Ráncok, hüvelygomba és bőrrák
Mindezt a szoláriumból
A mesterséges barnaság sokkal károsabb, mint azt gondolnád. Olvasd el cikkünket, mielőtt befekszel!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A barnaság az egészséget jelenti, az apróbb bőrhibák kevésbé látszanak, amikor a nap megfogott. Azonban sokszor nélkülözni kell a napsugarakat. Viszont senki nem szeret fehéren mutatkozni. A szolárium áthidaló megoldásnak tűnhet. Állandóan egészséges és vonzó szín. De valóban megéri?

Instant barnaság

Hazafelé a munkából vagy épp odafelé beugrasz a szalonba, és pár perc alatt olyan színed lesz, mintha két napot napoztál volna.

Hogy ne veszítsd el a színed, újra és újra barnítod magad. A bőröd pedig jajveszékel, csak nem hallod.

Gondold el: a szolárium néhány perc alatt eléri azt, amit a Nap csak órák vagy napok alatt. Hiába bio és új csöves a szolárium, ahova jársz, sokkal több sugárzás éri a bőröd, mintha napoznál, a bőröd is nehezebben birkózik meg a szoláriumozás hatására keletkező szabadgyökökkel.

Nem veszélytelen

A hosszantartó, illetve állandó szoláriumozás nagyon kiszárítja a bőrt, egészen a mély rétegekig, a dehidratáltságtól és a szabadgyökök okozta károktól a bőröd rendkívül gyorsan öregszik.

Ezt nem fogod azonnal érzékelni, hiszen itt is évek alatt mutatkozik meg a hatás, de a folyamat felgyorsul. Nem mindegy, hogy 35 évesen 35-nek nézel-e ki vagy 40-nek. Biztosan te is láttál már olyan nőt, de akár férfit is, akinek megártott a szoláriumozás. Egy idő után hiába vagy barna, a látványt a ráncaid fogják uralni.

Bőrgyógyászok szerint az egészséged szempontjából sem szabadna szoláriumoznod. Az állandóan fenntartott barnaság sokkal megterhelőbb, mintha tízszer leégnél a napon.

Természetesen a mértékletesen alkalmazott szolárium nem lehet káros, egy dolog miatt azonban érdemes elgondolkodni rajta. Sok nőgyógyász számol be arról, hogy sok betegük, aki különböző hüvelyfertőzésekkel küzd, szoláriumozik. Van, hogy erre tudják visszavezetni a fertőzést. Elég egyetlen korábbi szoláriumozó, aki fertőzött, és máris kész a baj. Természetesen a legtöbb szoláriumban vigyáznak a tisztaságra, és fertőtlenítik az ágyakat.

A biztonságos szolárium

Ha mégis úgy döntesz, hogy szoláriumban szeretnél barnulni, akkor tartsd be az alábbiakat.

  • Fő a mértékletesség. Nem kell úgy kinézned, mintha most jöttél volna a Bahamákról. Elég, ha a sápadtságodat kendőzöd vele.
  • Állandóan semmiképpen ne járj szoláriumba. Tarts szüneteket.
  • Használj szoláriumhoz való fényvédőket.
  • A szolárium után nem tanácsos rögtön zuhanyozni, de ha letelt a két óra, akkor mindenképpen zuhanyozz le, és alaposan kend be hidratálókrémmel a bőröd. Másnap pedig tegyél fel hidratáló pakolást az arcodra.
  • A vizet ne csak kívülről, de belülről is pótold. A szolárium napján igyál a szokásosnál több vizet!
  • Ha lehet - a fertőzések miatt - válassz állószoláriumot!
  • Ha kontaktlencséd van, akkor mindenképpen vedd ki szoláriumozás előtt.

Ha biztonságosan akarsz barnulni

Több lehetőséged is van, ha szeretnél barna lenni, de nem szoláriumban.
Sok jó minőségű barnítókrém vagy barnítóval dúsított testápoló. A téli időszakban az utóbbiak természetesebb hatást keltenek.
De elmehetsz barnítószalonba is, ahol festékpisztollyal viszik fel a barnítót.

Ha pedig egészségesen szeretnél kinézni, akkor azt nem csak úgy érheted el, ha barna vagy. Ha elég vitamint fogyasztasz, eleget alszol, és rendszeresen radírozod a bőröd, akkor a bőröd egészségtől sugárzó lesz.

Ezt is szeretjük