Szemfesték-lemosókat teszteltünk
A szemfesték lemosásához jobb, ha speciális készítményt használsz. De melyiket érdemes használni, és melyik éri meg a legjobban?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a szem és környéke érzékeny terület, a tesztelt általános arc- és speciális szemfesték-lemosók egyaránt jól vizsgáztak szemfesték-eltávolításból.

Legyen szó törlőkendőről vagy vattakorongról, olajról vagy krémről, mindenki megtalálhatja az ízlésének és pénztárcájának megfelelőt.

Speciális kontra általános lemosó

A teszt egyik célja annak kiderítése volt, valóban többet tudnak-e a speciális szemfesték-lemosók, vagy ehhez a művelethez a hagyományos arclemosó, netán a babaolaj is megfelelő.

A nyolc lemosó közös jellemzője, hogy vízálló smink eltávolítására egyaránt alkalmas, de mint a tesztből kiderült, ezt a babaolaj is elmondhatja magáról – ami egy arclemosó esetében egyébként minimum követelmény.

Jogos elvárás továbbá velük szemben, hogy maga a művelet gyors és kíméletes legyen, a szer friss, selymes tapintást kölcsönözzön a bőrnek, és kellemes illatot árasszon, de legalábbis ne legyen szúrós szagú.

Így zajlott a teszt

A vizsgálat során három szemfesték-lemosót, két folyadékot és egy vattakorongot, öt általános arclemosót, folyadékot és kendőt, valamint egy babaolajat teszteltek vízálló szemfestéken. Harminc tesztalany próbálta ki a kiválasztott termékeket. Három napon keresztül jobb és bal szemüket más-más lemosóval tisztították.

A tesztelés előtt a tesztalanyok értékelték az otthon használt lemosóikat. Ezek után mindegyikük szemére azonos – tusból, kontúrból és szemhéjpúderből álló – sminket vittek fel, majd távolítottak el. A tisztítás eredményét maguk a tesztalanyok, továbbá laboratóriumi körülmények között három szakember is értékelte.

A tesztalanyok értékelték a tisztítás után a bőr tapintását, frissességét, selymességét, továbbá a tisztítószer állagát, lágyságát. A tesztalanyok kérdőív segítségével értékelték, hogy az elvárásaiknak mennyire felelt meg a tesztelt termék, illetve, hogy az egész folyamat után mennyire érezték frissnek, üdének bőrüket.

A résztvevők értékelték a termék kinyitását és bezárását, és a használhatóságot – ezen belül azt, hogy mennyire könnyű például kiszedni egy vattakorongot a tartóból, illetve mennyire lehet finoman, kis mennyiségekben adagolni a folyadékot.

Mindegyik megfelelt

A tesztalanyok ezen kritériumok mentén mindegyik terméket megfelelőnek találták, ártól és a tisztítás módjától – tehát, hogy hagyományos folyadékról vagy vattakorongról van szó – függetlenül. A speciálisan szemfestékhez kifejlesztett lemosók csupán árnyalatnyival szerepeltek jobban, és ez is inkább csak a személyes benyomásoknál mutatkozott meg. A laboreredmények ezt nem is támasztották alá, hiszen a kozmetikai tulajdonságok tekintetben – mint a tisztítás utáni bőrselymesség, frissesség vagy a bőrápoló és hidratáló hatás – a kilenc termékből mindössze kettő nem a „jó” értékelést kapta: egy „kiváló” és egy „közepes” osztályzat született. Érdekes, hogy mind a kettő a Drogerie Markt saját Balea márkájához kapcsolódik: míg a kiemelkedő minősítést az arctisztító kendő, az átlagosat a vattakorong érte el – utóbbi többek között azért, mert tisztítás után egy vékony olajréteget hagy az arcon.

A mezőny kiegyensúlyozottsága persze annak tudatában nem meglepő, hogy az alapösszetevők a tesztelt kozmetikumoknál nagyjából megegyeznek. A tisztításért majdnem mindegyiknél elsősorban az olaj és a víz felel, csak ritkább esetben egy másik mosó hatású vegyi anyag, az úgynevezett tenzid. A hatékonyságot azonban ez nem befolyásolja, az osztályzatokban nincsenek komoly eltérések.Az összetevők különbségének az irritációnál lehetne még jelentősége, ám a termékek ebben a kategóriában is problémamentesen szerepeltek: a tesztalanyok csak elenyésző esetben panaszkodtak arra, hogy a tisztítószer csípte vagy égette a szemüket. Az irritáció oka legtöbbször a tartósítószer vagy az illatósító. Az utóbbiról könnyű – az érzékeny bőrűeknek pedig kifejezetten ajánlatos – lemondani, a kilenc tesztelt termékből négy egyáltalán nem tartalmaz illatosító anyagot. És bár egy-két terméknél megemlítik, hogy bőrgyógyászatilag tesztelt összetevőik nem okoznak irritációt, ezt nem lehet teljesen komolyan venni. Azok az emberek ugyanis, akik valamelyik alkotóelemre kifejezetten allergiásak, úgyse fogják tudni használni – nekik a Balea vattakoronggal érdemes próbálkozniuk, amelyik egyedüliként sem tartósítószert, sem illatosítót nem tartalmaz.

Az ár dönt

A nagyfokú hasonlóságnak nem is lehetett más az eredménye, minthogy a teszt összes szereplője körülbelül ugyanazt a „jó” minősítést érte el. Ám az árak meglepően nagy szórást mutatnak: a Drogerie Markt saját márkás szemfesték-lemosójáért például 920 forintot kell fizetni 100 milliliterenként, míg a prémium kategóriát képviselő, de ugyanazt a teljesítményt produkáló Estée Lauder 5800 forintba kerül. A gazdaságossági szempontok figyelembevételével tehát már jóval árnyaltabb a kép, itt tulajdonképpen el is dől a verseny: ezek alapján a legjobb választásnak a Nivea, a Balea és a babaolaj tűnik.

2008. február 14-től már kapható az újságárusoknál a Kosár – a fogyasztók magazinja reklámmentes fogyasztói magazin legújabb száma!

A Kosár Magazin februári számának tartalmából:
  • Valami van, de nem az igazi – 20 dzsemből csak 4 lett kiváló
  • Szabadon választhatunk, csak nincs miből? Változik a villanyszámla
  • Hol a legolcsóbb? 13 tartós élelmiszer – 13 beszerzési forrás
  • Sima ügy? Elektromos borotvák tesztje
Kosár – a fogyasztók magazinja
FÜGGETLEN, MEGBÍZHATÓ, HASZNOS és ÉRDEKES
Kiadja az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület
www.kosarmagazin.hu
kosar@ofe.hu
Tel: 392-5285
Tel/fax: 392-5287
Ezt is szeretjük