Nem kell szőke, vékony nőnek lenned a boldogsághoz: ezek a lányok most már tudják, hogy mi számít

Rengeteg kritikát kaptak, azonban minden fórumon kiállnak a pozitív testkép fontossága mellett.

barbie ferreira1.png
beauty and style
Top olvasott cikkek

Fénykorukat élik a plus size vagy curvy modellek. A legtöbb ilyen, az átlagosnál nagyobb mérettel rendelkező ismert hölgynek pedig szerencsére egyáltalán nincs gond az önbizalmával sem, sőt, büszkék az alakjukra.

Nem volt azonban ez mindig így: sokukat rengeteg támadás és negatív kritika érte régen, és néha még most is. Mára azonban megtanulták kezelni a kegyetlen beszólásokat, és hihetetlen erővel és pozitivitással állnak ki önmaguk és mások mellett is a nyilvánosság előtt. A következő molett nők például elképesztően motiválóan vágtak vissza a kritikákra.

Dana Patterson levele

Az LA Model Management keresett modellje olyan levelet írt ifjúkori önmagának, amely futótűzként terjedt az interneten. A gyermekkorában testképzavarral, táplálkozási problémákkal és kisebbségi komplexussal küzdő nő a nyílt levélben arra biztatja régi önmagát, hogy fogadja el és szeresse a testét. "Gyönyörű vagy úgy, ahogy Isten teremtett!" - írta magának, és elmondta, hogy nem kell szőke, magas vékony nőnek lennie ahhoz, hogy sikeres és boldog legyen: hamarosan ugyanis bozontos szemöldökével és vastag combjával együtt imádja majd mindenki.

dana patterson

Retusálatlan megjelenések

A huszonéves Barbie Ferreira New York egyik legkeresettebb plus size modellje. A természetes szépségű nő ellenzi a túlzásba vitt sminkelést, és kiáll amellett, hogy az ember vállalja természetes küllemét. Az Instagram-fotóin következetesen festék nélkül mutatkozik, és a portfóliójában lévő képeken sem használ idealizáló utómunkát, Photoshopot. Barbie rendíthetetlenül küzd a szépségipar kettős mércéje ellen a testén lévő természetes hibák, hurkák és striák publikus felvállalásával is. Éppen ezért rengeteg merész fotósorozatot is bevállalt, hogy bebizonyítsa a kritizálóknak: ő bizony valódi női formákkal is szexi és sikeres.

Azért is indult szépségkirálynőnek

Chloe Marshall az Egyesült Királyságban próbálja terjeszteni a nők számára a pozitív énképet és az önértékelés fontosságát. 2008-ban felrúgta a sztereotípiát, hogy csak a vékony lányok indulhatnak egy szépségkirálynő-választáson, és benevezett a Miss Englandre. A brit sajtó persze durván támadta, hihetetlenül gonosz kritikákat kapott, Chloe viszont nem foglalkozott velük, és bizonyítani akart. Végül a 44-es méretével elsőként a döntőbe jutott. Azóta megállás nélkül dolgozik, és minden fórumon a pozitív testkép fontosságát és önmaguk elfogadását hirdeti a nőknek.

A plus size is lehet sportos

Candice Huffine washingtoni modell azt a téveszmét akarta lerombolni, hogy az S-esnél nagyobb méretű modellek nem egészségesek, fittek és sportosak, ő ugyanis fiatalabb korában is mindig megkapta a kövér, illetve az ehhez hasonló, csak sokkal kegyetlenebb jelzőket. A karakán nő ezért elsők között vetkőzött le, és állt modellt meztelenül plus size méretével. 2016-ban megalapította a Huffine Project Startot, hogy ösztönözze és bátorítsa a testesebb nőket a mozgásra. Ő maga is aktív sportolásba kezdett, és már lefutotta élete első félmaratonját is.

Candice Huffine. Fotó: runnersworld.com

Ha nem ment a 36-os, bevált a 46-os méret

A coloradói Danielle Bravermannek 36-osnál is kisebb volt a mérete, amikor egy ügynökségen azt mondták neki, hogy túlságosan testes a modellkedéshez. Ezután teljesen összeomlott, elégedetlen lett a testével, és anorexiás lett, még az egészsége is ráment az irreális és veszélyes fogyókúrákra. Azonban szerettei segítségével legyőzte a démonjait, és fordított egyet hozzáállásán. 

Danielle Braverman

Mivel nem boldogult normál modellként, a plus size kifutókat célozta meg, ahol sikeressé és keresetté vált. Azóta is az önromboló mentalitás ellen lép fel minden nyilvános felszólalásában, ma pedig már büszkén vállalja fel a testét. 

Ezt is szeretjük