A hajszálaid mindent elárulnak

Mi okozza a hajhullást? És mit tehetsz ellene? Kérdezd a hajszálaidat! És a megfelelő szakembert, nem mindegy, hogy kinek mutatod meg a fejed!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mennyi a sok és mennyi a kevés?

Gyakran azt olvashatod a magazinokban, hogy napi 50-60 hajszál kihullása még normálisnak számít, nem utal kóros elváltozásra, míg máshol napi 20 szál elvesztését minősítik már kórosnak. Fontos tudni, hogy a megadott hajszálszámok átlagértéket mutatnak.

Nyilvánvalóan egy dús, vastag szálú hajzatú embernél napi 60 szál kihullása még nem utal kóros belső szervi elváltozásra, de egy gyér, gyenge hajnál napi 60 szállal már ajánlott hajanalitikushoz, trichológushoz, fordulni, hogy a komolyabb következményeket megelőzzük, és még időben tudjuk orvosolni.

Ha valaki úgy érzi, hogy erősen hullik a haja – ami esetleg kóros elváltozásra utalhat –, akkor feltétlenül trichológushoz kell fordulni. Függetlenül attól, hogy 20 vagy 80 szál hullik ki naponta.

Hajgyógyász és hajanalitikus

A szakember a fejbőr, a hajhagymák és a hajszálak analitikus vizsgálatával foglalkozik. Nem szabad összekeverni a hajanalitikust a hajgyógyásszal.

A hajgyógyászok eredetileg kozmetikusok vagy fodrászok, akik hajhullás esetén csak egy külső kezelést javasolnak, míg a hajanalitikusok olyan szakemberek, akik bőrgyógyász vagy biológus diplomával rendelkeznek, ezért a külső kezelésen kívül, életmódtanácsokat is adnak.

A hajanalitikus egy 350-szeres nagyítással bíró mikrokamerával megvizsgálja a fejbőrt, a hajszálakat, a hajvégeket és a hajhagymákat.

A trichológusok a fejbőr vizsgálatával fel tudják mérni a vegetatív idegrendszeri feszültséget, azt, hogy gombás vagy bakteriális eredetű-e a korpa vagy hogy egyáltalán korpáról van-e szó, mert lehet más eredetű fejbőr hámlás is.

Ezzel a vizsgálattal meg tudják nézni, hogy egy ritkult, vagy kopaszodott bőrfelületen léteznek-e még mikroreceptorok, amik az új tüszők és hajhagymák képzéséért felelősek, így megállapíthatja, hogy nőhet-e még vissza hajzat.

A hajszálak vizsgálatával megítélhető, hogy a szervezet nem ásványianyag-hiányos-e, továbbá a hajszál felületi vizsgálatából azt is kiderítik, hogy mennyire sérült a hajunk a különböző hajhabok, hajzselék, hajlakkok és környezeti ártalmak miatt.

A hajanalitikus szakemberek a hajhagymák állapotából következtetni tudnak a szervezetben lezajló folyamatokra, az egyes szervek működési zavaraira és betegségek főbb irányvonalaira is. A többszöri vizsgálat során az említett analízisen kívül adott esetben a friss leletek eredményei, például vérkép, ultrahang, zárójelentés – is fontos kiindulópont lehet.

Mit tegyünk?

Mit tehetsz a szép, egészséges hajért? Reformáld meg táplákozásodat és figyelj, oda, mit eszel!

  • Fogyassz A-vitamint , amely bőségesen megtalálható a tejben, a sárgarépában, a paprikában.
  • B12-vitamint, amelyet például a sörélesztőben, a búzacsírában a teljes őrlésű gabonában, a burgonyában, a hüvelyesekben, az avokádóban, a gombában, az olajos magvakban, a vajban és a joghurtban találsz meg.
  • Cinket, amely megtalálható a napraforgómagban, a szójalisztben, a tengeri algákban, a búzakorpában, a búzacsírában, tehát a teljes őrlésű gabonában, valamint a kesudióban és a babban.
  • Kovát, amelyet főképpen a teljes őrlésű gabonából készült pékáruban, köretekben, zöld főzelékekben, és a zsurlóteában találsz.

Milyen a jóhajápolás?

Hajápoláson többnyire hajmosást értünk. A sampon régi indiai szó, és annyit jelent, masszírozni. Hajmosás közben a fejbőr gyöngéd masszírozása valóban jótékonyan hat a vérkeringésre. A hangsúly itt mindenekelőtt a gyengéd szón van, mert az erős dörzsölés, mint a kemény, durva szálú kefe túlságosan ingerli a fejbőrt, és oly mértékben fokozza a faggyúmirigyek működését, hogy a hajat zsírossá teszi, és ez szintén oka lehet a hajhullásnak. Bőrgyógyász szakorvosok szerint minden sampon megfelel a célnak, hogy hajról eltávolítsa a felesleges zsírt, szennyeződéseket.

Ha szívesen olvasnál életmódról, egészségről, fogyókúrákról, érdekel a wellness világa, itt az ideje, hogy megvásárold az Ideál Magazin júliusi számát. Ízelítő a tartalomból:

Ésszerű fogamzásgátlás
Soha többé lábgombát!
Ne izzadjunk!
Érhálóban
Szívügyünk
Neurálterápia női bajokra is
Örömteli mozgás

Olvass bele a legfrissebb szám tartalmába:
Antioxidánsok és mérésük »
 

OLVASD EL EZT IS!

kapszula lead
  • hajhullás
  • hormonok

Ritkulni kezdett a hajad?

Ezt is szeretjük