Ráncosít, öregíti a bőrt, és minden nap találkozol vele
Mi az?
Kikerülhetetlen, és szüksége is van rá a szervezetnek, de nyáron nagyon oda kell figyelni a napsugárzásra.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A napfény fura dolog, egyrészt nem élhetünk nélküle, de sajnos az ózonréteg elvékonyodásával fő ellenségünk is lett. Az úgynevezett fotoöregedés pedig a szépség legnagyobb ellensége.

A Wikipédia szerint az ibolyántúli vagy ultraibolya-, ultraviola-, röviden: UV-sugárzás a látható fénynél kisebb, de a röntgensugárzásnál nagyobb hullámhosszú, a 200–400 nanométeres tartományba eső elektromágneses sugárzás.

Az ultraviola sugárzás többféle hullámhosszú, UVA, UVB és UVC sugárzást különböztetünk meg.

Az UVA és UVB sugárzás van a legnagyobb hatással a bőrre, az előbbi felelős a kollagénrostok károsításáért, ami hosszú távon a bőr feszességének elvesztését jelenti. Az UVB sugarak a bőr sejtjeinek genetikai állományát is károsíthatják, bőrrákot okozva. És ami alattomos az egész folyamatban, hogy nem azonnal jelennek meg a mély ráncok, anyajegy-elváltozások, de amikor megtörténik, már nem nagyon lehet semmit tenni.

Egészséges barna szín?

Lebarnulni jó, legalábbis az ember sokkal jobban érzi magát egy kis színnel, karcsúbbnak tűnik, de az egészséges barna szín kifejezés már a múlté. A szervezet melanocita sejtjei termelik a melanin nevű festékanyagot, melyek a bőrben a napsugárzás ellen védekezik. Elmondható teát, hogy a szervezet részéről a barnulás egy vészreakció, nem pedig valamiféle öröm annak okán, hogy napoztál.

Védekezés

Ma már mindenki számára világos, hogy nemcsak azoknak van szüksége naptejre, akik fehér bőrűek és vörös hajúak, sőt, nem is csak akkor, amikor a strandon tartózkodsz.

A naptej használata mindig kötelező, ha süt a nap, a ruhából kilógó bőrrészeket óvni kell, a védelmet pedig megerősíteni időről időre, magyarán újra kell kenni.

A különböző naptejek és napvédőket egy ideig faktorszám szerint nézte a vásárló, pedig nincs nagy különbség egy 15-ös és egy 50-es faktorszámmal ellátott termék között, az előbbi kiszűri az UV-sugarak 93, míg a másik a 97%-át. Éppen ezért az Európai Unió új jelzésrendszert vezetett be. Alacsony, közepes vagy magas jelzés szerepelhet a flakonokon.

A naptejek semmi esetre sem nyújtanak teljes védelmet, és a vízállóság is csupán azt jelenti, hogy vízben is kitart, de utána szükséges az újrakrémezés. Régi szabály, hogy nem szabad napra menni 11 és 15 óra között, amikor szinte merőlegesen esnek a sugarak a földre. A Meteorológiai Intézet jelzi, ha egyáltalán nem szabad napra menni, a riasztást érdemes komolyan venni. A szemkörnyéket és a szájat sem szabad kihagyni a krémezésből, de ezekre a területekre érdemes speciális készítményt használni.

A hidratálás nyáron különösen fontos, segíteni kell a bőrt, hogy megküzdjön a napsugárzás okozta károkkal. Az aloe vera-zselé jó szolgálatot tehet, a zsírosabb krémek viszont nem jelentenek megoldást. Mindenképpen olvasd el az összetevőket, bármilyen termékről is legyen szó, és ne használj olyat, amiben kőolajszármazékok vannak, mert csak tetézik a bajt, és még inkább kiszárítják a bőrt.

Hogyan legyél mégis szexi?

A barna bőrről lemondani nehéz, hiszen szexi, de érdemes művi úton szert tenni rá. Ma már remek önbarnító készítmények kaphatóak, a testápolók, melyek színezőanyagokat is tartalmaznak, folyamatosan használhatóak.

A szolárium sem alternatíva, valószínűleg a bőrgyógyászok 100%-a mondaná azt, hogy ha lehetősége lenne rá, bezáratná az összeset.

Ezt is szeretjük