Viszket, piros és húzódik a bőröd?

Így védd ki a szakértő szerint

A tél alaposan megviseli a bőrödet. Ezt tedd, ha a lehető legszebben akarod átvészelni.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az időjárás változásával a bőröd is megváltozik, a téli hideg pedig különböző kellemetlen tüneteket produkálhat. A leggyakoribb a száraz bőr, amihez szeles időben pirosság is társulhat. Sajnos a meleg szoba sem ment meg, mivel a túl alacsony páratartalmú levegő is szárító hatással bír.

Ezért, ha nem gondoskodsz a megfelelő ápolásáról, nem csoda, ha nem érzed jól magad a bőrödben. Nézd meg, mit tehetsz.

Amellett, hogy ellenőrzöd a fürdőszobaszekrényed tartalmát, és ha szükséges, beszerzel egy párologtatót, az is fontos, hogy figyelembe vedd a bőröd állapotát, mert nemcsak a problémás bőrt, de az egészségeset is megviselik a körülmények.

Tisztálkodás

Ha száraz a bőröd, és viszket, érzékeny bőrre való tisztálkodószert válassz, lehetőleg natúr változatban, illetve természetes összetevőkkel. Ez lehet szappan vagy tusfürdő, az arcodra pedig érdemes hidratáló arclemosó tejet használnod, ami nem szárítja annyira a bőrt.

Nem szükséges minden egyes fürdésnél az egész testedet beszappanoznod, elég a kényes területeket. Vedd figyelembe, hogy a forró fürdő is szárít, és bármennyire is jólesik este beülni a teli kádba egy relaxáló fürdőre, ne tedd mindennap.

A bőröd szempontjából jobb, ha inkább zuhanyozol, méghozzá nem forró, hanem inkább langymeleg vízzel.

A ruhák

Lehet azonban, hogy nemcsak a szappan, de a mosószer is hibás. Tegyél egy próbát olyan mosószerrel, amelyik mentes az allergénektől, nem tartalmaz színező- és illatanyagokat. Ilyen például a mosószóda és a mosódió, az öblítőt pedig kiválthatod ecettel is. A ruhatáradat is érdemes felülvizsgálnod, a bőröddel érintkező ruhadarabok pamutból legyenek, a gyapjúpulóver alá inkább öltözz fel.

Hidratálás

Ilyenkor, bármilyen típusú is a bőröd, fontos a rendszeres hidratálás. Figyelj viszont arra, hogy a hidratáló krémed ne tartalmazzon alkoholt és kőolajszármazékot. Utóbbiak eltömítik a pórusokat, és károsítják a bőröd. Tartózkodj attól a krémtől, amelynek a csomagolásán a következők valamelyikét látod: vaseline, petrolatum, petrol wax, paraffinum-liquidum, mineral oil, ceresin, cera microcristallina, ozokerit.

Különösen az ajakbalzsamok veszélyesek ebből a szempontból. Emellett télen se felejts el legalább másfél liter vizet meginni naponta. Hetente használhatsz pakolást is az arcodra. A konyhában is fellelheted hozzájuk a megfelelő alapanyagokat. Itt találsz hozzájuk receptet.

Ezt is szeretjük