Halhatatlan szépségtippek
A régmúlt asszonyai is sokat foglalkoztak a külsejükkel. Izgalmas szépségtitkokról olvashatsz, és arról, hogy miként valósíthatod meg őket.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kozmetika egyidős az emberiséggel. A régmúlt technikái, kenceficéi a mai napig fennmaradtak és használatosak. Ha azt gondolod, hogy vendéghajat csak a modern lányok viselnek, bizony tévedsz.

John William Waterhouse: Cleopatra

A szőrtelenítés sem épp újkeletű. Ismerd meg, hogy mit tekintettek kívánatosnak régen, és hogy ezt ma hogyan érheted el.
Meg kell említeni, hogy az alább olvasható szépségápolási rituálék, kozmetikumok a gazdagok és az arisztokrácia számára voltak elérhetőek.

Sehol egy szőrszál

Az ókorban, szinte minden országban és birodalomban, a teljes szőrtelenség volt kívánatos. A gazdag hölgyek fél napokat töltöttek azzal, hogy megszabaduljanak a nemkívánatos szőrszálaktól. A kitépéshez cukros vagy mézes oldatot használtak. Nem volt ismeretlen a borotva sem.

Néha habkövet használtak, és azzal dörzsölték le a lábukról a szőrt. Ha csipeszt használtak, no nem a gazdag hölgyek, hanem a szépségükért felelős rabszolgalányok, nagyon kellett vigyázniuk, hogy ne okozzanak fájdalmat úrnőjüknek.

Érdekesség: Kleopátra bizony kopasz volt. Híres frizurája, ami azóta is újra és újra divatba jön, paróka volt. Az egyiptomiak egyrészt higiéniai okokból, másrészt a hőség miatt voltak kopaszok.
 

Mai tipp
A szőrtelenítéshez ma már csak azon kell tanakodnod, hogy melyik módszert válaszd. Minden nő álma, hogy örökre szőrtelen legyen. Ugye ez sem lehetetlen ma már. Olvasd el, milyen lehetőségek közül választhatsz! »

A szőke fürtök

A szőke haj kultusza egészen Rómáig nyúlik vissza. Bár a római nők többségének barna vagy fekete haja volt, a szőke volt a divat. Megirigyelték a germán lányok szőkeségét. Sáfránnyal festették a hajukat, illetve kamillával világosították.

A hajsütővasat is használták. A bodorított tincseknek egyforma hosszúnak kellett lenniük. A divat gyorsan változott Rómában, és elképesztő hajépítményeket hozott létre. Egy időben az arany hajháló volt divatban, ami nagyon jól illett a szőke hajhoz.

Vénusz is szőke

A középkorban is különleges figyelem vette körül a szőke hölgyeket. Az egyik leghíresebb Lukrécia Borgia volt, akit többek közt vörösesszőke haja miatt tartottak boszorkánynak és méregkeverőnek.

Érdekesség: Rómában is sokan használtak póthajat vagy parókát, amit északi rabszolgalányok hajából készítettek.

Mai tipp
A szőkítés bizony drasztikus kémiai beavatkozás, a haj nem viseli jól. Ha te is hidrogénnel érted el a szőkeséget, akkor használj gyakran ápoló pakolást. A kamillafőzet pedig a te hajadnak is jót tehet. Hajmosáskor az utolsó öblítővíz legyen kamillatea.

Vajon azért népszerű a szőke haj, mert ártatlanságot sugall? Mit üzen rólad a hajszíned? »

Fürdőkultúra

Az előkelő török nők és a kevésbé előkelő, de a szépségükről híres háremhölgyek sok időt töltöttek a fürdőkben, hammamokban. A mohamedán vallás előírta rituális mosakodás kötelezővé tette a napi tisztálkodást, ami az európai előkelőkre egyáltalán nem volt jellemző.

A fürdőkben nemcsak fürödtek, hanem szépségrituálékon is részt vettek. Az izzasztás, a pakolás, a testradírozás mind szerepelt a régi fürdőkben elérhető szolgáltatások között. Szívesen használtak illatos olajokat, hogy a testüket és hajukat illatosítsák.

Fürdőző asszonyok


Érdekesség: a hívő muszlim nőknek hetente egyszer szőrteleníteniük kellett. 40 napnál hosszabb szünetet semmiképpen sem tarthattak két epilálás között.

Mai tipp
Menj el egy day spa-ba, ahol pontosan ugyanolyan élményekben lehet részed, mint egy előkelő keleti hölgynek. Fürödhetsz, szaunázhatsz, és gondos kezek fogják kimasszírozni belőled a feszültséged. Az Isis Day Spa-ban kipróbálhatod a tradicionális hammamot is.

Olvasd el tippjeinket, ha inkább otthon pancsolnál.

Ezt is szeretjük