Mennyi idő után kell lecserélni a szempillaspirált? - Baktériumok és gombák telephelye lehet, ha túl ritkán teszik
A szempillaspirál baktériumokat hordoz, ezért van néhány alapvető dolog, amire oda kell figyelni a szem egészsége érdekében.

GettyImages-499490710
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kétségtelen, hogy az ember szereti a minél tovább használható termékeket. Ugyanakkor fertőzéseket kockáztathat meg, aki nem figyel oda szépségápolási szokásaira.

A szempillaspirál gombák és baktériumok telephelye lehet, ezért egy bizonyos idő után le kell cserélni, ez pedig jóval hamarabb eljön, mint gondolnád. 

Mikor kell lecserélni a szempillaspirált?

Luke Arundel, az Optometry Australia rezidens optometristája két gyakori sminkhibára figyelmeztet, amelyek hosszú távú szemkárosodáshoz vezethetnek.

Az egyik fontos tényező, hogy tisztában kell lenni a lejárati dátumokkal. Mivel a szempillaspirál általában nem olcsó, érthető, hogy az emberek szeretnék minél tovább használni. Viszont a probléma az, hogy a szem rendkívül érzékeny, a spirálok keféi pedig kifejezetten durvák, ami különösen akkor ártalmas, ha mindennapos használatban vannak.

GettyImages-83866587
Fotó: Tyler Edwards / Getty Images Hungary

- 40 szempillaspirál-minta mikrobiológiai elemzése olyan baktériumok és gombák jelenlétét tárta fel, amelyek csúnya bakteriális szemfertőzést okozhatnak - magyarázta Arundel a The Daily Mailnek.

Elmondta, hogy a kozmetikai cégek jogilag nem kötelesek arra, hogy lejárati dátumot tüntessenek fel a termékeiken, de az általános javaslat a három hónap utáni csere. Érdemes az egyéb kozmetikumok lejárati dátumával is tisztában lenni. 

A másik szempont, hogy nem szabad a sminket a szempillasor feletti vonalra, más néven vízvonalra felvinni, ugyanis a baktériumok a szemceruza felületéről a szembe juthatnak. Mivel innen nehéz lemosni a festéket, a ceruza vagy a spirál darabjai bejuthatnak a szemhéj belseje mögé, és irritációt okozhatnak.

GettyImages-1311112827
Fotó: Willie B. Thomas / Getty Images Hungary

A sminklemosás elképesztően fontos

Komoly bajba kerülhet az ember, ha nem mossa le este a sminkjét. Nemcsak eltömíti a pórusokat és roncsolja a bőrt a festék, még annál is nagyobb kárt okozhat, ha a spirál marad fent.

Amikor spirálozol, a szempillák elnehezednek a smink súlyától. A nap folyamán megdörzsölheted a szemed, és ezáltal olyan dolgok kerülnek bele, mint egy pilla vagy különféle szennyeződések. Ezekkel együtt pedig olyan baktériumok is belejuthatnak, amelyek korábban nem voltak ott - és hosszú távon komoly károkat okozhatnak.

- A szemhéj körüli gyulladás a szempillák elvesztéséhez is vezethet - mondja dr. Alexis Granite, a Kiehl's tanácsadó bőrgyógyásza a The Sunnak adott interjújában.

GettyImages-1343908864
Fotó: Catherine Falls Commercial / Getty Images Hungary

Az elrettentő példa

Theresa Lynch, az ausztráliai Sydney-ben élő ötvenéves nő orvoshoz fordult, miután hosszan tartó szemproblémái voltak. Állandó szemhéj alatti irritációról, váladékozásról és kellemetlen érzésekről számolt be doktorának. Mivel nem mosta le rendesen sminkjét esténként, a szemhéja alá beszáradt szempillaspirál-szemcsék kerültek. Az orvosok 25 évnyi száradt pacát találtak ezen a helyen, a pöttyök szó szerint beágyazódtak a belső szemhéjába. 

Szerencsére műtéti úton el tudták távolítani őket, de a beavatkozás 90 percig tartott. Annak ellenére, hogy az összes pöttyöt sikeresen leszedték, a nőnél maradandó károk keletkeztek. Lynchnek hegesedése van a szemhéja belsejében, ami további problémákat generál, a szaruhártyája felülete karcos. Az egyik érintett doktor szerint akkora a kár, mintha valaki homokot dobott volna a szemébe. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A szakértők a micellás víz használatát ajánlják a szemsminkek eltávolításához. Ennek többféle formája létezik, és használata egyszerű. Be kell áztatni egy vattakorongot, és finoman végighúzni a pillákon. Ezt többször érdemes megtenned, hogy biztosan eltávolíts minden sminket. Végül pedig még egyszer óvatosan le kell öblíteni a csukott szemet langyos vízzel. Púp lehet a háton a sminklemosás, de nem éri meg megspórolni az időt és energiát: az egészséged véded vele hosszú távon. 

Meseszép fotókon a szem, a lélek tükre

Egy igéző pillantás gyönyörűvé tesz húsz- és hatvanévesen is.

Képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük