13 évesen lett modell, 46 centis derekával mindenkit lenyűgözött - Betty Brosmer, az ’50-es évek pin-up-királynője

Betty Brosmer az ’50-es évek egyik legsikeresebb pin-up-modellje volt, szépségét és vékony derekát mindenki csodálta.

betty brosmer cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

Az ’50-es évek a pin-up-lányok korszaka volt, és voltak néhányan, akik kiemelkedtek a gyönyörű hölgyek közül. Betty Brosmer kora egyik leghíresebb és legsikeresebb modellje volt, 46 centis derekának pedig mindenki a csodájára járt.

Nem csupán szépségével és idomaival vette le lábáról az embereket, hanem kitartásával és intelligenciájával is. Világhírnévre tett szert, majd később a férjével közösen építettek fitneszbirodalmat.

13 évesen kezdett modellkedni Betty Brosmer

1935-ben született a kaliforniai Pasadenában. Gyermekkorában is vékony, szálkás alkatú volt, apja pedig már kicsiként sportolásra ösztönözte. Neki köszönhetően kezdett tinédzserként a testépítés iránt érdeklődni, tizenévesen már súlyokat emelt. 13 évesen modellkedett először, ekkor egy áruházlánc kampányában szerepelt. Az itt megjelent fotóival keltette fel a pin-up-fotósok, Alberto Vargas és Earl Moran figyelmét. Két évvel később New Yorkba költözött, és teljes munkaidős modellnek állt.

Gyorsan hatalmas sikerre tett szert, de ez azt is jelentette, hogy nagyon hamar fel kellett nőnie. 15 évesen általában 25-nek sminkelték, hamarosan pedig már mindenhonnan ő mosolygott vissza: számos magazinban szerepelt, de még a televízióban, a hirdetőtáblákon és a tejesdobozokon is az ő képét láthatták az emberek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Azt mondták róla, hogy van benne valami olyan különleges ragyogás, ami más modellekben nem volt meg. És volt még valami, amivel mindenki figyelmét és csodálatát felkeltette: a szépség ugyanis körülbelül 46 centis derékkal rendelkezett, amit azóta sem tudják, pontosan minek is köszönhetett. Nagyrészt a genetikának, de sokak szerint speciális deréktréningeket és fűzőket is alkalmazott.

Néhány évvel később visszaköltözött Kaliforniába, és modellmunkái mellett pszichológiát tanult az egyetemen. Ebben az időszakban is rendszeresen vett részt fotózásokon, még a Playboyba is felkérést kapott, ám a fényképészeknek és a magazin vezetőinek nem tetszett, hogy Betty nem volt hajlandó meztelenül pózolni.

Bár fiatalon kezdte karrierjét, nagyon is tisztában volt azzal, hogy mennyire értékes, és nem hagyta kihasználni magát. A róla készült képek jogait ő birtokolta, mindig pénzt kapott azért, ha valamelyiket újra használták.

Pin-up- és fitneszkirálynő lett

Az 1950-es évek végén megismerkedett a testépítő Joe Weiderrel, aki fitneszmagazinok kiadásával is foglalkozott. A férfit teljesen lenyűgözte a fiatal nő, így számtalanszor felkérte modellnek, majd egymásba is szerettek. 1961-ben házasodtak össze, Betty pedig ezután még jobban beleásta magát a fitnesz világába, két saját rovatot is kapott egy magazinban.

Az egészséges életmódra és a sportra biztatta a nőket, miközben bőven kivette a részét közös fitneszbirodalmuk létrehozásában is. Támogatta férjét a Shape magazin megalapításában, melynek társszerkesztője lett. Publikációi mellett a ’60-as, ’70-es években is rendszeresen pózolt a címlapokon.

A ’80-as években két könyvet is kiadtak párjával együtt, 1993-ban pedig Joyce Vedrallal egy nők számára kifejlesztett edzéstervet hoztak létre. Házasságuk egészen Joe Weider 2013-as haláláig tartott. Betty jelenleg 86 éves, és ma már ritkán mutatkozik a nyilvánosság előtt. Korának igazi ikonja volt, ő lett az ’50-es évek legismertebb pin-up-modellje, igazi világsikert ért el, és nemcsak szépségével, hanem kitartásával, energikusságával és karrierjével is kivívta az emberek elismerését.

Az '50-es évek híres modelljének megrázó története

A gyönyörű Bettie Page a 20. század legtöbbet fotózott modellje lett, élete azonban távol állt a tökéletestől. Gyermekkorában molesztálták, egy bírósági ügyet követően pedig súlyosan megromlott a mentális állapota. A híres pin-up-lány számos kórházi kezelésen túlesett, tíz évet töltött elmegyógyintézetben, de 1992-es szabadulása után újra felfedezte a világ, és ismét ismert sztár lett.

Képek: Instagram, Instagram.

Ezt is szeretjük