Nemcsak kívül, belül is szép a sokat csúfolt magyar lány: Széles Adrienn gyönyörű fotóival segít másokon
Széles Adrienn, az ismert vitiligós fiatal nő bátorító szavai és képei mindenkinek erőt adnak.

cover-2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Széles Adrienn az elmúlt évek alatt igazi példakép lett azok számára, akik hasonló cipőben járnak, mint ő. A gyönyörű magyar nő kicsi kora óta küzd a vitiligo nevű gyógyíthatatlan bőrbetegséggel, de több mint húsz év kellett ahhoz, hogy elfogadja, megszeresse különleges fehér foltjait. Ma már ő segít másokon, mégpedig nem csak bátorítással: 2015. június 25-én, a vitiligo világnapján indította kampányát azzal a céllal, hogy megismertesse az emberekkel ezt a betegséget, és felkarolja a hasonló problémákkal küzdőket.

A vitiligo egy olyan autoimmun betegség, melynek során a bőr elveszíti pigmenttartalmát, ennek köszönhetően pedig szabálytalan alakú fehér foltok jelennek meg rajta, melyek idővel növekednek és terjednek. Jelenleg nem gyógyítható, de léteznek olyan kezelési módszerek, melyek esetleg segíthetnek csökkenteni a festékhiányt.

„Megvívtam a magam csatáit”

Annak ellenére, hogy ma már a vitiligóról azt mondják, hogy egy autoimmun betegség, egy hirtelen sokk hatására egyidejűleg bekövetkező fizikai és lelki sérülés eredménye is lehet. Adrienn esetében ezt egy autóbaleset váltotta ki. Szerencsére senkinek sem történt komolyabb baja az ijedtségen kívül, de az akkor ötéves kislány sokkot kapott. Még aznap este beütötte a gerincét a csapba, a seb helyén pedig var keletkezett, aminek a helye később sem barnult be, hanem fehér maradt.

Adriennek 23 évébe telt, mire megértette, elfogadta, és meg is szerette a foltjait. Megvívta a maga csatáit, és azt mondja, pont ezek kellettek ahhoz, hogy ott legyen, ahol most van, és azt csinálja, ami erőt ad másoknak is.

Fotó: Instagram/Széles Adrienn Vitiligo

- Máig emlékszem az elfogadásom napjaira, heteire. Merthogy ez villanásszerűen érkezett, amihez persze hozzájárult az előtte lévő hosszú évek önmarcangolása is, a gyerekek csúfolása, bántó megjegyzései. Ami megváltoztatta a gondolkodásomat, az az, hogy nincs más választásom. Pontosan ugyanolyan, mint a közösségi médiákban olvasott szlogen arról, amikor kint szakad az eső: szeresd az esőt, mert ha utálod, attól még esik!

NOS, HÁT AKKOR SZERESD A VITILIGÓD, MERT HA UTÁLOD, ATTÓL MÉG RAJTAD VAN!

Én ezt a nézetet vallom. És amikor hozzám fordulnak, akkor mindig megkérdezem, hogy tudnak-e más opciót, mert ha nem, akkor ideje volna ezen elgondolkodni, és új alapokra helyezni az életet - árulta el a Feminának a szépség.

Adrienn rájött arra, hogy adnia kell magából ahhoz, hogy a sorstársai is mosolyogni tudjanak. Mégpedig nemcsak úgy, hogy bátorítja őket, hanem úgy is, hogy mindeközben informálja a körülöttük lévő nem vitiligósokat arról, hogy mi is ez az állapot, hogyan néz ki. És a legfontosabb, hogy nem fertőző betegségről van szó.

A cikk az ajánló után folytatódik

- A kampány kezdetekor napi száz üzenetet kaptam. Új volt a téma mindenkinek, mivel előttem nem nagyon állt ki senki a vitiligóról beszélni, így akik látták az interjúimat, mindenképp akartak hozzám valamilyen módon csatlakozni, vagy segítséget kérni, esetleg csak elmondani, ami bennük van. Teljes mértékben merem állítani, hogy a vitiligósok hangulata az elmúlt években hatalmasat fordult. És nem csak az én közvetlen hatásomra. A sok médiamegjelenés, hogy a társadalom tájékozottabb lett a témában, a felkérések, a közösségépítés, a találkozók... mind-mind hozzátettek ahhoz, hogy a világ élhetőbb legyen a foltosok számára - árulta el büszkén.

Gyönyörű képeken a magyar vitiligo-nagykövet

Széles Adrienn missziója követendő példaként szolgál mindenki számára. Nemcsak szavaival, de gyönyörű fotóival is bebizonyítja, hogy a szépség mennyire sokrétű lehet.

Borító-és ajánlóképek: Instagram, Széles Adrienn engedélyével

Ezt is szeretjük