8 tuti tipp stressz ellen

Relaxálj a habokban

A fürdőszobában körüllengő illatok, a víz kellemes melege, a gyönyörű, fehér hab és a kellemes színek kit ne lazítanának el fürdőzés közben?

beauty and style
Top olvasott cikkek

A fürdőzéskor használt illatok, adalékok, színek összeválogatásánál hagyatkozhatsz nyugodtan az ösztöneidre, aktuális hangulatodra és ízlésedre, hiszen mindenkinek egy kicsit másképp tetszik a lubickolás, más jelent meghittséget, és más okoz békés ellazulást.

A megérzéseiden kívül azonban sokat segíthetnek a másoknál már jól bevált tapasztalatok – így például az alábbiakban felsorolt, nyugtató hatásúnak mondott gyógynövényeket, színeket és illatokat feltétlen érdemes kipróbálnod!

Ám ne ragadj le egy-két kedvenc fürdő-kiegészítőnél, hiszen ha nyitott maradsz másra, könnyen lehet, hogy sokkal hatékonyabbat, megnyugtatóbbat is találsz.

A víz melege

A fürdő nem csupán tisztít és az idegi feszültségeket oldja, hanem serkenti a vérkeringést, élénkíti az anyagcserét. A fürdőkád ideális helyszín a kikapcsolódásra: a finom melegben ellazulnak a feszült izmok, és a gondolataidat is újrarendezheted.

Nem árt azonban vigyázni: nem mindenkinek tesz jót a forró vizes fürdés! Azok, akik keringési problémákkal küszködnek, túl magas vagy netán túl alacsony a vérnyomásuk, szívbetegek, vagy gyermeket várnak, jobb, ha óvatosak, és inkább tájékozódnak orvosuktól, hogy hogyan szabad fürödniük.

Akinek például visszerei vannak, mindenképpen jobb, ha marad a langyosabb zuhanynál, ugyanis a meleg víz fölgyorsítja a szívtevékenységet, és kitágítja az ereket, ezáltal fokozza a vénák terhelését. Éppen ezek a tulajdonságok azonban sokszor nagyon jól jönnek, csakhogy nem árt betartani néhány szabályt, hogy a nyugalom valóban teljes legyen, és nehogy csak rosszabbul érezd magad utána!

  • Legjobb időpont egy lazító fürdésre az este, hiszen a nap végén van leginkább szükség a fürdő nyugtató hatására, és utána biztosan jobban alszol.
  • A hőmérsékletet mindenki ízlés szerint megválaszthatja, de nem jó, ha 40 foknál sokkal melegebb a víz. Minél forróbb, annál rövidebb ideig ajánlatos a kádban maradni. Az érzékeny bőrű nők hetente egy alkalomnál többször ne merüljenek alá a forró fürdővízbe, és akkor is maximum 10-15 percig maradjanak benne!
  • A fürdés időtartama legfeljebb 20 perc legyen – ha a kádban szeretsz olvasgatni, ügyelj rá, hogy a víz semmiképp se legyen túl forró, vagy ne hűljön ki nagyon. A pezsgőt és más alkoholos italokat jobb a fürdőszobán kívül hagyni, mert a keringést nagyon megterhelik. Ha valamit mégis inni szeretnél, válassz inkább egy pohár ásványvizet, vagy frissen préselt, hígított gyümölcslevet.

Femina-tipp:
A nyugtató fürdőhöz mindig tompítsd le a világítást, legjobb, ha csak néhány színes gyertyát, mécsest égetsz. A fürdőhöz ki is cserélheted a lámpában az égőt, választhatsz valamilyen, a hangulatodhoz jobban passzoló színűt. Hacsak nem teljes csendre vágysz, kapcsolj be valami megnyugtató, kellemes, lágy zenét.

Az érzékek megnyugtatása a színek hatásával

A tökéletesen nyugtató fürdő minden részletét alaposan gondold át. Fontos tehát a körítés, vagyis minden, ami az érzékekre hat: a színek, az illatok, a hangok. Ezeket a legváltozatosabb formában csempészheted a fürdőszobába.
Melyek a megnyugtató színek? Attól függ, milyen lelkiállapotban vagy, vagyis milyen jellegű megnyugtatásra vágysz.

  • Érzelmi túlfeszítettség vagy energiahiány esetén például nagyon jó hatással lehet a narancssárga, ugyanakkor nem ajánlatos idegesség és kifejezett nyugtalanság ellen!
  • Depressziósan persze nem hiszed, hogy bármi segíthet, de ha már úgy sincs vesztenivalód, próbáld ki a vörös gyógyító erejét, akár fény, akár szappan, akár a helyiségben elhelyezett vörös virágszirmok segítségével. (A vörös sem ajánlott idegesség ellen!)
  • Igazi nyugtató színnek a zöld mondható, ami a harmóniáért felel, kiegyensúlyoz, megnyugtatja a megviselt idegeket, és új energiát ad. Szerencsére számtalan zöld színű fürdőszer kapható, amellyel tisztálkodni is egészen más érzés. Nem beszélve a zöld növények illatáról! És ami külön előnye a zöld színnek: nincs olyan egészségi állapot, amelyben káros hatású lenne.
  • Frissít, hűsít és nyugtat – nem nagy meglepetés! – a kék. A kék színű fény segítségével enyhíthetsz a túlhajszoltságon, izomfeszültségeknél és rossz vérellátásnál azonban nem javallott.

Minden színre igaz, hogy a hozzá tartozó, természetes illat csak fokozza a hatást. Már a habfürdők és tusfürdők, testápolók, fürdősók kiválasztásánál is gondolj a színek felsorolt tulajdonságára. Kaphatók már olyan, növényekkel készült kozmetikumok, melyeket az aktuális állapotodnak megfelelően használhatsz. A zöld tea üdeségével megnyugtat és újrakezdésre sarkall. A narancshoz közel álló mandarin maga a vitalitás, feltölt életerővel, élénkít, jókedvre derít. A kamilla nyugtató, feszültségoldó hatása megszabadít a stressztől és tökéletesen pihentet, könnyen álomba ringat. Ha a fürdést megfelelő illatú testpermettel fejezed be, meghosszabbíthatod az illatok, növények hatását.

A folytatásban:

  • Megnyugvás illatos habokban - illóolajokkal

Ha szívesen olvasnál életmódról, egészségről, fogyókúrákról, érdekel a wellness világa, itt az ideje, hogy megvásárold az Ideál Magazin júliusi számát. Ízelítő a tartalomból:

Legyünk lehengerlők!
Elvált szülők és gyerekeik...
Válóperek buktatói
Érzékelési zavarok
A hosszú élet génje
A rendetlenséghez való jog
Hiányos higiéné – otthon
Az agyvérzés felismerése életmentő lehet
Az életmód és a férfiasság

Olvass bele a legfrissebb szám tartalmába:
Ideál Magazin 2007. július »

Ezt is szeretjük