nem tudni, mi okozta, de hasonló furcsaságról számolt be az Atlantic újságírónője is, miután dagesztáni hotelszobájának ablaka alatt lövöldözést hallott. 

A riporter az ágya alatt remegve várta a mintegy negyedórás incidens végét, amikor nevetés ütötte meg a fülét. Kiderült, hogy csak egy helyi esküvő tiszteletére durrogatott fegyvert a násznép. Amikor másnap felébredt, elmondása szerint az addig barna bajuszpelyhei fehérek lettek. 

A szakértők között természetesen azonnal nézeteltérés támadt: egyesek szerint autoimmun betegség áll a háttérben, míg mások szerint az újságírónő egy héttel korábbi szőrtelenítése és a kezeléssel valamint a halálfélelemmel járó trauma együttesen válthatta ki a pelyhek kifehéredését. Végül nem sikerült zöld ágra vergődni a vélemények tekintetében, így rejtély marad, hogy valójában mi történhetett.

Modellek, akik ötven felett robbantak be a szakmába

Számos olyan inspiráló férfi és nő van a divatszakmában, aki fiatalabb korában még nem gondolta, hogy ekkora fordulatot hoz majd a sors, és ötven felett kerül a kamerák, a fényképezőgépek kereszttüzébe. Ráadásul úgy, hogy szinte azonnal az egész világ rajongani kezd érte. A következő modelleknek a kor csupán egy szám: ősz hajjal, esetleges ráncokkal is lenyűgözőek.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük