Karcsúsító tavaszi divat
Mit viselj, és mit ne?
Szeretnél színes, mintás és merész tavaszi ruhákba bújni? Fogadd meg tippjeinket, és felejtsd el a plusz kilókat!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a hideg, összebújós hónapoknak is megvan a maguk varázsa, a láblógatós, teraszra kiülős, parkbansétálós tavasznál kevés szebb dolog van a világon. Ahogy megérkezik az első, ibolyaillatú tavaszi fuvallat, úgy térnek vissza az életbe a színek, és ahogy lassan a természet, az ember lánya is úgy bújik elő a vastag és meleg holmik alól.

Idén a divat világában is kirobbant a tavasz: visszatértek a színek, méghozzá nem is akárhogy – sokak szerint egészen a ’80-as évek óta nem láttak a kifutók olyan színkavalkádot, mint most.

A 2008-as tavaszi trend gazdag, vibráló, változatos, és nem utolsósorban meglehetősen eklektikus, hiszen az egzotikus, afrikai és indiai motívumoktól a drámai és nőies vonalon, a harsány, vidám és merész viseleteken át a harmónia-szeretet-virágok filozófiájáig sokmindent felölel.

Amíg azonban a karcsú lánykák örömmel vetik bele magukat a tavaszi színáradatba, addig kissé gömbölydedebb társaik joggal tehetik fel a kérdést: hogyan őrizhetik meg a tökéletes szabású téli holmik által adott karcsúságot, ha a mintákról, a vékony anyagokról és a világos színekről sok mindent el lehet mondani, de azt épp nem, hogy slankítanának. Szerencsére léteznek olyan praktikák, melyek sosem mennek ki a divatból, így ha kipróbálod őket, és kombinálod a tavaszi trendekkel, semmiről sem fogsz lemaradni.

Színek, minták, hatások

Bátran próbálkozhatsz az élénk, napsütötte vagy tenger ihlette színekkel! A sötét, a fekete, a barna vagy a szürke holmikat a következő télig hagyd pihenni a szekrény mélyén, és válassz helyettük a zöld, a kék vagy a sárga árnyalataiból. A halovány pasztellekkel ellentétben az élénk színek egyáltalán nem mutatnak teltebbnek, sőt, a vibráló tónusok láttán nincs ember, akinek figyelme a kényesebb területekre terelődne. Emellett az élénk színek bőröd és szemed színét is szépen kiemelik. Fontos azonban, hogy ne válassz túl vékony vagy fényes hatású anyagot, ne öltözz tetőtől talpig egyféle színbe, illetve túlzásokba sem szabad esni. A kiegyensúlyozott összhatás érdekében a merészebb dolgokat kombináld mindig hagyományos elemekkel, illetve próbálj meg a színekkel olyan kontrasztot teremteni, ami kiemeli a derékvonalat, így megnyújtja az alakot.

Ha a ruhákra varázsolt virágmezőknek sem tudsz ellenállni, fontos, hogy ne válassz túl nagy vagy túl apró mintás darabokat. Maradj az arany középútnál, vagyis a közepes méretű mintáknál, amikkel akár trükközhetsz is egy kicsit, ha olyan ruhát találsz, melyen a minták pont olyan helyen találhatóak, amit amúgy is szeretsz kiemelni magadon. Így könnyedén elterelheted a figyelmet az általad problémásnak tartott területekről. Emellett idén nagyon divatos minden, ami átlátszó, azonban ha karcsúnak akarsz látszani, kerüld el a túl sokat sejtető ruhadarabokat, vagy bánj velük nagyon óvatosan és diszkréten, például csak a blézered alatt hordj ilyen holmikat, és épphogy csak hagyd kivillanni.

Szoknyák, blúzok, szabások

A tervezők nem félnek az újdonságoktól és a furcsábbnál furcsább megoldásoktól, így ne csodálkozz, ha egyre többször találkozol szembe olyan ruhadarabokkal, melyekről korábban el sem tudtad volna képzelni, hogy egyszer még divatba jönnek. Idén tavasszal ilyenek például a mindenfajta szabásvonal nélküli felsők, melyek olyan hatást keltenek, mintha épphogy csak rávetették volna őket viselőjükre. Az ilyen, lepelszerű ruhadarabok csak nagyon kevés nőnek állnak jól, ezért ha karcsúbbnak szeretnél látszani, maradj a kicsit hagyományosabb formáknál. A színes, karcsúsított, vonalaidat finoman követő blúz például nagyon jó választás, főként, ha csípő alá ér, így megnyújtva alakod. Bár most sokkal hangsúlyosabbak a nőies holmik, választhatsz amolyan férfiasan nőies darabokat is, és azt se felejtsd el, hogy a függőleges csíkozás – vagy bevarrás, esetleg minta – valószínűleg nem mostanában fog kimenni a divatból.

A kiskabátok és blézerek közül szintén válassz nyugodtan egy színesebbet, azonban ez is legyen karcsúsított, illetve fontos, hogy bármeddig érhet, csak épp ne addig, ahol kissé teltebb vagy. A karcsúsított blézer különösen előnyös viselet: ha nem húzod össze, és eltérő színű felsőt veszel alá, az így kialakuló függőleges vonal nyújtja az alakod. Válassz olyan felsőt, ami a derekat hangsúlyozza, illetve a V-kivágás is nagyon előnyös.

Emellett divatba jöttek az empire stílusú, mell alatt húzott, nagyon nőies, kimonóhoz hasonló blúzok is, melyeket bátran hordhatsz, csak ügyelj arra, hogy háromnegyedes ujja legyen, illetve ne fényes anyagból készüljön.

Bár egyre népszerűbbek, ha popsiban és combban kicsit erősebb vagy, kerüld a hagymaszoknyákat – válassz helyettük olyan lágy esésű, A-vonalú, térd fölé érő szoknyát, ami derékban rugalmas, a csípőtől lefelé pedig bővül. A nadrágok terén lehetőleg maradj a hagyományos vonalaknál, kerüld a túl bő vagy túl szűk, illetve – ha deréktól lefelé nem igazán vagy megelégedve magaddal – a reneszánszukat élő fehér és drapp változatokat.

Amit viszont bátran hordhatsz, azok az elmaradhatatlan kiegészítők: válassz például egy hosszú nyakláncot, ami megnyújtja alakod, vagy egy feltűnőbb fülbevalót, ami egyenesen az arcra irányítja a figyelmet. És persze ne feledkezz meg a magas sarkú cipőről sem, ami a legjobb módja annak, hogy kecsessé és karcsúvá varázsold alakod.

A legfontosabb, hogy bármit is viselsz, érezd jól magad a bőrödben, és ne aggódj feleslegesen a súlyod miatt. Már csak azért se, mert a korábban említett néhány trend mellett az egyik legfontosabb a „minél nagyobb, annál jobb” mottón alapszik.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük