Allergizál, pattanásod lesz tőle, és minden nap magadra kened - Mi az?

Szinte minden krémben és kozmetikumban van illatanyag, ami egyáltalán nem jó a bőrnek.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Arctisztító, sminklemosó, tonik, arckrém, szérum, tusfürdő, testápoló, csak néhány dolog, amit nap mint nap használunk. Egyre több nő tapasztalja, hogy a bőre érzékeny, allergiás reakciók figyelhetőek meg rajta. Ennek oka egy brit bőrgyógyász szerint a kozmetikumokban keresendő.

Az már régóta tudható, hogy sok kozmetikum tartalmaz olyan anyagokat, melyek egyáltalán nem tesznek jót a bőrnek, de szinte mindegyikben található illatosító anyag, melyre nagyon sokan allergiásak.

Egyetlen összetevő a háttérben?

A kozmetikai ipar körülbelül ötezer szintetikus illatalapanyagot használ, és emellé még felsorakoznak a természetes illatosítók is, melyek szintén kiválthatnak allergiás reakciót, bőrpír, pattanások, viszketés vagy épp pigmentfoltok formájában - írja a Daily Mail.

Dr. Sam Bunting szerint a parfüm a leggyakoribb anyag, ami érzékennyé teszi a bőrt. Ha végiggondoljuk, teljesen érthető, hiszen minden kozmetikumnak van valamilyen illata. Ennek több oka lehet, főképpen vonzóvá szeretnék tenni az adott terméket a fogyasztó számára, karaktert adnak neki, hiszen az illattal életérzést is el lehet adni. Egy tinitermék gyümölcsös illatú, egy idősebb korosztálynak szóló púderesebb, kevésbé markáns. Elképzelhető, hogy egy kevésbé kellemes hatóanyag szagát szeretnék elnyomni, vagy épp felerősítenének valamit, például egy csokoládés testápolóban.

Egy biztos, hogy a parfümre nincs szükség a krémekben, lemosókban és egyáltalán semmiben, ami a bőrre kerül. Sajnos még a hipoallergénnek mondott termékeknél is megtalálhatóak perfume vagy fragrance néven a csomagoláson. A natúr termékek szintén tartalmazhatnak illatanyagokat, melyek ugyan természetesek, de nem biztos, hogy a bőr jól reagál rájuk, ugyanis az illóolajok is okozhatnak problémát.

Mit tehetsz?

A legfontosabb, hogy alaposan tanulmányozd át a címkét vásárlás előtt, hogy ne költsd feleslegesen a pénzed nem megfelelő minőségű termékekre. Kapható valóban illatmentes testápoló, de azért érdemes megnézni a többi összetevőt is, hiszen a sodium laureth sulfate vagy a különböző parabének sem éppen az érzékeny bőrnek valók.

Aki igazán jót akar a bőrének, az természetes anyagokkal kezeli - legalábbis ezt tanácsolják a zöldek, de valljuk be, reggelente egy tömb kakaóvajjal bűvészkedni nem mindenkinek fér bele az idejébe. Éppen ezért elég, ha kerülöd a túl erőteljes, műillatú kozmetikumokat, és amit lehet, azt természetes vagy natúr kozmetikumra cseréled, mert a természetes illatanyagok még mindig kevésbé allergének, mint a mesterségesek.

Ezt is szeretjük