Mellrák, hólyagrák, nyirokmirigyrák
Te is fested a hajad?
Bár a kozmetikai cégek cáfolják, a hajfestékekben igenis találhatóak rákkeltő anyagok.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kleopátrának semmi sem volt drága, ha a szépségéről volt szó! Ma már kicsit más a helyzet, sokszor az egészségünket kockáztatjuk, pedig csak esztétikusabb külsőre vágyunk. A hajfestés hétköznapi, megszokott dolog, és sokan nem is tudják, mennyire káros.

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a kozmetikumok, szépségápolási termékek bizony nem veszélytelenek.

Bár mindenki szebb szeretne lenni, ápolni a bőrét, haját, hosszútávon gyakran az ellenkezőjét éri el: annyi káros anyag jut a szervezetbe, hogy az meg is látszik rajta. És akkor majd még több kenés, fújás és festés jön.

Kicsit problémás

Mi a baj a hajfestékkel? Alapvetően minden, ami benne van, és minél sötétebb árnyalatot használsz, annál károsabb. Ahhoz, hogy azt a mély-csokoládébarna színt elérd, úgynevezett előhívóra és magára a festékanyagra is szükség van. Az előhívó megemeli a haj felső rétegét – amivel persze mechanikailag is károsítja azt –, hogy a festék képes legyen behatolni a hajszálakba.

Egyszerűnek hangzik, kivéve azt az apró problémát, hogy az előhívó maga is igen ártalmas anyag. Általában peroxid és ammónia keverékéből áll, ami nemcsak a haj molekuláris szerkezetét változtatja meg, hanem allergiás reakciókat is okoz.

Ez persze csak az arra érzékeny embereknél jelentkezik azonnal, a többség éveken át gyűjtögeti a lerakódásokat a szervezetében, mielőtt az komoly reakciót okozna.

Bár a nagy kozmetikai cégek állandóan tiltakoznak az ellen, hogy a hajfestékek rákkeltőek lennének, ma már túl sok bizonyíték áll rendelkezésre ennek alátámasztására. Még a hírhedten vakfoltos amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal toxikológiai kutatása is kimutatta, hogy a fekete, a vörös és a szőke hajfestékben egy ismert karcinogén, a 4-ABP messze az elfogadott határértéket meghaladó mennyiségben van jelen. Ha több mint 30 percig hagyjuk a festéket a fejbőrrel érintkezni, a káros anyagok képesek felszívódni, hiszen ahogy a hajon is gyorsan hatnak, úgy az egyéb szarurétegeket sem kímélik. Ennek „köszönhető”, hogy sok fogyasztónál égő, viszkető érzést, légzési nehézségeket, hajhullást és az arc feldagadását okozzák ezek a készítmények.

 

Mellrák, hólyagrák, nyirokmirigyrák

A hajfestékben levő káros anyagok a fejbőrön keresztül felszívódnak, és a szervezetbe jutnak. Miután a testbe kerülnek, a méregürítési folyamatoknak köszönhetően a húgyhólyagban rakódnak le nagy koncentrációban: így fordulhat elő, hogy a hólyagrák legmagasabb számban a fodrászokat érinti.

Már a hetvenes években rájöttek, hogy a mellrák kialakulása és a hajfestékek alkalmazása között is összefüggés van, később a festékhasználat gyakorisága és a mellrák előfordulása között is kimutatták a párhuzamot. Akik több mint húsz éve festik a hajukat, még a régebbi, ennél is károsabb anyagokat is begyűjtötték, és mivel az ő szervezetükben azóta felgyülemlettek a rákkeltő vegyszerek, az ötven év feletti korosztály a legveszélyeztetettebb ebből a szempontból. Az elmúlt években a kutatások a hajfestéket a nyirokmirigyrákkal hozták összefüggésbe.

A legveszélyesebbek

Ha az igen mérgező hagyományos hajfesték helyett valami természetesebbet szeretnél, akkor a következő vegyületeknek nem szabad szerepelni a termék összetevői között: lehetőleg ammónia és peroxid se legyen benne, de határozottan kerüljük a p-fenilenediamint – más néven PPD-t – és a diaminobenzént!

Ezeken kívül az illatanyagtól kezdve – ami kőolajszármazék – a tartósítószereken át a vivőanyagig az egészségre roppant káros anyagok egész garmadáját vonultatják fel ezek a termékek – az összetevők zömét a nehéziparban használják. A dihidroklorid vagy aminoalanin is árulkodó kifejezések, és ahol ezeket nem találod, ott biztosan lesz ólom vagy higany, mert a hajat bizony szét kell roncsolni, a festéket pedig rögzíteni kell ahhoz, hogy az ősz hajszál újra sötétbarnává váljon.

Ugyan nálunk még csak bioáruházakban, egészségboltokban kaphatók természetes, vagy kevésbé káros hajfestékek, megéri az utánajárást, hiszen mit ér a szép színű haj, ha kihullik, vagy betegséget okoz?
 

Ha szívesen olvasnál életmódról, egészségről, fogyókúrákról, és érdekel a wellness világa, itt az ideje, hogy megvásárold az Ideál Magazin májusi számát.
Ízelítő a tartalomból:

Kényszerbetegségek
Gömbölyded veszélyek
Éltető joghurtok, kefirek
Kevés kalória, nagy élvezet

Olvass bele a májusi szám tartalmába:
Ideál Magazin 2008. május »
Ezt is szeretjük