Lombhullás – hajhullás?
Biztos tippek hajhullás ellen
Az őszi hajhullást már mindenki tapasztalta. Azonban nem törvényszerű, hogy idén is beterítsd a párnád az elhullajtott hajszálakkal.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A borongós őszi reggelek hangulatát nem igazán dobja fel, ha a fél frizurádat a hajkeféden látod viszont, mint ahogy az sem, ha az elhullajtott hajszálaidat követve mindenki tudja, hogy pontosan merre jártál, és mit csináltál. Az őszi hajhullás egy bizonyos mértékig természetes, de nem árt kicsit besegíteni, hogy valóban csak átmeneti legyen.

A természet körülbelül kilencven-száznyolcvanezer hajszállal ajándékozott meg minket - ez típusonként változhat.

Egy-egy hajszál általában hat évig él, ami alatt különböző fejlődési szakaszokon megy keresztül. A növekedési szakasz és egy rövidebb átmeneti szakasz után a hajszál nyugalmi állapotba kerül. Ekkor már nem növekszik tovább, és egy idő után kilökődik. Ha sok hajszál éri el egyszerre ezt a végső fázist, erőteljesebb hajhullásról beszélünk. Ilyenkor napi száz-százötven hajszálat is veszíthetsz.

Miért hullik?

Az őszi hajhullás természetes jelenség, aminek több oka is lehet. Nyáron a hajad több vitamint és napfényt kap, aminek köszönhetően gyorsan nő, viszont elérve a növekedés végső fázisát, gyorsabban is hull ki.

Mindemellett nyáron a haj több károsodásnak van kitéve, a túl erős napfény, a sós vagy a klóros víz mind gyengíthetik, szárazzá és törékennyé tehetik a hajadat.

Ehhez társul még a depresszív őszi hangulat, a munkahelyi rohanás, a kevés alvás és a stressz. Ezek következményeként az őszi hajhullás csaknem elkerülhetetlen. Általában nem tart tovább egy hónapnál, és nem is kell drasztikus mennyiségre gondolnod, de hogy megelőzd a súlyosabb következményeket és a hajhullás állandósulását, nem árt kívülről és belülről is táplálnod a hajadat!

Először is pótolnod kell az elvesztett vitaminokat. Egyél sok gyümölcsöt és zöldséget, valamint ásványi anyagokban, nyomelemekben, vitaminokban gazdag ételeket! A tápanyagok közül a haj anyagcseréjéhez különösen fontos a cink - máj, tojás, tej, tökmag -, a vas - bab, dió, tojássárgája, fekete bogyós gyümölcsök, hús -, a béta-karotin - sárgarépa -, a B-vitamin - máj, tejtermékek, hús - és az E-vitamin - növényi olajok, gabonacsírák, zöld növények. Figyelj arra, hogy ne egyél túl sokat a zsírban, állati fehérjékben és sóban gazdag ételekből, mivel azok fokozzák a tüneteket. Nem szabad egyoldalúan étkezned, mivel az az immunrendszered felborulásához is vezethet, ez pedig szintén felerősítheti a hajhullást.

Természetes megoldások

A hajhullás ellen hatékonyan védekezhetsz különféle gyógynövény-készítményekkel is. Jótékony hatása van például a csalánból, a nyírfa és a nyárfa virágából, a bojtorjángyökérből, a fűzfalevélből, a római kamillából és az ökörfarkvirágból készült gyógyteák kúraszerű alkalmazásának. Ezekből a gyógynövényekből adj egy evőkanálnyit egy csésze forró vízhez, majd áztasd öt percig! Szűrd le, és igyál meg belőle minden nap egy csészével. A lecitint tartalmazó gyógynövény-készítményeket is előszeretettel alkalmazzák a hajhullással szemben, emellett a fizikai és szellemi állapotra is jó hatással vannak.Kívülről is táplálhatod a hajadat. Hasznos lehet, ha a samponodba keversz egy kis búzacsíra-kivonatot, illetve nagyon jót tesz a fejbőrödnek, ha este bedörzsölöd egy kis olívaolajjal, éjszakára hagyod felszívódni, majd reggel hajat mosol. Masszázzsal is stimulálhatod a fejbőröd vérkeringését, ami egészségesebb növekedést biztosít a hajszálaknak. Dörzsölj a fejbőrödbe levendulaolajat, szezám-, vagy mandulaolajat, majd próbáld meg húsz percen keresztül masszírozni. Ezután mosd meg a hajad a szokásos módon.

Biztos tippek

 • Hajmosás előtt fésüld ki hajadat előre hajolva, hátulról előrefelé! Ez javítja a fejbőröd anyagcseréjét.
 • Moss hajat hideg-meleg vizes váltózuhannyal!
 • Ne hagyd fenn a hajadon túl sokáig a különféle pakolásokat és balzsamokat!
 • A sampon kiöblítése mindig legalább háromszor annyi ideig tartson, mint a hajmosás!
 • Sose facsard ki vagy dörzsöld szárazra a vizes hajadat!
 • Ha vizes a hajad, ne használj hajkefét!
 • Fésülködéskor ne húzd a hajad, légy gyengéd és türelmes!
 • Sose fésüld túl a hajad!
 • Kerüld a szúrós csatokat, a szűk hajpántokat és a nagyon tüskés keféket!
 • Télen hordj sapkát vagy kalapot, és sose menj ki vizes hajjal a hideg levegőre!
 • Készülj a télre immunrendszered megerősítésével!

Figyelj a hajhullásra! A nagymértékű és huzamos ideig tartó hajhullás mögött komolyabb tünetek is állhatnak, jelezheti szervezeted súlyosabb problémáit is. De ne ijedj meg, inkább keress fel egy hajspecialistát vagy orvost!

OLVASD EL EZT IS!

kapszula lead
 • hajhullás
 • hormonok

Ritkulni kezdett a hajad?

Ezt is szeretjük