Így mutatja a test, ha több rézre van szüksége: a ráncok és az őszülés is utalhat a problémára
A szervezet rézhiányát külső tünetek, bőrproblémák is jelezhetik.

GettyImages-1169976960
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A réz nélkülözhetetlen a szervezet egészséges működéséhez, többek között erősíti az immunrendszert, segíti az anyagcsere-folyamatokat, a vérképzést, támogatja a csontozatot, sőt a központi idegrendszer működését is. A fontos ásványi anyag pótlásáról mégis ritkán esik szó.

A rézben szegény étrend hosszú távon tápanyaghiányhoz vezethet, amely súlyos esetben az érfalak gyengülésével, vérszegénységgel, magas koleszterinszinttel járhat együtt. Gyakran felszívódási zavar, szervi elégtelenség áll a hiánybetegség hátterében, így a gyulladásos bélbetegségek vagy a cöliákia esetében is ügyelni kell a pótlásra.

A rézhiány külső tünetei

Mivel az ásványi anyagot a szervezet nem képes előállítani, étrendi forrásból szükséges azt pótolni. Bőséggel tartalmazzák többek között a belsőségek, főképp a máj, az olajos magvak, diófélék, a tenger gyümölcsei, a hüvelyesek, a gomba, a magas kakaótartalmú étcsokoládé. Rézből az ajánlott napi bevitel 1,4 milligramm felnőttek számára. Alacsony szintje külső, kellemetlen tünetekben is megmutatkozhat, akár az erős őszülés is lehet az első tünet.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük