Ki is volt valójában Roy Halston Frowick? Jackie Kennedy kalapja indította be a ’70-es évek ikonjának karrierjét
Jackie Kennedy pillbox kalapjának tervezője különleges kreációiról, hedonista életstílusáról vált híressé. A ’70-es évek egyik leghíresebb dizájnere volt Roy Halston Frowick.

roy halston frowick cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elmúlt időszakban a Halston név egyre több embernek vált ismerőssé, még akkor is, ha korábban sosem hallotta. A Netflix új sorozata ugyanis egy mára már nagyrészt elfeledett tervező életének részleteit mutatja be Ewan McGregor főszereplésével, így nem csoda, hogy a divatrajongók körében nagyon népszerű lett.

Maga az ötrészes széria megosztotta az embereket, nem mindenkinek nyerte el a tetszését, ám ettől függetlenül az biztos, hogy Roy Halston Frowick munkásságát érdemes megismerni. Eláruljuk, hogy is vált a ’70-es évek igazi ikonjává, és azt is, mi okozta hanyatlását, mi vetett véget a karrierjének.

Jackie Kennedy kalapja hozta meg számára a világsikert

1932-ben született Iowa államban James Edward Frowick norvég-amerikai könyvelő és felesége, Hallie Mae második fiaként. Nagymamájának köszönhetően már gyermekként érdeklődni kezdett a varrás iránt, később édesanyjának és lánytestvérének készített ruhákat, kalapokat. Rövid ideig az Indianai Egyetemre járt, majd beiratkozott a School of the Art Institute of Chicago egyetemre. Ezután kirakatrendezőként tevékenykedett, végül 1953-ban megnyitotta saját kalapüzletét Chicagóban. Fokozatosan egyre nagyobb ügyfélkört épített ki, hamarosan már olyan hírességek vásároltak nála, mint Kim Novak, Gloria Swanson, Deborah Kerr vagy Hedda Hopper. 1957-ben a Chicago Daily News cikket közölt kalapjairól, ennek köszönhetően szélesebb körben ismertté vált, majd ugyanebben az évben New Yorkba költözött. 

Először Lily Dachénál kapott állást, majd a Bergdorf Goodmanhoz ment át. A cégnek köszönhetően divatbemutatókra járhatott, és 1966-ban első ruhakollekcióját is rajtuk keresztül mutathatta be. Sőt még akkor is itt dolgozott, amikor karrierjében megtörtént a hatalmas áttörés.

1961-ben Jacqueline Kennedy férje beiktatására egy Halston által tervezett pillbox kalapot viselt, amely óriási sikert aratott, és amely meghozta a dizájner számára a világhírt. Ezután kezdett női ruhákat tervezni, a Newsweek pedig hamarosan Amerika elsőszámú divattervezőjének titulálta. Végül otthagyta a Bergdorf Goodmant, és a saját lábára állt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hatalmas hírnevet szerzett

Miután a kalapok kimentek a divatból, inkább a ruhákra fókuszált, és 1968-ban megnyitotta saját butikját a Madison Avenue-n. A ’60-as években már nagy hírnévre tett szert: olyan sztárok jártak üzletébe, mint Liza Minnelli, Bianca Jagger, Greta Garbo, Elizabeth Taylor vagy Margaux Hemingway. Szettjei egyszerre voltak visszafogottak és fényűzőek, selyemkaftánjait, ruháit, hosszú kasmírpulóvereit gyakran egyetlen darab szövet felhasználásával készítették. A szintetikus velúrutánzatot, az úgynevezett ultravelúr anyagot igazi státuszszimbólummá változtatta. Nagy dobásai közé tartozott az ebből készült kabát és ingruha, melyek óriási sikert arattak. 1968 és 1973 között a becslések szerint több mint 30 millió dollárnyi bevétel ütötte a markát.

1973-ban eladta cégét és a Halston nevet a Norton Simon Inc.-nek, de a kreatív vezetés továbbra is az ő kezeiben maradt, ráadásul a vállalattól szinte korlátlan pénzügyi támogatást kapott. Az 1970-es években kibővítette kínálatát, már férfiruhákat, táskákat, fehérneműket és még ágyneműket is árultak. 1975-ben a Max Factor kiadta Halston első névadó illatát, 1977-re a parfüm értékesítése 85 millió dollárt hozott.

Fényűző, hedonista életstílus, hanyatlás és betegség

Ahogy népszerűsége nőtt, úgy váltak híressé azok is, akikkel dolgozott. Imádott modelljei közé tartozott Pat Cleveland, Anjelica Huston, Heidi Goldberg, Karen Bjornson, Beverly Johnson, Nancy North, Chris Royer, Alva Chinn, Connie Cook és Pat Ast. André Leon Talley divatújságíró végül Halstonette-eknek nevezte el őket. Mindig együtt jelentek meg cégeknél, a hirdetésekben és az eseményen, gyakran utaztak Halstonnal, részt vettek a gáláin, és ők voltak a tervező múzsái is.

Párkapcsolatai viharosak voltak. 1972-ben a venezuelai művésszel, Victor Hugóval szerettek egymásba, se veled se nélküled jellegű kapcsolatuk közel tíz évig tartott. Ezután Luis Estevez divattervezővel alkottak egy párt.

Halston nemcsak ruháiról volt híres, hanem életstílusáról is. A tervezőt ezen a területen ugyanis nem a visszafogottság jellemezte. Imádott szórakozni, a legendás Studio 54 rendszeres vendége volt olyan hírességekkel együtt mint Mick Jagger vagy Andy Warhol. Nem vetette meg a kábítószereket, drága utazásokra költött, és egyáltalán nem volt rá jellemző a spórolás - mindezeknek köszönhetően pedig a pletykalapok is sokat cikkeztek róla. Költekezései nem tettek jót a cégnek, ráadásul a JC Penney áruházlánccal közös kollekciója sem aratott túl nagy sikert. Egy idő után egyre kevesebb figyelmet fordított a márkára, ehhez valószínűleg az is hozzájárult, hogy egészségi állapota egyre csak romlott, és 1988-ban kiderült róla, hogy HIV-pozitív. Betegsége miatt abbahagyta a munkát, és San Franciscóba költözött, majd 1990-ben hunyt el AIDS következtében.

A fekete divattervező, aki megalkotta Jackie Kennedy esküvői ruháját

Ann Lowe volt az első afroamerikai dizájner, aki híres és elismert lett a szakmában, nevét ma mégis kevesen ismerik. Az elképesztően tehetséges tervező Manhattan elitjét öltöztette, és Jackie Kennedy esküvői ruháját is ő álmodta meg. Bár sok nehézséggel szembesült, soha nem adta fel, és felküzdötte magát a csúcsra.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük